Farkında olmadan türkü ezberliyor

Farkında olmadan türkü ezberliyor
Bu yıl TBMM Üstün Hizmet Ödülüne Konyadan aday gösterilmesi gündemde olan ve Kör Ahmet olarak bilinen mahalli halk müziği sanatçısı udi Ahmet Özdemirin gerçek ismi...

Bu yıl TBMM Üstün Hizmet Ödülüne Konya’dan aday gösterilmesi gündemde olan ve Kör Ahmet olarak bilinen mahalli halk müziği sanatçısı udi Ahmet Özdemir’in gerçek isminin Hüseyin olduğunu söyledi.

Yediden yetmişe Konyalının tanıyıp sevdiği Ahmet Özdemir’in gerçek isminin Hüseyin olduğu, şöhret olduktan sonra Ahmet takma adını kullanarak yıllardır Ahmet Özdemir sanatçı kimliğiyle sevenleri ile buluştuğu öğrenildi. 

Sanat hayatında ellinci yılını deviren Ahmet Özdemir, 1933 yılında görme özürlü olarak dünyaya geldi. Özdemir’in müziğe olan kabiliyeti 2-3 yaşlarında çevresindeki sesleri taklit etmeye başlamasıyla ortaya çıktı. Babası tarafından kendisine hediye edilen ud ile adeta bütünleşen ve peşine takıldığı tını ile tanımlayan Özdemir, kısa sürede bir udi gibi çalıp söylemeye başlamış. 11 yaşında başladığı udi eğitimini Şehabettin isimli öğretmenin yardımıyla ilerleten Özdemir, daha sonra TRT Ankara Radyosu’nda büyük udilerden ders alarak eğitimini tamamlamış, “Şu an hafızamda bestekar ve güftecilerinin isimleri ile birlikte 5 bin Türkü var. Günlerce söylesem de usanmam” diyen mahalli sanatçı, görme özürlü insanlarda var olan hafıza kabiliyetini müzik için kullanıyor. Şu ana kadar 9 Türkü albümü çıkaran Özdemir, “Duyduğu Türkü ya da şarkıyı farkında olmadan ezberleyerek, konserlerde, açılışlarda ya da önemli gecelerde kendisinden istenen tüm parçaları seslendirebildiğini” ifade etti. 

Gözlerinin görmediğini asla kendisine dert etmediğini dile getiren Özdemir, tam tersine görmemesi onun için bir kazanç, düğün dernekte akla ilk onun ismi geliyor. Herkes ona “Ahmet Ağa” diye seslenirken o kendisini “Kör Ahmet” olarak adlandırıyor. Muhafazakâr kimliğe sahip kadınlar kendi aralarında yaptıkları eğlence ve kına gecelerine gözleri görmediği için onu çağırıyorlar. Kör Ahmet programlarında muzırlık yapmadan da duramıyor. Zaman zaman “kız mavili, yavaş oyna” diye laf atınca ortalık karışıyor. Kadınlar kendi aralarında Konya şivesiyle “Aman bacım kör değil bu, görüyor” diye bir telaşa kapılıyorlar.  

Türk halk müziği ile yakından ilgilenen Özdemir, aynı zamanda bu eserleri de başarıyla seslendiriyor. 100 derleme eseri bulunan Özdemir, Konya Türkülerine kendi tabiriyle biraz torpil geçiyor. Hepsinin çok güzel, Mevlevi ve klasik olduklarını dile getirerek, 53 yıldır türkü söylediğini, şimdiki sanatçıların ise peçete sanatçısı olduklarını sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.