Daha ‘temiz’ bir sözlük...

Daha ‘temiz’ bir sözlük...
Özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin ağızlarında yer alan yaklaşık 20 bin sözcüğün kadınları aşağılayan, hor gören unsurlar içerdiği gerekçesiyle, sadece okullar için hazırlanan sözlüklerde uygu

Türk Dil Kurumu(TDK) tarafından okullar için hazırlanan ‘Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’nde kadınları aşağılayan ifadeler kaldırılıyor. TDK tarafından yapılan açıklamaya göre değişikliğin amacı, gençleri kadınlara karşı yanlış tutum ve davranışlara yönlendirebilecek unsurların sözlükten temizlenmesi.

Gençler için ‘gereksiz’ ifadeler

Türk Dil Kurumu bir yandan Türkçenin en büyük sözlüğünü hayata geçirmeye hazırlanırken, diğer yandan toplumsal barışı zedeleyici, gençleri yanlış tutum ve davranışlara sevk edici maddeleri genç zihinlerin sağlığı adına bir bir kaldırıyor. İşte o maddelerden birkaçı:

“Altta kalanın canı çıksın”

“Kadının sırtından sopayı, karnından sıpayı eksik etmeyeceksin”

“Devletin malı deniz, yemeyen domuz”

“Bana dokunmayan yılan bin yaşasın”

“Eksik etek”

vb...

Daha ‘temiz’ bir sözlük...

Bu ifadelere yalnızca ilköğretim kurumları ve liseler için hazırlanan sözlüklerde yer verilmediğini aktaran TDK yetkilileri, söz konusu olumsuz ifadeleri gençlerin öğrenmesinin toplumsal barış adına bir yarar sağlamadığını belirtiyor. Kadınların hor görülmesine asla müsaade etmeyeceklerinin altını çizen yetkililer, sözlükte yer alan ‘çingene’, ‘mumsöndü’ gibi tabirlerin de tanımlarının yeniden yapıldığını kaydetti.

Bu uygulamaların 'sansür' ya da 'sözlükten deyim atmak' şeklinde yorumlanmaması gerektiğini belirten TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, okullar için hazırlanan sözlükten çıkarılan ifadelerin geniş sözlükte zaten yer aldığını söylüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.