Bu camiler tarih kokuyor

Bu camiler tarih kokuyor
Osmanlının son dönem mimari eserleri arasında yer alan ve 1730-1920 yılları arasında Konya merkezinde inşa edilen 51 cami tarihe ışık tutuyor.
Osmanlının son dönem mimari eserleri arasında yer alan ve 1730-1920 yılları arasında Konya merkezinde inşa edilen 51 cami ve mescitlerdeki işçilik, halen yapısal değerini koruyarak sanat tarihine ışık tutuyor.
 
Konya merkezinde Osmanlının son 200 yıllık dönemine ait 51 cami ve mescitteki yapısal plan ve özellikler sanatsal özelliğini koruyor. Cami ve mescitlerin Türk yapı sanatı içindeki yerlerinin incelenmesinde Osmanlı taşra üslubunda inşa edilerek vakıf sistemi içerisinde halk tarafından usta ellere yaptırılmış eserler olduğu ortaya çıkıyor. Bu yapılarda ahşap, taş, çini, alçı ve kalem işi teknikleri kullanılarak dönemin barok, rokoko, ampir sanatının özelliğini yansıtan geometrik, bitkisel süslemelere yer verildiği, özellikle harim ve cephe süslemelerinin sanat tarihi açısından korunmaya alınarak, gelecek kuşaklara aktarılmaya değer eserler olarak gösteriliyor. Ayrıca bu eserlerin Konya insanının sanat anlayışını, ibadethanelerine verdikleri değeri yansıtan önemli tarihi, mimari vesikalar olduğu da dikkatlerden kaçmıyor.
 
Özellikle Aziziye, Alaaddin, Selimiye ve Şerafeddin Cami’leri insanı büyülen yapısıyla hem yerli hem de yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.