Dünya tarihi Konya'ya geliyor
Yayınlanma:
Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Kampüsüne, dünya tarihinden eserlerin sergileneceği Arkeoloji ve Sanat Tarihi Müzesi inşa ediliyor.
Selçuk Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından, Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Kampüsü’nde, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Müzesi inşa ediliyor. 6 milyon 300 bin liraya mal olacak müzede Sanat Tarihi öğrencilerinin kullanabileceği 8 atölye, 4 derslik, 225 kişilik bir amfi ve idareci odaları yer alacak. Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan, Türkiye’nin en büyük müzelerinden bir tanesinin inşa edildiğini ve bu müzede dünya tarihine ait önemli tarihi eserlerin sergileneceğini belirterek, “Müzeler tarihi birikimi gösterir, bir toplumun müzeleri ne kadar fazlaysa tarihinden o kadar haberdardır. Tarihinden haberdar olan toplumlar geleceğini daha iyi planlar.” dedi.
DÜNYA TARİHİNDEN ESERLER GELECEK
Bir koleksiyonerin 60 milyon lira değerinde eser bağışladığını belirten Tırpan, “Güney Amerika’dan, Afrika’dan eserler sergilenecek. Ayrıca İran-Pers kökenli eserler, Klasik Devir eserleri ve Roma Dönemi’ne ait tarihi eserler var. Koleksiyonda tarihi eser niteliğinde her döneme ait eserler var.” dedi. Tırpan, sadece Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümlerinden değil, bütün fakültelerden müzeye eser temin edilebileceğini ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da eser alınabileceğini dile getirerek, “Eserler depolarda tutulması gereken şeyler değildir. Eserleri elde bulundurmanın amacı sergilemektir. Eski eserler ne için çıkartılır? Halkın ya da öğrencilerin bilgilerini geliştirebilmesi için çıkartılır. Eski eserler, estetik değer taşıdığı için değil, tarihi belge niteliği taşıdığı için önemlidir.” vurgusunda bulundu. Avrupa’daki sıradan bir kentin bile 4-5 tane müze sahibi olduğunu söyleyen tırpan, “Kentler tarihi ile yaşarlar, müzeler sadece kültür ve tarih açısından değil heykel, resim, tiyatro gibi sanatlar açısından da önemlidirler.” ifadelerini kullandı.

“MÜZELER ESERE GÖRE YAPILMALIDIR”
Prof. Dr. Ahmet Tırpan müzelerin sıradanlaştırılmaması ve eserlere göre yapılması gerektiğini belirterek, “Yapılacak olan müze, akademik ve kültürel değer taşıyacağı için buna göre planlandı. Müzelerin, eserlerin sergileneceği nitelikte inşa edilmesi ve sergileyeceği eserlerin estetiğini taşıması gerekiyor. Bu işler, kolay işler değil, uzmanlık gerektiren işlerdir.” dedi.
ÇOK AMAÇLI MÜZE
Selçuk Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Osman Orhan, projenin 6 milyon 300 bin liraya mal olacağını ve müze içerisinde bilgisayar odaları, envanter ve uzman odaları, 8 öğretim görevlisi odası, fotoğraf atölyesi, kütüphane ve 225 kişilik bir amfi ile Arkeoloji ve Sanat Tarihi öğrencilerinin kullanabileceği 8 adet derslik bulunacağını söyledi. Orhan, taşeron firmadan ya da başka etkenlerden kaynaklanan sıkıntılar olmazsa, müzenin 2014 yılının sonlarına doğru bitirilmesinin planlandığını söyledi. SAMİ GEDİZ
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.