Hey gidi Konya...
Yayınlanma:
Hafta sonu gelince sepetini, mangalını alan kendini bir dağ başına, bir ağaç altına ya da bir deniz kenarına atıyor.
Hafta sonu gelince sepetini, mangalını alan kendini bir dağ başına, bir ağaç altına ya da bir deniz kenarına atıyor. Şehrin stresi geride bırakılıyor, mangallar yakılıyor, salıncaklar kuruluyor, gel keyfim gel!
Piknik alanlarıla beraber Konya’da henüz keşfedilmemiş o ha kadar güzel yerler var ki müzeler, mağaralara, şelaleler, göller, barajlar ve daha neler neler. Haberkonya olarak güzelliğiyle büyüleyen Mevlana diyarı Konya’nın işte bilinmeyen ve gezip görülmeye değer yerleri ve piknik alanları:
MEVLANA MÜZESİ: Bu gün müze olarak kullanılmakta olan Mevlana Dergahının yeri, Selçuklu Sarayının gül bahçesi iken bahçe, Sultan Alaadin Keykubat tarafından Mevlana'nın babası Sultanü'l Ulema Bahaeddin Veled'e hediye edilmiştir. Sultanü'l Ulema 12 ocak 1231 yılında vefat edince türbedeki bugünkü yerine defnedilmiştir.
KARATAY MÜZESİ: Karatay Medresesi, Sultan İzzeddin Keykavus II. Devrinde Emir Celaleddin Karatay tarafından, 649 Hicri (1251 Miladi) yılında yaptırılmıştır. Mimarı bilinmemektedir. Osmanlılar Devrinde de kullanılan Medrese XIX. Yüzyılın sonlarında terk edilmiştir. Anadolu Selçuklu devri çini işçiliğinde önemli yer bulunan Karatay Medresesi 1955 yılında "Çini Eserler Müzesi" olarak ziyarete açılmıştır. Karatay Müzesinde, Beyşehir Gölü kenarındaki Kubat-Âbad Sarayı kazı buluntuları arasında olan duvar çinileri, çini ve cam tabaklar ile Konya ve yöresinde bulunan Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait çini ve seramik tabaklar, kandiller ve alçı buluntuları sergilenmektedir.
SIRÇALI MEDRESE (Mezar Anıtları Müzesi): Mezar Anıtları Müzesi, Konya'daki Selçuklu Dvri eski eserlerinden Sırçalı Medrese'de 1960 yılında açılmıştır. Sırçalı Medrese, 1242 yılında Bedreddin Muslih tarafından yaptırılmış, çinilerle süslü açı (avlulu) medreselerden birisidir Konya şehrinde kamulaştırılan mezarlıklardan toplanan tarih ve sanat tarihi yönünden değerle mezar taşları selçukluluar Devri, Beylikler ve Osmanlılar Devri'ne göre tasnif edilerek teşhir edilmişlerdir. Ayrıca Mezar taşları, şekil, motif ve yazı karakterleri de gözönüne alınarak değerlendirilmiş ve kronolojik bir sıraya konulmuştur.
AKŞEHİR MÜZESİ: Akşehir Arkeolog Müzesi: Hitit, Frigg Lidya, Roma ve Bizans dönemi eserleri teşhir edilmektedir. Atatürk Müzesi: İstiklal Savaşı sırasında Garp Cephesi Komutanlığının karargahı olarak kullanılan tarihi bina, Atatürk Müzesi olarak o günkü özellikleri koruyarak bugünde hizmet vermektedir.
