Geçimini tandırdan sağlıyor

Geçimini tandırdan sağlıyor
Konyanın geleneksel lezzetlerinden tandır ekmeği, Meramda ikamet eden Ferdane Aşçının ellerinde hayat buluyor.
Konya’nın geleneksel lezzetlerinden tandır ekmeği, Meram’da ikamet eden Ferdane Aşçı’nın ellerinde hayat buluyor. Haftada bir kez yaptığı tandır ekmekleriyle evinin geçimini sağlayan Aşçı, iki çocuğunu da yine tandır sayesinde okutuyor.
Konya’ya özgü bir lezzet olarak bilinen tandır ekmeğini yapanların sayısı giderek azalıyor. Evlerin bahçelerinde bulunan tandırlarda pişen ekmekler, şimdilerde taş fırınlarda pişiriliyor.

Meram ilçesinin en eski mahallelerinden Lalebahçe’de kendisine ait müstakil bir evde iki oğluyla birlikte yaşayan Ferdane Aşçı, taş fırınlara yenilen tandır ekmeğini bahçesine yaptığı tandırla hem yaşatıyor, hem de yaptığı ekmekleri satarak gelir elde ediyor.

YAPTIĞI EKMEKLERİ MAHALLEDE SATIYOR

Tandır ekmeği yapımını gençlik yıllarındayken annesinden öğrendiğini belirten Ferdane Aşçı, bazı özel durumlardan dolayı anne mesleğini yaklaşık 5-6 yıldır zoraki olarak sürdürdüğünü söyledi. Mahalle sakinlerinin siparişi üzerine haftada bir kez tandır yaktığını kaydeden Aşçı, bir defada 60 adet ekmek yaptığını ifade etti. Tandırı yaktığı günlerde börek ve gevrek siparişi de aldığını aktaran Aşçı, börek içi malzemelerinin yaptıran kişinin kendisine ait olması gerektiğini vurguladı. Evini tüm ihtiyaçlarını tandırdan elde ettiği gelirle karşıladığını kaydeden Aşçı, iki oğlunun okul masrafını da yine buradan sağladığını dile getirdi. Tandır ekmeği yapımının zorlu ve yorucu bir iş olduğu için komşularının daima kendisine yardım ettiğini belirten Aşçı, tandır gibi geleneksel bir lezzetin yaşatılması gerektiğine dikkat çekti. Yeni neslin bu lezzetten neredeyse habersiz olduğunun altını çizen Aşçı, tandır lezzetinin hiçbir ekmekte bulunmadığını söyledi.

TANDIR EKMEĞİ YAPMAK ZAHMETLİ BİR İŞ

Tandır ekmeği yapımı hakkında kısa bir bilgi veren Ferdane Aşçı, ekmek yapımı için bir gün öncesinden hamur mayaladığını, mayalanan hamuru ertesi gün sabah saatlerinde işlemeye başladığını ifade etti. İlk etapta hamuru yuvarlaklar haline getirip sıcak bir ortamda iki saat boyunca beklettiğini aktaran Aşçı, iki saatlik süre zarfında kendisinin de ateş yakmaya koyulduğunu söyledi. Tandırı odunla değil de tezekle yaktığını belirten Aşçı, tandır ekmeğinin lezzetini de yine bu unsurdan aldığını vurguladı. Tezeklerin yandıkça alevlerin yükseldiğini, akabinde ise tandırın hamuru pişirmeye hazır hale geldiğini ifade eden Aşçı, sıcak ortamda bekletilen hamurları tandıra taşıdığını, hamur yuvarlaklarını birer birer eliyle açarak tandırın kenarlarına suyla birlikte yapıştırdığını söyledi. Ekmeklerin tamamını yapıştırdıktan sonra yaklaşık 10 dakika boyunca tandırın kapağını kapalı tuttuğunu aktaran Aşçı, süre dolduktan sonra ekmekleri tandırdan çıkararak servise hazır hale getirdiğini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.