Geri dönüşüm uygulaması yaygınlaşıyor
Yayınlanma:
Meram Belediyesi, ambalaj atıklarının kaynağında toplanarak ekonomiye tekrar kazandırılması için geri dönüşüm çalışmalarını ilçe genelinde yaygınlaştırıyor.
Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı, Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından uygulanan Meram Kaynağında Ayrıştırma Projesi’ni(MERKAP) ilçenin büyük bir bölümüne yaygınlaştırdıklarını belirterek, “Aylık ortalama 150 ton ambalaj atığı toplanmaktadır. 2010 yılında yaklaşık bin 400 ton katı atık toplanmıştır. Projemiz ilçemizdeki tüm eğitim kurumları, hastaneler ve resmi kurumlarla birlikte yaklaşık 50 bin konutta uygulanmaktadır. Geri dönüşüm konusunda bu yıl yaptığımız çalışmalar geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla ve günden güne birçok alanda geri dönüşüm ağı genişleyerek devam etmektedir” dedi.
Yapılan araştırmalar sonucu 1 ton gazete kağıdı elde etmek için 8 adet çam ağacının kesildiğini hatırlatan Başkan Kalaycı, “Resmi kurumlara, okullara ve işyerlerine koyduğumuz atık kağıt toplama kutularında biriken gazete ve diğer atık kağıtlar geri dönüştürülmek üzere ilgili yerlere gönderilerek geri dönüşümleri sağlanıyor. Buna göre 140 gramlık bir gazete yılda 50 kilo kağıt oluşturuyor. Yılda 50 kilo kağıt, 20 yılda bir tona, 40 yılda 2 tona 50 yılda da 2 buçuk tona ulaşıyor. 20 çam ağacını kurtarmak için 50 yıl özveriyle kağıtları geri dönüşüme göndermek gerekiyor. Bu verilere göre her bir insan ömrü boyunca geri dönüşüm sayesinde küçük bir ormanı yok olmaktan kurtarabiliyor. Bu ilçe bazında değerlendirildiğinde geçen yıl sadece belediyemiz sınırları içindeki geri dönüşüm 5 bin 320 çam ağacının ayakta kalmasını sağlamıştır.” diye konuştu.
Toplanmadığı ve çevreye atıldığı takdirde çevre felaketine neden olabilecek pil konusunda yapılan birçok faaliyet ile bu konuda oldukça önemli bir ivme kazandıklarını da ifade eden Başkan Kalaycı, 2010 yılında 1500 kilogram atık pil toplandığını söyledi.
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.