'Gözlemci devlet' olabilmek için giriyor

Gözlemci devlet olabilmek için giriyor
İsrail'in 64 yıl önce Birleşmiş Milletlerde kurulma kararının alındığı 29 Kasım günü bu defa Filistinliler, BM Genel Kurul salonuna "gözlemci devlet" olabilmek için giriyor.
Bundan tam 64 yıl önce Kasım ayının 29'unda Birleşmiş Milletler Genel Kurul salonunda İngiliz mandası altında Filistin toprakları üzerinde İsrail ve Filistin'den oluşan iki devletin kurulmasının onaylandığı gündü.
Şimdi aynı salonda 64 yıl sonra, yine takvimlerin 29 Kasım'ı gösterdiği bir günde, bu defa Filistinli diplomatların ifadesiyle, arkalarına aldıkları 115 garanti oyla gözlemci kuruluş statüsünden, ''gözlemci devlet'' statüsünü kazanmaya çalışacak.
Ülkelerin Filistin hakkındaki duruşları 
Oylama öncesi BM'deki kilit oyuncu konumundaki ülkelerin de tutumlarının ne olacağı büyük ölçüde açıklığa kavuştu.
Oylamada, Rusya, Çin, Fransa, Belçika, İspanya, İsviçre, Norveç, Danimarka ve Avusturya "evet", İsrail, ABD, Kanada ve Hollanda ise "hayır" oyu kullanacağını açıkladı. İngiltere Almanya, ve Avustralya ise oylamada çekimser kalacağını bildirdi.
Çözüm için çalışın
Filistin'in BM'de ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü oylamasına bölünmüş giren AB, Ortadoğu'daki temel sorunun taraflarından çözüm için çalışmalarını istedi.
Ashton, AB'nin, Kudüs dahil olmak üzere, Filistin'in 1967 sınırlarında iki tarafın rızasına dayanmayan değişiklikleri kabul etmeyeceğini vurguladı.
Yüksek Temsilci Ashton, AB'nin zamanı geldiğinde Filistin devletini tanımaya hazır olduğunu tekrarladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.