Başkanlık artık bir zorunluluk

Başkanlık artık bir zorunluluk

Günümüzde Türkiye için Başkanlık sisteminin bir zorunluluk haline geldiğini söyleyen Kutlu, “15 Temmuz darbe kalkışması gösterdi ki Türkiye’nin iktidarı, muhalefeti sağlıklı bir şekilde temsil edebilecek bir başkana ihtiyaç var”  şeklinde konuştu.

Son dönemlerde yaşanan olaylardan sonra Türkiye’de Başkanlık sistemi ve Yeni Anayasa çalışmaları hızlandı. Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu, Başkanlık sistemi ve Yeni Anayasa hakkında Yeni Haber’e özel açıklamalarda bulundu.  Başkanlık sistemi, Türkiye’nin genel manada problemlerine ve ihtiyaçlarına bakıldığı zaman problemlerin daha çok bölünmüş idari yapılardan ve yetkisiz sorumsuz kadroların oluşturulmuş olmasından kaynaklandığını ifade eden Önder Kutlu, Özellikle FETÖ, PKK veya ülkenin içerdeki ya da dışardaki sorunları ve tartışmalı alanları Türkiye’de yetki ve sorumluluğun çok daha konsantre olmasını belirgin hale gelmesini gösteren deliller olduğunu söyledi.

onder-kutlu--(1)-001.jpg

TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDECEK BAŞKANA İHTİYAÇ VAR

Uzun yıllar Cumhurbaşkanları ile Başbakanlar arasında çıkan çatışmalarının olduğunu belirten Kutlu, “Bu hem iç hem de dış politikada zafiyet oluşturan bir durum. Yine görüldü ki farklı partilerden Cumhurbaşkanı ve Başbakan olduğunda bu durum çok daha sıkıntılı hale geliyor. Bugün bile Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında uyum olsa bile polemik konusu yapılmaktadır. Yetkiler nerede başlıyor, nerede bitiyor? Türkiye bu noktadan bakıldığında güçlü ve kararlı bir Başkanlık sistemine ihtiyaç duyuyor. Ayrıca 15 Temmuz darbe kalkışması gösterdi ki Türkiye’nin iktidarı, muhalefeti sağlıklı bir şekilde temsil edebilecek bir başkana ihtiyaç var” dedi.

baskanlik--(2).jpg

DÜŞMANLAR ZAYIF BAŞBAKANLARI SEVER

Ülkemize belli politikaları dayatmaya çalışan başka ülkelerin, örgütler zayıf hükümet ve başbakanları sevdiğini vurgulayan Kutlu, “O noktadan bakıldığında milletin menfaati için Başkanlık sisteminin olmasını bize gösteriyor.  Önümüzdeki günlerde AK Parti ile MHP arasında görüşülüp tartışıldıktan sonra çok daha net bir metin oluşacaktır.  AK Partinin açıklamaları Başkanlık ile alakalı Anayasa teklifi son derece makul gibi görünüyor. Yeni bir durum oluşturma derdinde değiller. Fiiliyatta olan bir şeyi uygulamaya da geçirmek istiyorlar.  Fiiliyat dediğimiz Cumhurbaşkanı ve onunla uyum içinde çalışan Başbakan var. Cumhurbaşkanına Başkan, Başbakan’a da Başkan yardımcısı dediğiniz zaman durum çözülmüş olacak. Zaten bu insanlar sürekli görüşüp istişare ediyorlar. Yeni durumda da Başbakan’ın yetkilerinde herhangi bir kısılma olmadığı gibi aksine Cumhurbaşkanına vekalet edebilir hale gelecek” diye konuştu.

baskanlik--(1).jpg

BAŞKAN PARTİLİ OLMALI

Seçilecek Başkan’ın partili olması gerektiğinin altını çizen Kutlu, “Kimse kimseyi kandırmasın. 30-40 yıldır içinde bulunduğu siyasi görüşünü, düşüncelerini bir kenara bırakarak Cumhurbaşkanlığı ya da Başkanlık yapamaz. Sadece görünüşte tarafsızım der. Partili olması da tarafsız olmasını engelleyecek bir durum değildir. İnsanlar makine değil. Partili bir başkan olmalıdır.  Partili olması partizan olması anlamına gelmez.  Çünkü Başkan hem hükümetin hem yargının hem yasamanın başkanıdır. Türkiye’yi temsil edecektir.  Bu noktada kesinlikle Başkanlık düzenlemeleriyle ilgili önümüzdeki günlerde somut adımlar atılacağını tahmin ediyoruz. Daha fazla geciktirmenin bir alemi yok. Aralık aylarında görüşülüp Mart- Nisan aylarından referandum olabilir. Ama referandumda mutlaka hâlihazırda görev yapan Cumhurbaşkanımızla ilgili geçici bir madde konulmalıdır. Cumhurbaşkanı eğer anayasa onaylanırsa Başkan olur aynı zamanda birde Başkan yardımcılığı kadrosu ihsas edilir diye düzenlemeyle önümüzdeki bahardan itibaren 4 yıllık dönemde Cumhurbaşkanı görevini yapmaya devam eder.  Makul olanda budur” diye konuştu.

anayasa.jpg

REFERANDUMSUZ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ZOR

Referandumsuz anayasayı değiştirme ihtimali çok zor olduğunu ifade eden Kutlu, “AK Parti ile MHP kısa süre içerisinde görüşüp anlaşıp anayasanın tamamına el atmak isterlerse o zaman devlet yerine milleti merkeze oturtan özgürlükleri esas alan 20-30 maddelik bir anayasa kısa ve özet bir anayasa yapılması çok daha makul olabilir.  Burada vesayeti temin eden kurumlar kaldırılmalıdır. Millet iradesinin yansımasını engelleyen bütün değişiklikler kaldırılabilir.

MİLLETİN ÖNÜNDE BİR ANAYASAYA İHTİYACIMIZ VAR

Konya Sivil Toplum Kuruluşları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yapacakları ziyarette hazırladıkları Anayasa Taslağını da sunacaklarını belirten Kutlu, “Taslağı uzun süre önce hazırlamıştık. 15 Temmuz süreci de gösterdi ki hakikaten millet sağduyulu hareket edebiliyor. Özgürlükler ve hakkı için canını da feda etmekten çekinmiyor. Bizim anayasamız milleti ve temsilcilerini merkeze oturtan vesayet makamlarını YÖK’ün tekrar düzenlenmesi de dahil olmak üzere diğer bütün Yargıtay, Anayasa Mahkemesi tekrar düzenlenmesi de dahil olmak üzere her türlü değişiklik var. Gayet basit, yalın, anlaşılabilir, başka yere çekilemeyecek maddelerle güvence altına alınacak bir anayasa olacak. Bizim ihtiyacımız budur. Şimdiki anayasa lastik gibi isteyen istediği yere çekiyor. Milletin önünde bir anayasaya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. 

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.