Başbakan 9 bakanla Yunanistan'a gidiyor. Atina, katılımını beklediği bakanlar konusunda Ankara'ya liste iletti. Ankara, Milli Eğitim Bakanlarının da heyetlerde bulunmasını istedi. Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'nun katılacağı toplantılarda hedef, iki ülke ders kitaplarındaki düşmanlığı sona erdirmek.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 9 bakanla birlikte Atina'ya gidiyor. Erdoğan'ın, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'ya yazdığı mektup ile start alan, Ankara-Atina hattındaki stratejik diyalog mekanizmasının ilk toplantısı 14 Mayıs'ta yapılacak. Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım eşlik edecek.
ÇUBUKÇU EKLENDİ
İki ülke dışişleri bakanlıkları arasında atılacak işbirliği adımlarının belirlenmesi için sürdürülen yoğun bilgi alışverişinde Atina ve Ankara'nın özellikle üzerinde durduğu iki konu başlığı çıktı: 'Eğitim ve bankacılık.'
Tarihi ziyaret öncesinde Atina, Ankara'ya katılımını bekledikleri bakanlar konusunda bir liste iletti. Türkiye, Milli Eğitim Bakanları'nın da toplantılarda bulunmasını istedi. Türkiye'nin hedefi, Nimet Çubukçu'nun katılacağı toplantılarda iki ülke ders kitaplarındaki düşmanlığı bitirmek. Rumlar, Ermeniler ve Yunanlılara ilişkin ders kitaplarındaki olumsuz ifadeleri yeniden ele alacak olan Milli Eğitim Bakanlığı yaklaşık 3 yıldır bu yöndeki çalışmalarını sürdürüyor. MEB, çalışmalarını büyük oranda sonlandırsa da, Çubukçu'nun ziyaretinin ardından konunun yeniden ele alınması bekleniyor.
DOSTLUK VURGULANACAK
Diplomatik kaynaklara göre, eğitim alanında bir protokol imzalanması söz konusu. Protokolün kapsamı, ilk ve orta öğretim müfredatından, iki ülkenin ortak tarihine ilişkin 'Karşılıklı anlayışı güçlendirecek söylemin belirlenmesi' şeklinde açıkladı. Aynı kaynaklar, bu yöndeki adımların gelecek nesillerin diyaloğunu kolaylaştırması açısından önem taşıdığının altını çizdi. Kitaplarda özel bölümlerde dostluk vurgusunun yapılması bekleniyor. Diplomatik kaynaklar, Ankara'nın ziyaret gündemine ilişkin üzerinde durduğu bir başka alanın ise 'bankacılık' olduğunu belirtti. Türkiye'de faaliyet gösteren Yunan yatırım bankalarına karşın; Yunanistan'da şu ana kadar hiçbir Türk Yatırım Bankası bulunmadığını kaydeden kaynaklar, Ankara'nın 'Türk Yatırım Bankası' talebini Atina'ya götüreceği dosyalardan biri olarak sıraladı.
REVİZYON GEREKLİ
Türk tarafı lise ve ilköğretim müfredatında son 3 yıldır yapılan revizyonlar nedeniyle rahat. Türk müfredatında bazı düzenlemeler yapılmasına karşın Yunanlıları tehdit olarak gören ifadeler bulunuyor. Lise 2 tarih kitabının 158'inci sayfasında, 'Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı olan 19 Mayıs'ı 'Sözde Pontus Rum Soykırım Anma Günü' ilan eden Yunanistan'ın Türkiye toprakları üzerindeki emelleri devam etmektedir' deniliyor.
"YUNAN EMELLERİ" YUMUŞAYACAK
Ortaöğretim 8 ve Lise 2 ve 3'üncü sınıf kitaplarında 'Yunan İsyanı', 'Yunanistan'ın Anadolu'da yayılmacılığı', 'Yunanistan'ın Anadolu'daki emelleri' gibi konular geniş bir şekilde işlenirken, Rumlar, Yunanlılar ve Ortodoks kiliseleri tehdit olarak yer alıyor. Doğru Karadeniz'de Pontus Rum devleti kurma hayallerinin olduğu da anlatılıyor. MEB bu ifadelerde de revizyona gidilmesi bekleniyor. Kıbrıs sorununda Rumları tehdit olarak gören ifadelerin değiştirilmesi planlanıyor. MEB ders kitaplarından 'sözde Ermeni soykırımı' ifadelerini çıkarmış ve '1915 olayları', '1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları' ifadelerini koymuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.