Baca tıkanmalarına dikkat

Baca tıkanmalarına dikkat
Konya Makina Mühendisleri Odası baca tıkanmalarına karşı basın açıklaması yaptı.
Konya Makina Mühendisleri Odası baca tıkanmalarına karşı basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada kış aylarında artan karbon monoksit gazlarından doğan ölümlerin önüne geçilmesi için bacaların temizlenmesi gerektiğini vurguladı. Odanın yaptığı açıklama şöyle:
 
Kış ayının devam ettiği bu günlerde yapılması zorunlu olan işlerin biri de bacaların
temizlenmesidir.
 
Karbon monoksit zehirlenmesinden hayatlarını kaybeden insanların haberlerini geçmiş yıllardagazetelerden çokça okuduk. Her kış bu haberler tekrar tekrar gazete sütunlarını işgal eder. Düzenliolarak temizlenmeyen bacalar iyi çekmez, uzun süre temizlenmemiş bacalar ise kurum (is) birikmesidolayısıyla tıkanır. Tıkanan bacalar, içerisinde bol miktarda karbon monoksit gazı bulunan dumanı geriteper ve içeri verir. Bu gazı belirli bir süre solunum yoluyla ciğerlerine alan canlılar hayatlarını kaybederler.Bunun iki ana sebebi vardır. Birincisi nizami ve standartlara uygun inşa edilmemiş bacalar ikincisi ise
temizlenmemiş bacalardır.Bu tip üzücü olayların olmaması ve önlenmesi için, 19 Aralık 2007 tarih ve 26735 sayılı ResmiGazete’de “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” adı altında bir yönetmelikyayınlanmıştır. Bu yönetmeliğin 58.Maddesi ise şu şekildedir.“ Baca tesisatının, ilgili Türk Standartlarındaki (TS 11382, TS 11384, TS 11385, TS 11386, TS11387, TS EN 1443) esaslara uygun olması şarttır. Her kazan için tercihen ayrı bir baca kullanılır, soba veşofben boruları kazan bacalarına bağlanamaz.
 
Kazan dairesi için ayrıca havalandırma bacası yapılır. Baca çekişinin azalmaması bakımından,bacaların mümkün ise, komşu yüksek binalardan en az 6 m uzaklıkta yapılması ve ait olduğu binamahyasının en az 0.8 m üzerine kadar çıkarılması gerekir.
Kazana ait baca duvarları 500 0C sıcaklığa dayanıklı olan malzemeden yapılır ve yapılmasındadelikli tuğla ve briket kullanılamaz.Sıcak baca gazlarının yaladığı baca iç yüzeylerinin sıvanmaması hâlinde, projelendirmede enuygun derzlendirme biçiminin seçimi gibi tedbirler alınır. Baca duvarlarının dış yüzeyleri uygun şekilde
sıvanır.Sıvı ve katı yakıtlı kazanların bacalarının altında bir kurum temizleme menfezi bulunması ve yılda en az iki defa yetkili kişilere temizlettirilmesi gerekir. Bacaların temizliğinden bina sahibi ve yöneticisi sorumludur. Isıtma aracı olarak soba kullanılan yerlerde soba, tahta ve boyalı kısımlara zarar vermeyecek şekilde, altına metal kaplı tabla, mermer veya benzeri malzeme konularak kurulur. Taban beton ise, bu tedbirlerin alınması mecburi değildir. Bağdadi duvardan boru geçirmek mecburiyeti hasıl olursa, duvarın yağlı boya veya ahşap gibi çabuk yanıcı kısmına künk veya büz yerleştirilir ve boru bu delikten geçirilir.
HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.