Burada yargılanmayı reddediyorum!

Burada yargılanmayı reddediyorum!
Sisi cuntası Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'yi mahkemeye çıkardı. Rabia işareti yapan Mursi dik durdu, 'Ben meşru cumhurbaşkanıyım. Bu mahkemede yargılanmayı reddediyorum' dedi.

Mısır'da 3 Temmuz'daki askeri darbe ile görevinden alınan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, cunta tarafından kurulan mahkemede hakim karşısına çıkarıldı. Mursi helikopterle, diğer sanıklar da tutuldukları Tora Cezaevi'nden zırhlı araçlarla duruşmanın görüldüğü başkent Kahire'nin doğusundaki Polis Akademisi'ne getirildi. Geçen yıl Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde yaşanan çatışmalarda protestocuların öldürülmesini azmettirmekle Mursi ile birlikte Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) 14 üst düzey yetkilisi duruşmaya getilirken, dik duruşunu muhafaza eden Mursi'nin mahkeme salonuna girerken Türk malı olduğu belirtilen takım elbisesini çıkarmayıp tutuklulara verilen beyaz üniformayı girmeyi reddetmesi dikkat çekti. Mursi'nin davayla ilgili evrakları imzalamayı reddettiğini de kaydedildi.

'SİZİ YARGILATACAĞIM'

Salonda bir kafes için bekletilen sanıklar, demokrasi direnişinin simgesi haline gelen Rabia işaretini yaptı. Mursi'nin yanı sıra, duruşmayı izleyenler arasında yer alan bazılarının da aynı işaretle karşılık verdiği görüldü. Mursi'nin tutuklu kıyafeti giymemekte kararlılık göstermesi, mahkeme salonuna gülümseyerek girmesi ve 'Rabia işareti' yapmasının mahkeme salonuna yargılanmak için değil darbecileri yargılamak için geldiği mesajını taşıyordu. 'Darbe sebebiyle buradayım. Mısır Cumhuriyeti'nin başkanı olarak burada zorla tutuluyorum. Bu, suç teşkil ediyor' diyen Mursi, suçlamaları cevapsız bırakıp, hakime hitaben 'Meşru bir cumhurbaşkanını yargıladığın için seni, ceza mahkemesinde yargılatacağım' şeklinde konuştu.

ÜZÜLME ESMA CENNETTE

Mursi, cumhurbaşkanı sıfatıyla orada bulunduğu için hakimin, kendisiyle konuşurken ayağa kalkmasını istedi. Mursi, mahkeme başkanına hitaben 'Yüce Mısır yargısının bir gün gelip de kanunlara göre suçlu, hain ve yıkıcı askeri darbeye alet olmasını yakıştıramıyorum' ifadelerini kullandı. Mursi'nin duruşma salonunda bulunanlara, 'Özgür Mısır halkına benden selam iletin. Onlara 'Kardeşiniz Mursi, direnmeye devam edecek. Duruşmada, Rabiatu'l Adeviyye Meydanı'ndaki eylemlerde, polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Esma Biltaci'nin babası İhvan liderlerinden Muhammed el-Biltaci ile göz göze gelen Mursi, 'Üzülme kardeşim, Esma cenette' diyerek tesellide bulundu. Duruşma 8 Ocak'a ertelenirken, Mursi'nin İskenderiye'deki Burc el-Arab Hapishanesi'ne nakledildiği bildirildi.

Duruşmada namaz kıldırdı

Muhammed Mursi ve yargılamada hazır bulunan 7 sanığın, yargıcın sorularına 'Rabia' işareti yaparak cevap verdiği ifade edildi. Duruşmaya öğle arası verilince Mursi'nin sanıklara ayrılan bölümde imamlık yaparak diğer sanıklara öğle namazını kıldırdığı görüldü. Öte yandan Mursi'nin hakim karşısına çıkarıldığı gün Mısır'da 9 kentte düzenlenen operasyonlarda, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) üyesi 47 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Mübarek'le aynı yerde

Mursi duruşmasının Tora Hapishanesi'nde görülmesi bekleniyordu ancak daha sonra Kahire'deki Polis Akademisi'nde yargılanmasına karar verildi. Halk ayaklanmasıyla devrilen eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek de burada yargılanıyor. Mursi'nin duruşmasından bir gün önce Mısır'ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry 'demokrasi ve istikrar çağrısı' yapmış, şiddetin sona ermesi uyarısında bulunmuştu.

