Corona virüsü Çin mallarını vurdu, Konya esnafı yerli ürüne yöneldi

Corona virüsü Çin mallarını vurdu, Konya esnafı yerli ürüne yöneldi
Çin’deki korona virüsü salgını üretim anlamında Konya esnafını harekete geçirdi. Çin’den yapılan ithalat ürünlerinde yaşanan sıkıntı, Konyalı esnafın yerli üretime yönelmesini sağladı.

Konya’da ticaretin kilit noktalarından biri olan Mevlana Müzesi civarında özellikle hediyelik eşya satan esnaflar, Çin’den temin edemedikleri ürünleri kendileri ürütmek için harekete geçtiler. Konya’ya Uzakdoğu’dan gelen turistlerin çok fazla katkısının olmadığını söyleyen Beyaz Şekerleme Hediyelik Eşya Satış Müdürü Fatih Demir, “Konya’ya gelen turistler, uzun vadeli gelmedikleri için alışveriş yapmıyorlar. Açıkçası esnafa fazla bir katkısı olmuyordu. Fakat Çin’den ithal ettiğimiz ürünlerde sıkıntı yaşamaya başladık. Bu saatten sonra artık Çin’den ürün almayı düşünmüyoruz. Kendi ürünlerimizi kendimiz yapmaya başladık. Üretim aşamasına geçtik. Hatta Çin’den daha düşük maliyette ürün çıkarıyoruz ve piyasaya uygun fiyatlarda veriyoruz” dedi.

fatih-demir.JPG

‘KAZANACAKSA ÜLKEMİZ KAZANSIN’

Yerli üretimin önemine vurgu yapan Müdür Fatih Demir, “Bu saatten sonra Çin’den bir şey alınmasını uygun görmüyorum. Kazanacaksa ülkemiz kazansın. Çin’deki bu krizi Türkiye olarak fırsata çevirebiliriz. Örneğin bizim magnetler Çin’den geliyordu. Fiyatlar çok ucuz geldiği halde biz artık bunları satmakta zorlanıyoruz. Bunu burada kendi çapında yapan firmalar var. Onlar uygun fiyatlara yapıyorlar. O şekilde olunca bayağı talep görüyor. En basit Çin’den aldığımız oyuncağı bile kendimiz üretebiliriz. Virüs olmasa bile esnaf arkadaşlarıma Çin’den gelen ürünleri almamalarını öneriyorum. Bu konuda bilinç oluşturmamız lazım” ifadelerine yer verdi.

mustafa-cesmeci.JPG

‘ÜRÜNLERİ YERLİ PİYASADAN TEMİN EDİYORUZ’

Korana virüsünden dolayı artık esnafların Çin menşeili ürünler yerine yerli ürünlere yönelmeye başladığını ifade eden İzzet İkram Hediyelik Eşya Satış Temsilcisi Mustafa Çeşmeci, “Uzakdoğu’dan turistlerinin Konya’ya gelmemesi piyasayı çok etkilemedi. Çünkü bu gruplar konaklama ve yiyecek ihtiyacını burada pek karşılamıyorlardı. Konya’da sadece Karatay Medresesi’nde ve Mevlana Müzesi’nde ziyarette bulunuyorlar. Yani Konya programları kısa sürüyor. Korona virüsü Konya harici diğer bölgeleri etkilemiştir ama Konya’da Çinlilerden dolayı böyle bir etkilenme söz konusu değil. Çin pazarından gelen ürünlerimiz var. Bu ürünleri artık yerli piyasadan temin etmeye başladık. Çin’den gelen bazı ürünler çok uygun fiyata geliyordu. Çin pazarının tercih edilme nedeni ekonomik koşullardı. Bence artık bu sayede esnaflar yavaş yavaş yerliye yönelmeye başlayacaklar. Sattığımız ürünlerin belki yüzde 20’sini, yüzde 15’ini Çin pazarı sağlıyordu. Şuanda ise sattığımız ürünler genellikle yerli ürünler. Çin’den gelen ürünler pazarımızı bu saatten sonra çok fazla etkilemez. O ürünleri Türkiye’de Konya’da kendi şehrimizde kendi ülkemizde yaptırıp Çin pazarının boşluğunu bu hediyelik sektöründe doldurabiliriz” şeklinde konuştu.

