Avcı: Komisyonumuz zorbalığa boyun eğmedi
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Nabi Avcı, bugün TBMM'de 4+4+4 sisteminin görüşüldüğü sırada AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri arasında kavganın meydana gelmesinin ardından basın açıklaması yaptı. 4+4+4 sistemiyle ilgili teklifin 23 Şubat 2012 Perşembe günü saat 11.00'de komisyonda görüşülmeye başlandığını hatırlatan Nabi Avcı, 8 saat 16 dakikalık görüşmelerin tamamlandığını söyledi. Alt komisyonda ise 10 saat 30 dakika teklifin tümü üzerinde görüşmeler yapıldığını ve STK temsilcilerinin de konuşma yaptığını belirten Avcı, "Bu alt komisyonda teklif üzerinde alt komisyon üyelerinin çok önemli değişiklik teklifleri oldu. Bunlar değerlendirildi ve alt komisyon raporu tekrar 5 Mart 2012 Pazartesi günkü toplantıda komisyonumuza sunuldu. Saat 11.00'de başlayan bu toplantı 17 saat sürdü. Ve bu 17 saat boyunca teklifin 1. maddesi görüşüldü. Ertesi gün 6 Mart 2012 Salı günü komisyonumuz 15.30'da toplandı 10 saat 30 dakika ikinci maddeyi görüştü. 7 Mart Çarşamba günü saat 11.00 de toplandı 12 saat 30 dakika çalıştı ve ikinci madde anca görüşülebildi" diye konuştu.
Komisyondaki bütün konuşmalar sırasında toplam 342 konuşma yapıldığını ve bu konuşmalarda AK Parti'li üyelerin 22 konuşma yaptığını belirten Avcı, "CHP'li üyeler 30, MHP'li üyeler 15, komisyon üyesi olmayan milletvekillerimiz 104 konuşma yaptılar. Bu 104 konuşmanın 4 tanesi AK Parti'li, 94 CHP, 2 tanesi CHP'li" dedi.
"KOMİSYON TEHDİT VE ZORBALIĞA BOYUN EĞMEDİ"
Komisyon Başkanı Nabi Avcı, "CHP Genel Başkanı'nın adeta bindirilmiş kıtalar halinde komisyona sevk ettiği milletvekillerinin tüm kaba güce dayalı engelleme çabalarına rağmen bu teklifin komisyondaki çalışmalarının tamamlanabilmiş olması her şeye rağmen sevindiricidir" diyerek, CHP'li milletvekillerini eleştirdi. CHP'li milletvekillerinin komisyona katkı yapmaktan çok, komisyonu çalışamaz hale getirmeye çalıştıklarını ifade eden Avcı, komisyon salonunda zor anlar yaşayan basın mensuplarından da özür diledi. Avcı konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:
"Bu çalışmalar sırasında CHP'li komisyon üyeleri ve milletvekilleri amaçlarının öncelikle bu teklifin geri çektirilmesi olduğunu ve engelleme çabalarının da buna yönelik olduğunu ısrarla vurguladılar. Yani bu süreç, bir katkı sürecinden çok komisyonunun çalışamaz hale getirilerek teklifin geri çektirilmesinden ibaretti. Komisyon bu tehdit ve zorbalığa boyun eğmedi. Siz basın mensuplarını da sıkıntıya düşüren manzaralar yaşandı. Biz özellikle kameraman arkadaşlarımızın oradaki nahoş hareketlerden etkilenmemeleri için uzun bir süre arkadaşlarımızı salimen dışarıya almaya çalıştık ama bana verilen bilgiye göre, 'bana verilen bilgiye göre' diyorum çünkü; benim bulunduğumuz yerden salonun tümünü görmemiz mümkün olamadı birçok aşamada. Ve kameraman arkadaşlarımızı salimen dışarıya çıkarma gayretlerimiz özellikle CHP'li milletvekilleri tarafından komisyon kapısı kapatılarak uzun bir süre engellendi. Bu sebepten dolayı yaşadığınız sıkıntılardan dolayı komisyon başkanı olarak sizlerden özür diliyorum. Sizin için daha sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturabilmek için elimizden gelen gayreti gösterdik."
Meclis tarihinde ilk defa bir siyasi parti genel başkanının tek tek milletvekillerini komisyon salonuna göndererek ve sonuna kadar direnmelerini belirterek, komisyon çalışmalarını engellemek için milletvekillerini örgütlediğini ifade eden Avcı, "Ve yine yapılan açıklamalardan anlıyoruz ki, bu kaba güce dayalı engelleme girişimleri genel kurulda da sürdürülmek istenmektedir. Bütün bunlar siz değerli basın mensupları ve kamuoyu önünde cereyan etmektedir" şeklinde konuştu.
Avcı konuşmasının sonunda ise, "Bir kere daha, bu görüşmelerin başladığı demokratik olgunluk içinde sona ermemiş olmasından duyduğum üzüntüyü vurgulayarak sözlerimi bitiriyorum" dedi ve teklifin kabul edilmesinin hayırlı olmasını diledi. Avcı açıklamalarının ardından ise gazetecilerin sorularını cevapladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.