Filistin'de Ekonomi

Filistinde Ekonomi
Batı Şeria bölgesindeki Tulkarem şehrinde yer alan tekstil atölyeleri birer birer kapanırken, kapanmayanlar da ayakta kalma mücadelesi veriyor
Filistin'in Batı Şeria bölgesindeki Tulkarem şehrinde yer alan tekstil atölyeleri birer birer kapanırken, kapanmayanlar da ayakta kalma mücadelesi veriyor.
Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan ve yaklaşık 180 bin nüfuslu Tulkarem şehri, geçimini tekstil ve tarımdan sağlıyor. Ancak 10 yıl öncesine kadar 6 bin kişinin istihdam edildiği tekstil atölyelerinde günümüzde yaklaşık bin kişi çalışırken, pek çok firma ise kepenk kapattı.
Önceki yıllarda daha çok İsrail firmalarına fason tekstil imalatı yaparak varlığını sürdüren Filistinlilerin atölyeleri, 2000 yılında patlayan 'İkinci intifada'dan sonra, İsrail firmalarının ekonomik boykot uygulamaları üzerine kapanmakla karşı karşıya kaldı.
-Türk firmalarından destek bekleyişi-
Tulkarem Ticaret Odası Başkanı İbrahim Mustafa Awad AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehirlerinde çoğunluğu gençlerden oluşan yüzde 28'lik bir işsizlikle karşı karşıya olduklarını belirterek, şunları söyledi:
"Türk firmalarından isteğimiz buradaki tekstil atölyelerine fason imalat işi vermeleri. Dünya standartlarında üretim yapabiliyoruz. Eğer Türk işadamları bize sahip çıkarsa buradaki kapanan işletmeler açılır, açık olanlar daha fazla eleman istihdam eder ve bizlere yardım etmiş olursunuz. Birleşmiş Milletler(BM)'de "gözlemci devlet" olmamız konusunda Türkiye'nin bize yaptığı yardımları hiçbir zaman unutmayacağız. Şimdi Türk işadamlarından isteğimiz bize iş siparişleri vererek burada ayakta kalmamıza destek vermeleri, yoksa gerçekten İsrail'in uyguladığı izolasyonla yok olmak üzereyiz."
-"İsrail'e bağımlılıktan kurtulmak istiyoruz"-
Tulkaremli işadamı İbrahim Zeyd ise yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı:
"Firmamda 10 yıl önce yaklaşık 80 kişi çalışıyordu şu anda bu sayı 32'ye düştü. İsrailli bir kaç firmaya elbise dikme işi yapıyoruz. Ortalama 400 dolar çalışanlarımıza maaş ödüyoruz. İş kalitemiz yüksek ama İsrail'den başka iş yaptığımız kimse olmayınca onlara ekonomik olarak bağlı yaşıyoruz. Türkiye'ye iş yapabilsek bu bağımlılıktan kurtuluruz. Türk tekstil firmaları dünyada çok güçlü ve eminim bize de fason iş verirlerse biz de onlara gayet güzel iş çıkarırız. Bu yönde Türk kardeşlerimizden yardım bekliyoruz."
Öte yandan Tulkarem şehri geniş tarım alanlarına sahip olmasına rağmen şehri çevreleyen, İsrail'in inşa ettiği 242 kilometrelik duvar, şehir halkının tarım arazilerine ve sulama kaynaklarına ulaşmasını engelliyor.
Bu nedenle şehrin tarım alanındaki faaliyetlerinde ciddi bir kayıp yaşanıyor.
Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın verilerine göre Filistin'le Türkiye'nin halen 47 milyon dolarlık doğrudan dış ticaret hacmi bulunuyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.