Çocuklar değerleriyle buluşmaya devam ediyor

Çocuklar değerleriyle buluşmaya devam ediyor
Selçuklu İlçesindeki tüm resmî ve özel ilkokul ve ortaokullarda öğrenim gören öğrencilere yönelik olarak başlatılan...

Selçuklu İlçesindeki tüm resmî ve özel ilkokul ve ortaokullarda öğrenim gören öğrencilere yönelik olarak başlatılan “Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP)” Selçuklu Belediyesi liderliğinde, Selçuklu İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi ortak koordinasyonuyla devam ediyor.

Projelendirme aşamasında öngörüldüğü gibi toplam 8 değerin (sorumluluk, yardımseverlik, adalet, dostluk, doğruluk, sabır, saygı, öz denetim) odağa alındığı uygulamaya öğrencilerin yanı sıra öğretmen ve velilerde büyük ilgi gösteriyor.

SEDEP Yürütme Kurulu, Projenin geldiği noktayı değerlendirmek amacıyla bir araya geldi. Toplantıya Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Necmettin Erbakan Üniversitesi Genel Sekreteri Zekeriya Mızrak, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Koca, Selçuklu Belediye Başkan Yardımcıları ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden çok sayıda öğretim üyesi katıldı.
 
SEDEP’te Kim, Ne Yapıyor?
Projeyi; İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuklu Belediyesinin temsilcilerinden oluşturulan “Değerler Eğitimi Yürütme Kurulu” planlayıp yürütüyor. Eylül ayından itibaren ayda bir gerçekleştirdiği toplantılarla projenin işleyişini müzakere edip gerekli revizyonları, görevlendirme ve yönlendirmeleri kararlaştıran Kurul, projenin uygulamalarını düzenliyor, gözden geçiriyor.   “Değerler Eğitimi Koordinasyon Kurulu (DEKOK)” tarafından yapılan okul ziyaretleriyle de öğretmenlere “yerinde danışmanlık” hizmeti, materyallerin kullanımı ve projenin işleyişi hakkında bilgiler veriliyor. DEKOK üyeleri ayrıca öğretmenlerin değerler eğitimi için uygun bir görüş açısı kazanmaları, sınıflarında ve okullarında değerler eğitimi konusunda aktif olmaları, uygulamalar için gerekli donanımları edinmeleri ve yapacakları uygulamalar için zemin oluşturmaları amacıyla yapılan hizmet içi eğitimlere de katkı sağlıyor.
 
SEDEP Nasıl İşliyor?
Eğitim ve öğretim yılının başlangıcında Sorumluluk değeriyle adım atılan projeye, Aralık ayında yardımseverlik değeriyle devam edildi. Adalet değeri ise ocak ayında öğrencilerle buluşmuş olacak.
Sorumluluk değeri ile başlanan projenin ilk ayında toplamda 223.869 bin kitap ve kitapçık öğrenci, öğretmen ve velilerle buluştu. Aralık ayının değeri olan Yardımseverlik ile devam edilen projede 221 bin 952 kitap ve materyal dağıtılırken Ocak ayının değeri olan adalet ile ilgili olarak da 303 bin 657 kitap ve materyal dağıtılacak. 8 ayın sonunda, toplamda 1.630.850 materyal öğrenci, öğretmen ve velilerle buluşacak.
 
Proje kapsamında değerlerin her biri eğitim öğretim sezonunun bir ayı boyunca odak değer olarak kabul ediliyor ve o ay boyunca bu değer okul genelindeki çalışmalarda öne çıkartılıyor. Her ayın değeri ile ilgili etkinlikler öğretmenler aracılığıyla öğrencilerle uygulanıyor. Etkinlikler, dağıtılan kitaplarla ve SEDEP web sitesinde (www.selcukludegerleregitimi.com) yayımlanıp uygulayıcılara ulaştırılıyor. Tüm ilçe genelindeki öğrencilerin ilgi gösterdiği projeye veliler de “Çocuğum İçin 15 Dakika Değer” sloganıyla, “Helik” adlı kitaplardan edindikleri bilgi ve yönlendirmelerle çalışmalara destek veriyor. Öğretmenler, bir sınıftaki bütün öğrencilerde aynı materyallerin bulunması ve ders
esnasında bu materyallerden yararlanılmasının öğrencilerin okuduklarına ilgisini arttırdığını ve öğrendiklerini birbirleriyle paylaşmalarını sağladığını belirttiler.
 
Başkanı Altay “SEDEP en büyük projemizdir”
Zira SEDEP, doğrudan çocuklarımıza, yarınlarımızın değerlerimizle ışıyacağı aydınlık ufukları paylaşacak insanımıza yapılan bir hizmettir. ”SEDEP’in, Türkiye’de bu ölçekte uygulanmış ilk
değerler eğitimi projesi olduğuna dikkat çeken Altay şunları söyledi: “Selçuklu birçok manada Türkiye’nin örnek ilçelerinden birisi. Büyük bir medeniyetin ismini taşıyan bir belediye olduğunun bilinciyle ve diriliğiyle proje üretip uyguluyoruz. Eğitim alanında da birçok çalışmalarımız oldu. Okullar yapıyoruz, okullarımıza spor salonları yapıyoruz, dersliklerimize akıllı tahta, projeksiyon cihazı gibi ileri teknoloji materyallerini sağladık. Tüm bunları yaparken daha büyük sorumlulukları daima hissettik. Çocuklarımıza sadece öğretim başarılarında destek olmak yeterli değil; onları milletimizin temel değerleriyle tanıştırmalı, bu değerlerimizi seven, benimseyen ve bizzat uygulayan bireyler olmalarına yardımcı olmalı, yol göstermeliyiz. Bu nedenle SEDEP’i geliştirdik ve uyguluyoruz. Bu nedenle SEDEP’i en büyük ve en önemli projemiz olarak görüyor, buna uygun bir performansla çalışıyoruz.”
 
Öğretmenlerin SEDEP yorumu
 “Bu proje sayesinde çocukların okuma alışkanlığı arttı.”
C.Ç. / DKAB Öğretmeni
“Değerlerin seçimi çok güzel. Çocuklar çok sevdiler. Öğrencilerim adına teşekkür ederim.”
Z.A. / Rehberlik Öğretmeni
“Kitaplar gerçekten harika. Çocuklar her köşesini ilgiyle ve heyecanla okuyorlar. Özellikle Zorbul Zehra’nın Günlüğü isimli kitaptaki bulmacaları hemen çözdüler.”
E.Ç. / Türkçe Öğretmeni
“Veliler kitapları çocuklarıyla beraber okuyup bulmacaların heyecanına kapılmışlar.”
M.K. / Matematik Öğretmeni
 “Sevimli karakterlerle değerlerin anlatılması ve tanıtılması güzel. Rengârenk sayfalar çocukların ilgisini çekiyor. Bulmacalar ve oyunların olması bu ilgiyi daha da arttırıyor.”
Z.T. / Sosyal Bilgiler Öğretmeni
“Çocuk psikolojisine ve eğitimine uygun hazırlanmış, bol resim kullanılmış, cıvıl cıvıl kitaplar.”
M.M. / Rehberlik Öğretmeni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.