Dış ticaret açığı en düşük seviyede

Dış ticaret açığı en düşük seviyede
Bu yılın şubat ayında dış ticaret açığı 5 milyar 99 milyar dolar ile son 45 ayın en düşük seviyesine geriledi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, dış ticaret açığı şubat ayında 5 milyar 99 milyon dolar ile 2010 Mayıs döneminden sonraki (45 ay) en düşük seviyesine indi. Dış ticaret açığı 2011 yılı eylül ayında 10 milyar 453 milyar dolarla tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştı.
 
İhracatın ithalatı karşılama oranı da şubat ayında yüzde 72,1 ile 2009 Ekim döneminden sonraki (52 ay) en yüksek seviyesini gördü.
 
Altın ihracatının dış açığa katkısı son 15 ayın zirvesinde
 
Şubat ayında altın ihracatı aylık bazda 797,1 milyon dolar ile son 15 ayın en yüksek seviyesini görürken, altın ithalatı da 210,1 milyon dolarla son 24 ayın en düşük seviyesine geriledi. Altın ticaretinin dış ticaret açığına pozitif katkısı 586 milyon dolarla 2012 Kasım döneminden sonraki en yüksek seviye oldu.
 
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, dış açıkta azalış eğiliminin şubat ayında güçlenerek devam ettiğini belirtti.
 
Bürümcekçi, şunları kaydetti:
 
"Mart ayı TİM öncü ihracat (altın hariç) verileri yıllık bazda sınırlı artış (yüzde 2-3 aralığında) kaydedilebileceğini düşündürürken, önceki aylara göre hız kesmeye işaret etmektedir. Buna karşılık, TL'de gözlenen kalıcı değer kaybı, artan siyasi belirsizliklerle tüketici kredileri ve kredi kartlarına yönelik alınan önlemlerin iç talep üzerinde olumsuz yansımaları nedeniyle ithalatın ılımlı seyrine devam etmesi de çok olası görünmektedir. Ayrıca, şubat ayında olduğu gibi Mart-Temmuz döneminde de 2013 yılındaki altın ithalatının yüksekliği toplam ithalat açısından düşüş yönünde güçlü bir baz etkisi oluşturmaya devam edecektir."
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.