konya-sekercim-hediyelik-esya-sahibi-selim-yapilcan.JPG

‘ÜRÜNLERİN YÜZDE 80’Nİ ÇİN’E GİDİYORDU’

Numunelik ürünlerin birçoğunun Çin’de üretildiğinin bilgisini veren Konya Şekercim Hediyelik Eşya Sahibi Selim Yapılcan, “Biz Çin’den ürün temin ediyorduk. Onlara perakende satışımız yok denecek kadar azdı. Hediyelik ürünlerin aşağı yukarı yüzde 80’nini biz numune bazında oraya götürtüp, orada yaptırıp buraya getirtiyorduk. Çin’den ürünlerin gelmemesi fiyatları biraz daha yükseltir. Hediyelik eşyada fiyatlar yüzde yüz etkilenir. Birlikte Çin’den ürün getirttiğimiz arkadaşlarımız var. Onlarla şuanda araştırma yapıyoruz. Dubai’den ürün getirtmeyi düşünüyoruz. Buradaki en önemli nokta hediyelik eşyaları Türkiye’de üretebilir miyiz? Onun çalışmalarına başladık. Oradan gelen ürünleri burada kendimiz nasıl üretiriz? Maliyetleri nasıl düşürebiliriz? Onların da hesaplamalarını yapıyoruz. Bir magnetin bize Çin’den gelmesi 2 buçuk TL’ye mal oluyor.  Türkiye’de ürettiğimizde ise 4 buçuk TL’ye mal oluyor. Böylece de kâr payımız düşüyor. Toplu alımlarda ise indirim yapma fırsatı olmuyor” diye konuştu.

halil-gunes.JPG

‘ARTIK ÇİN’DEN ÜRÜN ALMIYORUZ’

Çin’den gelen ürünleri korona virüsünden dolayı artık almadıklarını dile getiren Şura Hac Malzemeleri Satış Temsilcisi Halil Güneş şunları söyledi: ”Çin’den gelen ürünlerimiz vardı. Ama şuanda almıyoruz. Sattığımız ürünlerin yüzde 80’i yerli malı. Zaten artık Çin ürünlerine de ihtiyacımız yok. Çin’den gelen ürünlerin artık gelmeyecek olmasının fiyatları çok fazla artıracağını sanmıyorum. Zaten oradan gelen ürünler de çok ucuza gelmiyordu. Bizim sektörde yerli üretimin yeteri kadar olduğunu düşünüyorum. Esnaflarımız kısa vadede değil ama uzun vadede, dışarıdan gelen ürünleri kendileri imal etme düşüncesi içerisine girebilirler. Birtakım ortaklıklar gelişebilir. Oradan gelen ürünlerin artık gelmemesi bizim için bir kayıp değil yani. Konya’ya en çok Afganistan, Pakistan, Rus ve Çinli turistler geliyordu. Çinlileri son zamanlarda fazla görüyorduk ama konaklama yapmadıkları için ekonomik anlamda bir katkı sağlamıyorlardı.”

muammer-kucuktunc.JPG

‘DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTILABİLİR’

Çin’deki korona virüsünün Türkiye’ye üretim ı anlamında katkı sağlayacağını belirten Mevlana Şekercisi Sahibi Muammer Küçüktunç, “Uzakdoğu’dan gelen turistlerin Konya’ya zaten bir katkısı yoktu. Çünkü konaklama ve alışveriş yapmıyorlardı. Fakat Çin’den gelen ürünlerin çoğu Türkiye’de de üretiliyordu ama şimdi bu korona virüsünün olması nedeniyle ithalat durduruldu. İnsanlar artık Türk malı ürünlere yöneldiler. Çin’den gelen ürünler uygun oldukları için esnaf o yüzden  tercih ediyorlardı ama artık böyle bir durum yok. Bardağın dolu tarafından bakacak olursak üretim anlamında bir şeyler yapılabilir. Dışa bağımlılığımız bu noktada azaltılabilir” diyerek sözlerini noktaladı.

konya-carsi.JPG
•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.