ARKEOLOJİ MÜZESİ: Konya Arkeolojik Müzesi, 1901 yılında Karma Orta Okulunda açılmıştır. Daha sonra 1927 yılında Mevlana Müzesine 1953 yılında İplikçi Camii'ne taşınmıştır. 1962 yılında ise bugünkü müze binası kurularak hizmete girdi. Müzede, Neolitik, Eski Tunç, Orta Tunç (Asur ticaret kolonileri), Demir (Frig, Urartu,), Klasik, Helenistlik, Roma ve Bizans çağlarına ait eserler sergilenmektedir. Neolitik eserler Çumra, Çatalhüyük, Erbaba ve Süberde kazılarında, Eski Tunç Eserler; Sızma ve Karahöyük kazılarında, Asur ticaret kolonileri çağı Karahöyük kazılarında ele geçen eserlerdir. Konya Alaaddin tepesi kazılarında bulunan Frig çaı kap parçaları ile Konya Karapınar Kıckışla höyükte bulunan çeşitli formlarda Frig çağı kapları ve Lidya kapıları da sergilenmektedir. Yine Kıcıkışla höyükten Klasik Çağ Alabastron, Aryballos, Lekythos ve Kylixler bulunmaktadır
ETNOGRAFYA MÜZESİ: Bölge Müzesi tarzında eğitim amaçlı olarak inşaa edilen bina 1975 yılında Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Üç katlı binanın bodrum katında fotoğrafhane, arşiv ayniyat ve etütlük eser depoları, kaloriferhane ile halen çalışmaları devam etmekte olan ve 1999 yılı içerisinde açılması planlanan Halı Kilim seksiyonu bulunmaktadır. Bu bölümde Etnografya Müzesi depolarında bulunan başta Selçuklu Halı örnekleri olmak üzere, Dünyanın bilinen birkaç halı-kilim dokuma merkezinden birisi olarak kabul edilen Konya Bölgesi'ne ve Türkiye sınırları içersinde kalan meşhur halı-kilim dokuma merkezlerine ait halı ve kilimler sergilenecektir
İNCE MİNARE MEDRESE (Taş ve Ahşap Eserler Müzesi): Selçuklu Vzeiri sahip Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilmi okutulmak üzere (Hicri 663) 1254 yılında yaptırılmıştır. Mimarı Abdullah oğlu Kelük'tür Selçuklu taş işçiliği Şaheserlerinden olan taç kapısı üzerinde kabartmalı geometrik ve bitkisel bezemelerle birlikte Selçuklu sülüsüyle yazılmışı "Yasin ve Fetih" sureleri vardır.Binanın iç mekanları avlu, eyvan, dershane, ve öğrenci hücrelerinden oluşur.Minare kaidesi kesme taşla kaplı tuğla malzeme kullanılarak yapılmış ve ön cephede akant yaprağı ile bezelidir.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖZEL KOYUNOĞLU MÜZE VE KÜTÜPHANESİ
Konya'nın köklü ailelerinden A.R. İzzet KOYUNOĞLU, Topraklık mahallesindeki evinde yıllarca toplamış olduğu tarihi eserlere özel bir müze ve kitaplık kurmuştur. Daha sonra kurmuş olduğu müze ve kitaplığı Konya Belediyesi'ne bağışlanmıştır. Konya Belediyesi'nce modern müzecilik anlayışının her türlü ihtiyacına cevap verecek şekilde yaptırılarak bugünkü durumuna getirilmiştir. Müzede arkeolojik eserler ile etnografik eserler sergilenmektedir. Müze bahçesinde bulunan İzzet Koyunoğlu'na ait ev restore edilerek tipik Konya evi örneği olarak ziyarete açılmıştır. Binada eski ve yeni sivil mimari arzı bir arada bulunmaktadır. Müze yazma, basma eserler bakımından çok zengindir.
ATATÜRK MÜZESİ: Atatürk caddesinde yer alan yapı 1912 yılında yapılmıştır. Bina XX. Yüzyıl ulusal mimari örneklerinden olup 1928 yılında Konyalılar tarafından Atatürk'e bağışlanmıştır. 1954 yılında Müze olarak açılmıştır. Müzenin teşhirinde Atatürk'ün kullandığı elbise ve eşyaları ile Konya'nın kurtuluş savaşındaki yerini anlatan belge, fotoğraf ve gazete küpürleri sergilenmektedir.
