'Eğitim Her Engeli Aşar'

Eğitim Her Engeli Aşar
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül himayesinde Türkiye Beyazay Derneği tarafından yürütülen "Eğitim Her Engeli Aşar" projesi Konya'da tanıtıldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül himayesinde Türkiye Beyazay Derneği tarafından yürütülen "Eğitim Her Engeli Aşar" projesi Konya'da tanıtıldı.
 
Konya'daki tanıtım toplantısına, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, İl Sosyal Hizmetler Müdürü İzzet Güneş, Beyazay Derneği Konya Şubesi yöneticileri katıldı.
 
Toplantıda konuşan görme engelli milletvekili Lokman Ayva, engelli bir birey olarak üniversite eğitimi aldığını, şuanda doktora yaptığını hatırlattı. İsteyen engellilerin eğitim görebileceğini belirten Ayva, "Özürlü vatandaşların eğitimine yapacağımız destek, yardım, onlara yapacağımız parasal destekten bin kat daha iyidir. Çünkü özürlü gelişince başkalarına yardım edebilecek. 5 yıl İngilizce öğretmenliği yaptım, bir sürü talebe yetiştirdim. Demek ki, siz yetiştirirseniz özürlü insanlar başkalarına faydalı olabilir. Özürlü arkadaşlara bütün Konyalıların sahip çıkmasını bekliyorum. Sahip çıkacağını da biliyorum, Konyalılardan bir tek şey istiyoruz, özürlülerin eğitimine sahip çıksınlar. Engellilere yapılan eğitim, nakdi ve bakım yardımları milletimizin bir başarısıdır. Milletimizin verdiği vergiler, yaptığı hayırlar yerine gidiyor. Bu yardımlara ihtiyacı olan engelli biri olurda bizim haberimiz olmazsa çok üzülürüz" dedi.
 
Milletvekili Ayva, yapılan nakdi yardımların yanı sıra eğitim yardımlarıyla engellilerin hayatlarını yeniden kurabileceğini ve iş imkanlarının da her geçen gün arttığını dile getirdi. Geçen yıl kamuya 10 binin üzerinde devlet memuru alındığını, bu yıl da 26 bin engellinin memur olarak istihdamı için merkezi sınav kanununun da değiştirildiğini ifade eden Ayva, "Engelli vatandaşımız bu değişikliklerden faydalansın, daha da şartları iyileşsin istiyoruz. Ortadoğu'da liderler değişiyor. Buraya kim liderlik edecek Türkiye. Burada da özürlüler var. Buranın özürlüsüne de Türkiye model olacak" şeklinde konuştu.

KONYA'DA 6 BİN 300 ENGELLİ'YE EVDE BAKIM HİZMETİ
Sosyal Hizmetler İl Müdürü İzzet Güneş ise, engellilerin bakım boyutuyla ilgilendiklerini söyleyerek, Konya'da yatılı bakım ve evde bakım hizmeti verdiklerini anımsattı. Yaklaşık 6 bin 300 engelli yakınına evde bakım ücreti ödendiğini bildiren Güneş, "Aylık 3.7 milyon TL civarında özürlü yakınlarına evde bakım hizmeti bedeli veriyoruz. Yılda 45 milyon TL para demek. 4 tane bakım merkezimiz var. Biri özel 3'ü bize bağlı. 4 bakım merkezinde yaklaşık 200 civarında zihinsel engelli ve diğer engel gruplarına
hizmet veriyoruz" dedi.
 
İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, engellileri kaynaştırma eğitimi ile normal akranları arasında eğitim görmelerini istediklerini belirterek, "Engellileri kısmen bile olsa mutlaka kaynaştırma eğitimiyle hayata hazırlamak gibi bir düşünceden hareket ediyoruz. Konya'da yaklaşık 6 bin civarında çocuğumuz gerek okul, gerek rehabilitasyon merkezileri gerekse buna benzer kurumlarda eğitim desteği alıyorlar. Bu öğrencilerin taşıma giderleri de bunun içinde değerlendiriliyor" diye konuştu.
 
Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, verdiği rakamlarla engellilere sağlanan yardımlara değindi. Köksal, 2002 yılında 10 bin 883 öğrencinin özel eğitim kurumlarından yararlanırken, bu rakamın şuan 29 bin 263'e yükseldiğini, kaynaştırma eğitiminden faydalanan öğrenci sayısının da 2002 yılında 29 bin iken bugün 76 bin 204'e ulaştığını, özel eğitim okul sayısının 104'den bin 686'ya çıktığını bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.