Ekonomide bahar havası
Türkiye ekonomisi 17 Aralık ve 25 Aralık operasyonlarının ülkeye yüklediği 10 milyar TL'den fazla zararın yaralarını hızla sarmaya başladı. 30 Mart seçimlerinde siyasi istikrarın devam ettiği yönünde sonuç çıkmasıyla piyasalar yükselişe geçti. Borsa İstanbul 100 endeksi dün ulaştığı 73 bin seviyesi ile 17 Aralık öncesini yakaladı.
HAZİNE TAHVİLİNE 6 KAT TALEP
Ekonomideki toparlanma devletin daha ucuza borçlanmasını sağladı. 17 Aralık sürecinde yüzde 11,75'e kadar çıkan 2 yıllık gösterge tahvil faizi üç ayın ardından önceki gün 9,72 ile tek haneli seviyelere geriledi. 2014 borçlanma ihtiyacının yüzde 90'ını tamamlayan devlet Hazinesi ise 13.7 milyar TL'lik borçlanma ihalelerini tek haneli faiz oranlarından gerçekleştirdi. Hazine'nin tahvil ihalelerine yatırımcılardan ihale tutarının 6 katı talep geldi.
SANAYİNİN ÇARKLARI HIZLI
Sanayide de çarkların beklentilerden hızlı dönmesiyle, ekonomistler 2014 yılı büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etmeye başladı. İş Yatırım Menkul Değerler Ekonomisti Uğur Küçük, 'Şubat ayı sanayi üretim verisini de hesaba katarak 2014 için yüzde 1,5 olan GSYH büyüme tahminimizi yüzde 2,5'e yükseltiyoruz' dedi. Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi ise 'Şubat gerçekleşmesi ilk çeyrekte GSYH büyümesinin yüzde 4 civarında gerçekleşebileceğini düşündürdü' dedi.
14 AYLIK KESİNTİSİZ BÜYÜME
Ekonomistler 2014 yılı büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etmeye başladı. TÜİK şubat ayı sanayi üretim verilerinden derlenen bilgiye göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi endeksi şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 yükselişle 14 aydır aralıksız artışını sürdürdü.
17 Aralık'tan sonra toparlanma başladı
İş Yatırım Menkul Değerler Ekonomisti Dr. Uğur Küçük, şubat sanayi üretim verilerinin piyasa tahminlerinin üzerinde geldiğini belirtti. Detaylar incelendiğinde ara malı imalatındaki yükselişin iş dünyasında iyimserliğin şubatta da korunduğunu gösterdiğini ifade eden Küçük, ara malı imalatındaki iyimser seyrin büyük oranda Avrupa'dan gelen güçlü ihracat talebinden kaynaklandığını düşündüklerini kaydetti. Küçük, 'Şubat verileri 17 Aralık'tan sonraki ikinci reel sektör vaziyet güncellemesi olması açısından önemli. Şubat üretim verisini de hesaba katarak 2014 için yüzde 1,5 olan GSYH büyüme tahminimizi yüzde 2,5'e yükseltiyoruz.' dedi.
Büyüme yüzde 4 olabilir
Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, bu yıl için yüzde 2,5 düzeyinde olan GSYH büyüme beklentilerini oluşturan senaryoda ilk çeyreğin en zayıf çeyrek olarak göründüğünü ve yüzde 1,5 artış öngördüklerini hatırlatarak, 'Ocak gerçekleşmesi sonrası bu tahmin üzerindeki risklerin yukarı yöne döndüğünü söylemiştik. Şubat gerçekleşmesi de bu durumu teyid ederken, ilk çeyrekte GSYH büyümesinin yine yüzde 4 civarında gerçekleşebileceğini düşündürdü.' diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.