ADEF:'Evliliğin temeli eğitime dayanıyor'
Evlenmeden önce eşler birbirlerini genelde farklı tanırlar, çünkü her ikisi de “maske” takmıştır. Bu bakımdan birbirlerini olması gerektiği gibi değil, yapmacık hareketlerden oluşan bir rol üstlenerek tanırlar. Birbirlerine karşı naziktirler. Yaptıkları hareketler hoşa gitmese bile hoş karşılanır, kabul görür. Nişanlılık dönemlerinde birbirlerinin hareketlerine karşı sabırlı olma tavrı sergilenir.
Bu durumda yapılacak tek şey eşlerin ayrılmayı tercih etme yerine birbirlerini olduğu gibi kabul etmeleridir. Eşleri değiştirmeye kalkmayalım. Onunla “değişeceksin” diye savaşmayalım. Eşlerimizi değiştirmek için harcayacağımız zamanı onları kabullenmeye harcayalım. Yok, illa değiştireceğim diye devam edersek, bunu başaramayacağımız gibi geriye yorgunluk, ümitsizlik, mutsuz geçirdiğimiz zaman ve de en kötüsü ayrılık kalır.
Peygamberimizin: “Eğer eşinizin hoşlanmadığınız yönleri varsa hoşlandığınız yönünü düşünüp onunla geçinmeye bakın.” hadisi bu konuda bize ışık tutsun.
Boşanmaların artmasında diğer bir husus da sanal dünyanın getirdiği olumsuzluklar olduğunu ifade eden Muzaffer Büyük, bu tür olumsuzluklar ne yazık ki aile hayatımıza tuzak kurmaktadır.
Televizyon, internet, cep telefonu gibi iletişim araçlarının eşlerin arasındaki sevgiyi muhabbeti zedelediğini vurgulayan Muzaffer Büyük, dizilerde görülen “yakışıklı beylerin, güzel bayanların” yaptıkları hareketler ölçü alınarak eşlerin birbirlerinden beklentilerinin arttığını hatırlatarak bu pembe dizilerdeki sahte hayatın özenilecek bir yönünün olmadığını dolayısıyla bu gibi iletişim araçlarından olumlu yönlerinden istifade edilmesi gerektiğini vurguladı.
Son olarak, aile saadetinin devam etmesi için altı çizilmesi gereken esasları şu şekilde ifade etti:
a. Eşlerin birbirlerini oldukları gibi kabullenme,
b. Taşıdıkları sorumlulukları paylaşma,
c. Birbirlerine karşı gösterdikleri fedakarlık,
d. Karşılaştıkları güçlüklere birlikte katlanma,
Ayrıca bütün bu sorunları aşmanın yegâne yolunun da maneviyatı yükseltmek olduğunu bilelim. Erkek, hanımını “bu bana Allah’ın bir emaneti”, kadın da kocasını “korunağı” olarak kabullenirse tüm problemler çözülür.
Anadolu Aile Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Kıvrak Hanımefendi yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:
Örnek ve model aile yapılarının topluma kazandırılması ve bu yolla topluma sağlıklı aile yapısının aşılanması merhalesi ile hayatımızda aileyi merkez konumuz yapma gereği hepimizi yakından ilgilendirmektedir. Bu konuda toplumda duyarlılık taşıyan tüm kesimleri, geçmişte dede ve ninelerimiz; anne ve babalarımızdan aldığımız aile emanetine sahip çıkmaya davet ediyoruz. Onları bir arada tutan milli, manevi ve ahlaki değerlere sahip çıkarak, boşanmanın bir çözüm olmadığı, aksine sorunların eğitimle aşılabileceği gerçeğinden hareketle aile eğitimlerine gereken önem verilmelidir.
Çağdaş Aile Derneği Başkanı Hüseyin Bulut Bey ise; Mevlana Kalkınma Ajansı ile ortaklaşa düzenlediğimiz “Aile Danışmanlığı” projemizde Uzman Eğitimcilerimiz tarafından ailelere çeşitli konularda ücretsiz olarak psikolojik destek verilmektedir. Bu hizmetimizi Pazartesi, Perşembe ve Cumartesi günleri Mevlana Çarşısı 2. Katta bulunan Çağdaş Aile Derneğimizde müracaat eden ailelere sunmaktayız. İstekli aileler 0 332 353 21 62 nolu telefondan randevu alıp katılabilirler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.