‘Eşitliğin olmadığı yerde demokrasi olamaz’
Yayınlanma:
Selçuk Üniversitesi Edebiyat ve Sanat Topluluğu, Cumhuriyet, Güneş, Özgür Gündem gazetelerinde yazıları yayımlanan ve Şizofren Dergisinde de yazmaya başlayan şair ve yazar Cezmi Ersözü konuk etti.
Selçuk Üniversitesi Edebiyat ve Sanat Topluluğu, Cumhuriyet, Güneş, Özgür Gündem gazetelerinde yazıları yayımlanan ve Şizofren Dergisi’nde de yazmaya başlayan şair ve yazar Cezmi Ersöz’ü konuk etti.
Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa, Edebiyat ve Sanat Topluluğu Başkanı Melih Kılıçaslan, topluluğun üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Gençler arasında konuşulan dilin bozukluğuna değinen Cezmi Ersöz, gençlerin Türkçe’yi doğru kullanmadığından yakındı. Ersöz; ‘’ Gençlerin kendi aralarında kullandığı dili görünce şaşırıp kalıyorum. Çünkü Türkçemizin güzel kelimeleri dururken anlamlandıramadığım, hayatımda ilk defa duyduğum saçma kelimeleri kullanıyorlar. Örnekleyecek olursak ‘kal geldi, oha falan oldum yani, okey’ gibi kelimeler gençler arasında adeta pelesenk haline gelmiş. Türkçe’ye layık olduğu değeri hepimiz vermeliyiz. Bunun için burada herkese sesleniyorum. Türkçe’nin, güzel anlaşılır ve yerinde kullanımı için gereken önemi verelim’’ dedi.
Bir program için Hakkari’ye gittiğini ve oradaki halkın gelen misafirleri sıcak, samimi ve içtenlikle karşıladığını dile getiren Ersöz, İstanbul’da bu yakınlığı, samimiyeti bulamadığı ifade etti. İstanbul’da insanın dış görünüşüne önem verildiğini vurgulayan Ersöz konuşmasına şöyle devam etti; ‘’ İstanbul’da insanlar birbirine çok soğuk davranıyor. İnsanın giydiği elbiseye, bulunduğu statüye göre değer veriliyor. Sokakta geçen birisiyle merhabayı bırakın, bir selamı bile almıyorlar. Oysa birkaç gün önce Hakkari’ye gittim. Oradaki insanların sevecenliğini ve cana yakınlığını görünce insanın her yerde aynı olmadığını düşündüm. Orada birisine bir soru sorduğunuzda mutlaka o soru sorduğunuz kişinin evinde kalacaksınız. İnsanlar sizi misafir etmek için birbiriyle yarışıyorlar. Ama İstanbul gibi bir şehirde insanların birbirlerine bu kadar soğuk davranması ileriye yönelik olarak beni düşündürüyor.’’ dedi.
Türkiye’de kadının toplum içerisinde hak ettiği değeri almadığını ifade eden Ersöz, kadının erkekler kadar toplumda söz sahibi olması gerektiğini belirtti. Bir ülkenin gelişmişliğinin ekonomi, ihracat gibi faktörlerle olmadığının altını çizen Ersöz, esas gelişmişliğin kadının istediğini özgürce yapabilmesi olduğunu ifade etti.
Kültür Sanat
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.