Eflantunpınar Hitit Anıtı'nda restorasyon sürüyor
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün, Beyşehir İlçesi sınırları içerisindeki Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı'ndaki restorasyon çalışmaları sürüyor. Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, çalışmaların bu yıl sonu tamamlanacağını ve tarihi anıtın 2012'de ziyaretçilere açılacağını söyledi.
Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı'ndaki restorasyon çalışmalarıın bu yıl sonu itibariyle tamamlanacağını belirtti. Benli, şunları söyledi:
"M.Ö. 1200 yılları Hitit dönemine ait su kültürünün bulunduğu Eflatunpınar'da ilk olarak 2000'li yıllarda kurtarma çalışması yapılmıştı. O dönemde, bir çok antik malzeme ve antik bölüm ile dağ tanrıları ortaya çıkarıldı. Son olarak anıtın önündeki havuzun eksik taşlarının tamamlanması için proje çalışması yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın finansmanıyla burada bir çalışma başlatıldı. İlk önce temizlik çalışması yapılarak orjinal taşlar yerine yerleştirildi. Daha sonra kesilen yeni taşlar yerlerine monte edildi. Şu an da yeni yerleştirilen taşların eskisine uyum sağlaması için çalışma yapılıyor."
Önümüzdeki günlerde çevre düzenlemesi yapılacağını da belirten Yusuf Benli, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun projesi de Çevre Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan finanse edilerek bayramdan sonra çalışmalara başlanılacak. Anıtın etrafı da tel örgü içerisine alınarak ziyaretçilerin daha rahat gezebilmesi için platform yapılacak. Bu yıl sonu itibariyle çevre düzenlemesi ve restorasyon çalışması tamamlanacak."
Dünyadaki birçok medeniyet içinde Anadolu'da 2 önemli medeniyet olduğuna dikkat çeken Benli, bunların Hitit ve Selçuklu medeniyeti olduğunu, Türkiye sınırları içerisinde Hitit medeniyetine ait Eflatunpınar gibi bir anıtın olmadığını sözlerine ekledi.
Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı, Beyşehir Gölü'ne yaklaşık 10 kilometre mesafede, M.Ö. 1200 yıllarına tarihlendirilen Geç Hitit kalıntılarının ve orijinal halini muhafaza eden üç anıt ve havuzun bulunduğu bir höyüktür. Tarihi Antik Yunan filozofu Eflatun'dan 1000 yıl öncesine dayanmakla birlikte, halk arasında bu şekilde adlandırımıştır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.