Bir döneme damga vuran Serdengeçti kitap oldu

Bir döneme damga vuran Serdengeçti kitap oldu
Milliyetçi-muhafazakâr çevrede bir döneme damga vuran Osman Yükselin Serdengeçti dergisi kitap oldu.
Milliyetçi-muhafazakâr çevrede bir döneme damga vuran Osman Yüksel’in Serdengeçti dergisi kitap oldu.
 
Gazeteci yazar Ali Özcan'ın derleyip okurlarla buluşturduğu, ‘Osman Yüksel ve Serdengeçti Dergisi' kitabında, savunduğu dava uğruna pek çok sıkıntıyı göğüsleyen Osman Yüksel’in hayatı ve mücadelesi anlatılıyor.

Dört bölümden oluşan kitapta, Osman Yüksel'in hayatı, dergisi Serdengeçti ve bu derginin siyasetle ilişkileri ele alınıyor. Ayrıca dönemin basın-siyaset ilişkilerinin daha iyi anlaşılması açısından derginin çıktığı zamanlar göz önünde bulundurularak tarihsel süreç içerisinde basın-iktidar ilişkilerine de yer veriliyor.
Osman Yüksel’in bütün baskılara rağmen, Serdengeçti’yi yayın hayatına kazandırdığını belirten Ali Özcan, derginin 15 yılda sadece 33 sayı çıkarabildiğini ve Osman Yüksel’in her sayının ardından mahkemeye verildiğini kaydetti.
 
Özcan, “Her sayısında, Anadolu insanını, bu ülkenin gerçek sahibi olan kişileri, “kökü dışarıda” diye ifade ettiği, zararlı düşüncelere ve iktidarın baskılarına karşı savunan Serdengeçti Dergisi, siyasetle ilişkilerinde hep haktan ve halktan yana oldu. Hem CHP, hem DP, hem MBK devrinde hapishaneleri boylayan Osman Yüksel, hakikati devretmediğinden her üç devrinde sanığı oldu. Bu çalışmada bir neslin milli duygularının oluşmasında temel taşları olacak fikirlerin sahibi ve korkmaz savunucusu, millet sevdalısı bir insan olan Osman Yüksel’in hayatı, dergisi Serdengeçti ve bu derginin siyasetle ilişkilerini ele aldım. Ayrıca dönemin basın-siyaset ilişkilerinin daha iyi kavranması açısından ayrı bir bölümde Serdengeçti Dergisi’nin çıktığı dönem göz ününde bulundurularak, tarihsel bir süreçte dönemin basın-iktidar ilişkilerini de yer verdim” dedi.
 
Ayrıca, 1940 yılında Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nin Felsefe bölümüne kaydolan Serdengeçti'nin namının, Sabahattin Ali'nin suratına attığı tokatla yayılmaya başladığını da kaydeden Özcan, Yüksel’in fikri mücadelesinin, 1947 yılının Nisan ayında yayınlamaya başladığı Serdengeçti Dergisi ile devam ettiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.