Hap deyip geçmeyin!

Hap deyip geçmeyin!
Sıcaklık değişimlerinin yaşandığı şu günlerde grip olanların sayısı da arttı. Uzmanlar grip belirtileri görülen kişilerin antibiyotik ilaçlara yüklenmesinin doğru olmadığına dikkat çekiyor.

Grip olma olasılığının artığı bu günlerde uzmanlar özellikle grip olmadan önce muhakkak grip aşısı kullanmayı öneriyor.Konu ile ilgili bilgi veren Mevlana Hastanesi İç hastalıları uzman Dr. Mustafa Bilgi  "Geçtiğimiz yıllarda görülen domuz gribi tehdidi, abartılmış endişe ve aşılama kampanyaları ne yazık ki aşı bilincine büyük sekte vuruyor. Grip aşıları sihirli değnek değil ama gripten korunmanın da tek gerçek yoludur. Henüz hastalık kapıya dayanmadıysa yapılacak aşının fayda etme olasılığı yüksek." dedi.

HAP KULLANIMINDA HATA YAPILIYOR
Hap kullanımında hata yapıldığı söyleyen Dr. Mustafa Bilgi "Bir başka yanlış da grip mikrobuna karşı kullanılan antiviral ilaçlara dair yaşanıyor. Kullanım koşullarına dikkat etmeden kullanılan ya da kullanılmayan bu ilaçlar yüzünden ya hastalar iyileşemiyor, hastalığın süresi normal seyrinden daha da uzuyor ya da mikrop ilaca karşı direnç kazanıyor.Bu nedenle hastalar ilaç kullanmama rağme iyileşemedim bir hafta sonra tekrar hastalandım diyor .Bunun nedeni ilaçlara antibiyotiklere karşı bağışıklık kazanmış olmaları " şeklinde konuştu.

BURUN AKINTISI GRİP DEĞİLDİR
Bilgi , ilaç kullanmadan önce teşhisin doğru konulması gerektiğine dikkat çekerek, "O nedenle CDC de (Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi) dahil olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası sağlık örgütü antiviral ilaç kullanımı konusunda uyarılar yayınladı. Antiviral ilaç derken ateş düşürücü ya da üst solunum yolunu rahatlatmaya yarayan ilaçların kastedilmediğini belirtmekte yarar var; antiviraller doğrudan virüsü yok etmeye yönelik ilaçladır. Bu uyarıların başında ilaç kullanmadan önce grip teşhisinin doğru konulmuş olması geliyor. Kendi kararı ile ilaç kullanmaya başlayanlar genellikle hastalığı soğuk algınlığı ile karıştırıp yanlış hastalıkta yanlış ilaç kullanma hatasına düşüyor. Fakat hastalık doğru olsa bile her grip hastasının antiviral ilaç kullanması da gerekmiyor" şeklinde konuştu.

KİMLER İLAÇ KULLANMALI?
Dr.Bilgi şiddetli hastalık durumunda yapılması gerekenleri ise şöyle sıralıyor .Özellikle hastanede yatması gereken hastalar ve risk grubunda olanlar ilaç kullanmaya aday. Risk grubu olarak 2 yaşından küçükler, 65 yaşından büyükler, kronik hastalar ya da bakımevinde yaşayanlar olarak tanımlanıyor. Bir diğer önemli uyarı da ilacın başlanma zamanına dair; ilk 48 saat içinde başlanan ilaç geç başlanana göre daha etkili oluyor. O nedenle hekim ilacı gerekli görüyorsa laboratuar doğrulamasını beklemeden başlamak gerekiyor.”MERVE ATEŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.