Babam bizi onurlandırdı

Muhammed Mursi'nin oğlu Usame Mursi, Facebook sayfasında, tutukluların kıyafeti olan 'beyaz elbiseyi' giymeyi reddeden babasının fotoğrafını paylaşarak, 'Ey bizi onurlandıran ve başımızı dik tutan' ifadelerini kullandı. Muhammed Mursi'nin diğer oğlu Ahmed Muhammed Mursi ise, babasının yargılanmasına ilişkin, 'Babamı yargılayan, başka bir maske altında, Mübarek'in ta kendisi' dedi. Mursi'nin kardeşi Hüseyin Mursi de, 'Hafız bir cumhurbaşkanı, halkını nasıl öldürebilir' derken, bu yargılamanın 'İhvan'dan intikam almak için' yapıldığını savundu.

Bu mahkeme 'maskaralık'

Eski Cumhurbaşkanı Mursi, 2012 yılının Aralık ayında 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmalarda 'öldürmeye ve şiddete teşvik' suçlamasından yargılanıyor. Mursi'nin üst düzey danışmanlarından Vail Haddara BBC'ye yaptığı açıklamada, duruşmayı yürüten isimlerin ordu tarafından tayin edilmesi nedeniyle yargı süreci için 'maskaralık' ifadesini kullandı. Müslüman Kardeşler'in üst düzey yöneticilerinden İssam el-Eriyan ise, sanıklardan birinin kötü muameleye maruz kaldığını, suyla işkence yaptıklarını ve yere yığılana kadar dövüldüğünü söyledi. Darbeden sonra Mursi yanlılarının Kahire'de kurduğu protesto kampları askerler tarafından kanlı bir baskınla dağıtılmıştı. Darbesi sonrası ordunun yaptığı katliamlarda 4 bini aşkın kişi hayatını kaybetmişti.

Cuntaya tepki Mursi'ye destek

Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargılanmasını protesto eden darbe karşıtları bir çok bölgede gösteri yaptı. Yargılamanın yapıldığı polis akademisinin çevresinde toplanan darbe karşıtlarının Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah el-Sisi, karşıt görüşlü grup da Mursi aleyhirde slogan atınca, taraflar arasında arbede çıktı. Kahire'nin güneyindeki Anayasa Mahkemesi etrafında düzenlenen gösterilerde ise 'İsrail'in Mısır'daki askeri darbede parmağı olduğu' iddiasıyla İsrail bayrağı yakıldı. İskenderiye'de Mursi'nin yargılanmasına tepki gösteren darbe karşıtlarına güvenlik güçleri müdahale etti. Hastane kaynakları, olayda 10 kişinin yaralandığını bildirdi. Mursi'nin doğduğu Şarkıyye'de de bir grup darbe karşıtı gösteri yapıp, mahkemeyi protesto etti. 'Duy ey Sisi, Cumhurbaşkanı kalacak Mursi', 'Askeri yönetim düşmeli' ve 'Yargılama geçersizdir' şeklinde adliye binası önünde slogan atan gösterilere, güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Türkiye'den Rabia selamı yolladılar

Türkiye'de yaşayan Mısırlılar, Eminönü Yenicami önünde toplanarak, askeri darbeyle görevden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargılanmasını protesto etti. Ellerinde taşıdıkları Muhammed Mursi'nin posterleri, döviz ve pankartlarla caminin dış merdiveninde toplanan Mısırlılar, burada 'Rabia' bayrakları sallayarak sloganlar attı, ezgiler okudu. Grup, 'Suriye'deki ve Mısır'daki direnişe devam', 'Defol Sisi', 'Seninleyiz Mursi' sloganları attı. Akşam saatlerinde de Rabia platformu öncülüğünde bir grup STK, Bebek'teki Mısır Başkonsolosluğu önünde toplanarak protestolarını sürdürdü. Mursi'nin yargılanması, Ankara'da da protesto edildi. Mısır Büyükelçiliği önünde gerçekleştirilen protesto gösterisine vatandaşlar da pankartlarla eşlik etti. Adana'da ise Ümmet ve Kardeşlik Platformu üyeleri, Mursi'nin yargılanmasını protesto etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.