Bayramda şekeri tadında bırakalım

Bayramda şekeri tadında bırakalım
Mevlana Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Duygu Temur yaptığı açıklamada bayramda şekeri tadında bırakalım diyerek, gelin bu bayram misafirlerinize meyve salataları, dondurmalı ...

Mevlana Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Duygu Temur yaptığı açıklamada bayramda şekeri tadında bırakalım diyerek, gelin bu bayram misafirlerinize meyve salataları, dondurmalı meyve tatlıları, light sütlü tatlılar ikram ederek onlara büyük bir iyilik yapın, dedi. Temur açıklamasında Bayramda beslenme ile ilgili şu görüşlere yer verdi:

“Bunaltıcı yaz sıcaklıklarının eşlik ettiği, 16-17 saatlik uzun süren açlık ve susuzlukla birlikte öğün sayılarımızın azaldığı ramazan ayını geride bırakıyoruz. Metabolizma hızının yavaşlaması gibi vücut dengesinde değişikliklerin yaşandığı ramazan ayından sonra eski alışkanlıklarımıza geri dönerken ilk olarak bayramdaki beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor.

Bayramda Nasıl Beslenmeliyiz ?
Ramazan bayramında nasıl beslenmeliyiz diyenlere ilk öneri sabah kahvaltısı için. Ramazan boyunca en çok özlenen öğündür kahvaltı. Bütün ailenin bir araya geldiği, zengin bir menünün yer aldığı bayram kahvaltıları metabolizmanın yeni sürece adaptasyonu için çok önemlidir. Ziyaretlerde bol bol ikramlarla karşılaşacağımız için güne hafif bir kahvaltı öğünüyle başlamak daha doğru olacaktır. Peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek, 2 tam ceviz, salatalık, domates, bol yeşillik gibi mideyi zorlamayacak besinlerle yapılacak kahvaltı öğünü dengeli bir enerji dağılımını da karşılayacaktır.

Diğer bir öneri ise genel olarak tüm günün beslenmesini içermektedir.
Günü 3 ana 2 ara öğün ile tamamlamalısınız. Yağlı, kızartma gibi kalorisi bol besinler yerine mide hacmini dolduran, daha uzun süre tok kalmamızı sağlayacak sebze, tam tahıllı ekmek grubu, kuru baklagiller tercih etmelisiniz. Bu beslenme şekli hazımsızlık yaşayanlar için de faydalı olacaktır.
  Gün içeresin de gittiğimiz yerlerde ayıp olmasın diyerek her ikram edileni tüketmememiz gerektiğini de unutmamalıyız. Bunun için ziyaretlere gitmeden önce bir meyve veya yağsız bir gevrek, 1 su bardağı süt veya ayran, 6-7 adet fındık/badem ile ara öğününüzü yaparsanız ikramlardan kendinizi alıkoymuş olursunuz. Bayramın vazgeçilmezi şekerler, çikolatalar, şerbetli tatlılar ve hamur işlerinde ipin ucunu kaçırdığımız zaman, günlük alınan enerji miktarını artırır, glisemik yük fazlalılığından dolayı kan şekerimizi yükseltir, uzun süredir boş kalan midemize bir anda yüklenmiş ve mide-barsak sağlığımızı olumsuz etkilemiş oluruz. Bunun için kendinize bir tatlı limiti belirleyip (örneğin yaklaşık 2 dilim baklava) gittiğiniz ziyaretlerde de bunu aşmamaya dikkat edin. Tatlılarınızı hem kendiniz hem misafirleriniz için aspartam içeren tatlandırıcılar ile yapabilirsiniz.


“Çay- Kahve Suyun Yerini Tutmaz,  Yeterince Su İçilmeli”
Ramazan boyunca düşen sıvı alımımızı dengelemek için bayram süresince ve sonrasında günlük 2- 2,5 litre (8-10 bardak) kadar su içmeye dikkat edilmelidir. Su yerine çok çay, kahve içiyorum demek ise büyük hata. Bu tarz kafein içeren içecekler, vücudun su ihtiyacını karşılamamaktadır.  Bunun yanı sıra yemeklerin yanında asitli içecekler yerine ayran, taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmelidir.

“Ramazanda Metabolizma Yavaşlar, Kilo Almaya Dikkat!”
Oruç etkisiyle yavaşlayan metabolizma kilo almaya eğilimli olacağı için, beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivitede büyük önem taşıyor. Yemeklerden 1-1,5 saat sonra 30-45 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır. Bayram yoğunluğundan bunu yapamam diyorsanız en azından gidilecek yerlerde asansör yerine merdiven kullanarak hareketli yaşam için ilk adımı atmış olursunuz

“Her Şey Dahil Oteller ve Açık Büfe Cazibesine Kapılmayın!”
 Bir öneride, bayramlarını her şey dahil otellerde geçirecek olanlar ise açık büfelerin ihtişamına kapılmamalılar. Kahvaltıda, kızartmadan ve şarküteri ürünlerinden uzak hafif yiyecekler olmalıdır. Tabağınıza tüketebileceğiniz kadar besin koymaya özen gösterin,  Öğle yemeğinizi ızgara et, tavuk veya balık olarak, akşam yemeğinizi de zeytinyağlı veya hafif yiyeceklerden ve yoğurt ile oluşturabilirsiniz.
    Gelin bu bayram misafirlerinize meyve salataları, dondurmalı meyve tatlıları, light sütlü tatlılar ikram ederek onlara büyük bir iyilik yapın. İhtiyacın üzerinde alınan her besinin size yarar yerine zarar getireceğini unutmayın. Herkese hayırlı bayramlar..”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.