'Bir Japon'un gözünden İslam'


Daha sonra sözü alan Japonya The Asahi Shimbun Gazetesi Orta Doğu Uzmanı Yasunori Kawakamı ilk olarak kendi yaşantısı hakkında bilgi verdi. Kawakamı, “Konya’da bulunmaktan gurur duyuyorum. Atom bombasının atıldığı şehir Nagasaki’de doğdum. Öğrencilik yıllarımdan itibaren Ortadoğu’ya ilgi duydum bu yüzden liseyi Mısır’da okudum. Arap dili okudum Arapça konuşabiliyorum. Türkiye’ye ilgi duyuyorum. Konya’ya gelme amacım endüstriyel sanayi gelişimi ile toplumsal gelişim arasındaki bağlantıyı incelemek” şeklinde konuştu.
Japonya’da yaşayan Müslümanlarla ilgili çeşitli makaleler yayınladığını belirten Yasunori Kawakamı, “Japon halkında Müslüman toplum ile ilgili tam bilgi bulunmamakta. Japonlara İslamiyet daha fazla anlatılırsa ve daha fazla doküman verilirse Japonların İslam dinine yaklaşımı daha fazla artacaktır. Japon halkının bu eksikliği çalışmak için ülkemize gelen insanların çeşitli sıkıtılar yaşamasına neden oluyor. Ben bu insanlarla yaptığım röportajlarda bunu gördüm. Onların en büyük isteği çalıştıkları işyerlerinde ibadet edebilmek. Onlara ne yazık ki bu haklar bilgisizlikten dolayı verilmemiş. Bende gazetem aracılığı ile Japon insanına bunu anlatmaya çalıştım” ifadesini kullandı.
İslam’a Japonların bakışı ile Avrupalıların bakışı arasında farkın İslam’ın Japonlara anlatılmaması olduğunu belirten Kawakamı, “ ortak bir tarihi geçmişimiz olmadığı için bozulmuş bir algımız yok. Ayrıca Türklerle, Japonlar arasında dostluk devam ediyor. Ülkenize gelen tüm Japon turistler kendilerine ayrı bir samimiyet gösterildiğini fark ediyorlar. Ayrıca Ortadoğu’da ki ülkeler arasında Türkiye ayrı bir yerdedir. 2. Dünya savaşı sürecinde Japonya’nın tek ilişkisi Türkiye ile olmuştur bu nedenle ilgi halen devam etmektedir” dedi.
Çin’in büyümesinden endişe duymadığını belirten Kawakamı, “ bir çok Japon firmasının Çin’de fabrikası var bu nedenle Çin’in gelişmesinden endişe duymuyoruz. Japonya ile Çin arasında rekabetçi bir ilişki yok karşılıklı faydaya dayalı bir ilişki var. Tek endişelendiren Çin’in askeri açıdan genişlemesi” şeklinde konuştu.
Japonya’da ki gazete okuma kültür hakkında bilgi veren Kawakamı, “The Asahi Shimbun Gazetesinin günlük tirajı 10 milyon. Japonya’da bir günde satılan tüm gazetelerin tirajı 120 milyonluk ülke nüfusundan fazla. Gazeteler aylık abonelik sisteminde dağılıyor. Çalıştığım gazete 110 yıllık bir tarihe sahip. Bizim okurumuz artık 3. 4. kuşak okur. Japonlar için sabah ilk olarak gazete okuyarak hayata başlamak bir kültürdür. Ancak bu kültür elektronik haberleşme sayesinde bir sonraki nesle aktarılamayacak” dedi.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.