'Filistin ekonomisi bunalımda'
Yayınlanma:
İsrail'in, şimdiye kadar Filistin topraklarına yerleştirdiği Yahudi sayısının yaklaşık 600 bine ulaştı. Krizde olan Filistin yönetimi ise Türkiye'den maddi destek bekliyor .
Filistin Başbakanı Selam Feyyad'ın verdiği bilgilere göre İsrail'in, şimdiye kadar Filistin topraklarına yerleştirdiği Yahudi sayısının yaklaşık 600 bine ulaştı.
Filistin Başbakanı Feyyad, Ramallah'daki Başbakanlık binasında Filistin'in yaşadığı ekonomik kriz, iç siyaset ve İsrail'in Doğu Kudüs'te kurma kararı aldığı yeni yerleşim yerleri konusunda açıklamalarda bulundu.
Filistin Başbakanı Feyyad, Ramallah'daki Başbakanlık binasında Filistin'in yaşadığı ekonomik kriz, iç siyaset ve İsrail'in Doğu Kudüs'te kurma kararı aldığı yeni yerleşim yerleri konusunda açıklamalarda bulundu.
İsrail'in, Batı Şeria'yı Doğu Kudüs'ten koparmayı planladığını belirten Feyyad, ''İsrail, Filistin hakimiyetindeki Batı Şeria topraklarına şuana kadar kanunsuz olarak 600 bine yakın Yahudi yerleşimciyi yerleştirdi. İsrail aldığı son kararla E-1 Bölgesi yerleşim yerlerine inşa etmeyi planladığı konutlarla, Batı Şeria'yı Doğu Kudüs'ten koparacak, aradaki bağlantıyı tamamen kesecek'' şeklinde konuştu.
İsrail'in, yeni yerleşim yerleri açma kararına, Filistin'in nasıl tepki vereceğine ilişkin soruyu yanıtlayan Feyyad, ''İsrail konut inşasından vazgeçmezse uluslararası haklarımızdan doğan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) gitmek dahil Filistin olarak tüm haklarımızı kullanacağız'' dedi.
İsrail'de yaklaşan seçimlere değinen Feyyad, ''Seçimlerin sonucu ne olacak bilmiyorum. Ancak gelecek hükümet aynı politikalarla, böyle devam edemez. Sorun çok daha ciddi. Uluslararası anlaşmalara uymaları lazım. İki devletli çözümü istiyorlarsa bunu göstermeliler'' ifadelerini kullandı.
''Filistin ekonomisi bunalımda''
Filistin'in ekonomik bunalım içinde olduğunu, gelecek ay Batı Şeria ve Gazze'deki kamu çalışanlarına dağıtılacak maaşlar için ihtiyaç duyulan parayı, Filistin bankalarından kredi olarak çekeceklerini belirten Feyyad, bu kredinin teminine yönelik gerekli anlaşmanın yapıldığını söyledi.
Filistin ekonomisinin ayakta durabilmesi için aylık 300 milyon dolara ihtiyaç duyduklarını ifade eden Feyyad, ''Kamuda toplam çalışan sayımız, Gazze ve tüm Batı Şeria geneli dahil toplam 160 bin kişi. Bunun sadece 65 bini Gazze Şeridi'nde bulunuyor. Her ay Gazze'ye düzenli olarak 130 milyon dolar para göndermek zorundayız. Buna çalışanların maaşları yanı sıra, sağlık ve altyapı hizmetleri de dahil'' diye konuştu.
Filistin'in, Birleşmiş Milletler'de ''gözlemci devlet'' olarak tanınmasının ardından, İsrail'in, her ay kendilerine ödediği 125 milyon dolarlık vergi gelirine el koyduğunu anımsatan Feyyad, ''Zaten kötü durumda olan ekonomi iyice zor bir duruma düştü. Arap Ligi ülkelerinin Bağdat zirvesinde her ay Filistin'e verme taahhüdünde bulundukları 100 milyon dolarlık yardımı artık bekliyoruz. Verilen sözlerin bir an önce yerine getirilmesini umuyoruz'' şeklinde konuştu.
''Türkiye'den 10 milyon dolar bekliyoruz''
Türkiye'nin, Batı Şeria'nın kuzeyinde Cenin bölgesinde yaptırmayı taahhüt ettiği sanayi bölgesinin, binlerce Filistinli'ye istihdam kapısı oluşturacağını anlatan Feyyad, ''Proje için arazinin kamulaştırma bedellerini çıkardık. İhtiyaç olan para 10 milyon dolar. Bu paranın Türkiye'den bir an önce gelmesini bekliyoruz. Şu anda projenin gecikmesinin tek nedeni bu. Para gelir gelmez birkaç yıla kadar bu proje hayata geçecek'' ifadelerini kullandı.
''Hamas ve Fetih birleşmesi"
Feyyad, ''Hamas ve Fetih arasında birleşme ne zaman olacak'' şeklindeki bir soru üzerine de şunları kaydetti:
''Birleşme çabaları bir yıldan fazladır sürüyor. Bu çok önemli ve mutlaka olması lazım. Bunun için herhangi bir zaman veremem. Yakın zamanda olmasını istiyoruz. Mısır birleşmeyi destekliyor. Sayın Abbas, birkaç gün sonra yeniden bu konuyu görüşmek üzere Mısır'a gidecek. Taraflar şuanda daha önce olduğundan çok daha fazla birleşmeye istekli.''
Dünya
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.