Brüksel'de Rusya krizi
Avrupa Birliği'nin (AB), Ukrayna krizi bağlamında Rusya'ya karşı devreye soktuğu yaptırımların etkisi düşük düzeyde kalırken, ekonomik yaptırımları da içeren üçüncü aşamaya geçilmesi konusunda üye ülkeler arasındaki görüş ayrılıkları giderilemiyor. Ukrayna'daki gelişmeler çerçevesinde 48 kişiye AB üyesi ülkelere seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması önlemlerini içeren yaptırım uygulayan AB'de, şirketlere yaptırım aşamasına gelindi.
KORKU HAD SAFHADA
Yaptırıma karşı çıkan ülkeler bundan ekonomilerinin etkileneceği ve Rusya'nın karşılık verme konusunda provoke edileceği endişesi taşıyor. AB üyesi ülkelerin diplomatlarının verdikleri bilgiler, üçüncü aşamaya karşı çıkan ülkelerin Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Lüksemburg, İspanya, İtalya, Macaristan, Almanya, Avusturya, Slovakya, Finlandiya ve Hollanda olduğunu gösteriyor.
GÖZLER 25 MAYIS'TA
25 Mayıs'ta Ukrayna'da düzenlenecek seçimlerin sonuçlarına ilişkin olumsuz tavır takınması halinde Rusya'ya karşı üçüncü aşamaya geçilmesini savunan ülkelerin başını İngiltere çekiyor. 3. aşamaya destek veren diğer ülkeler ise Litvanya, Polonya, Estonya, Letonya, Belçika, Romanya, İsveç, Danimarka, İrlanda, Çek Cumhuriyeti ve Fransa. Hırvatistan, Portekiz ve Malta ise bu kamplaşmada çekimser kalmalarıyla dikkati çekiyor.
Ukrayna'nın Donetsk ve Lugansk kentlerinde 'bağımsızlık referandumu' için oy kullanan Rusya yanlıları, amaçlarının ya Ukrayna içinde özerk ve federal bir siyasi yapıya kavuşmak ya da Rusya'ya bağlanmak olduğunu söylüyor.
Rusya karşıtları
Bulgaristan, Rum Yönetimi, Lüksemburg, İspanya, İtalya, Macaristan, Almanya, Avusturya, Slovakya, Finlandiya ve Hollanda yaptırımlara karşı
Rusya yanlıları
Litvanya, Polonya, Estonya, Letonya, Belçika, Romanya, İsveç, Danimarka, İrlanda, Çek Cumhuriyeti ve Fransa
Kararsızlar
Hırvatistan, Portekiz ve Malta
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.