İVRİZ KAYA ANITI: Tuvana Krallığından günümüze kalan en önemli kültür varlığımız ivriz Kaya Kabartması'dır Ereğli ilçesinin 17 km. güneyinde bu gün Hakapınar ilçesine bağlı Aydınkent Köyü içinde, Toroların kuzey eteklerindeki vadilerin birisinde kaya üzerine yapılmış olan bu anıt 4.20 m x 2.40 m. ölçülerindedir. Torosların derinliklerinden gelen zengin kar sularının oluşturduğu tarihi İvriz Çayı'nın kaynağında, o çağlarda da Ereğli ovasına hayat veren bu suyun çıktığı yere, özellikle seçilerek yapılmıştır. Kaya'nın güneye bakan yüzeyine yapılmış olması sebebiyle oldukça iyi korunarak zamanımıza kadar gelmiş bir eserdir.Kabartma M.Ö. 800 yıllarında da bu bölgenin, Tuvana ülkesinin en görkemli krallarından Var-pa-la-waş tarafından yaptırılmıştır. Tanrının yüz kısmını önünde ve kralın arkasında Hitit hiyeroglif yazısı vardır. Bu yazıda "Ben hakim ve kahraman Tuvana Kralı Var-pa-la-waş, sarayda bir prens iken bu asmaları diktim, Tarhundas onlara bereket ve bolluk versin" denilmektedir.
SİLLE : Sille Konya il merkezinin 8 km. kuzeybatısındadır. Bugün merkez belediye hudutları içinde olup, şehir otobüsü çalışmaktadır. Erken Hıristiyanlık dönemini de önemli bir merkezidir. Bu dönemden başka Ak Manastır diğer adı ile HAGİOS Khariton (St.Chariton) olmak üzere bir çok manastır keşişler tarafından kayadan oyularak yapılmıştır. Bu manastırlar dünyada kurulan ilk manastırlar arasındadır.
AK MANASTIR: Geniş ve mağara gibi kayadan oluşmuş olup, mağaraya itaf edilmiş bir kilisesi, 6-7 şapeli ve bir çok hücreleri vardır. Bu manastırda bulanan Mikael Hommenos ve Mikaeles oğlu Abraham'a ait mezar taşlarları Konya Arkeoloji Müzesinde teşhir edilmektedir.
ÇATAL HÖYÜK: Çatalhöyük, Konya'nın Çumra İlçesi sınırlarında olup, İlçenin 10 km. doğusunda yer almaktadır. Höyük, farklı yükseklikte iki tepe düzü olan bir tepe şeklindedir. Bu iki yükseltisi nedeniyle çatal sıfatını almıştır. Çatalhöyük 1958 yılında J.Mellart tarafından keşfedilmiştir, 1961-1963 ve 1965 yıllarında kazısı yapılmıştır. Yüksek tepeni batı yamacında yapılan çalışmalar neticesinde 13 yapı katı açığa çıkartılmıştır. En erken yerleşim katı (1) ise M.Ö. 5500 yıllarında tarihlenmektedir. Stil Kritik yolu ile yapılan bu tarihleme, C14 metodu ile de doğrulanmıştır. İlk Yerleşme, ilk ev mimarisi ve ilk kutsal yapılara ait özgün buluntuları ile insanlık tarihine ışık tutan bir merkezdir. Yapılarda kullanılan malzeme kerpiç ağa ve kamıştır.Çatalhöyük'te 1996 yılına kadar kazılar yapılmamış bu yıldan itaberen üç yıldır İngiliz Arkeoloji Enstitüsü tarafından Ian Hodder başkanlığında kazılar devam etmektedir. Bulunan kazı eserleri ise Konya Arkeoloji Müzesine teslim edilerek bir kısmı teşhir edilmekte diğerleri ise depolarda koruma altına alınmış durumdadır.
SİLLE AYA-ELENA MÜZESİ: Sille, Konya ili, Selçuklu ilçesine bağlı kent merkezine 7 km. uzaklıkta bir yerleşim yeridir. İsa'nın doğumundan 327 sene sonra Bizans İmpartoru Constantin'in annesi Helena, Hac için Kudüs'e giderken Konya'ya uğramış, buradaki ilk hıristiyanlık çağlarına ait oyma mabetleri görmüş, hıristiyıanlara Sille'de bir mabed yaptırmaya karar vermiştir. Mihail Arhankolos adına bu kilisenin temel atma töreninde bulunmuştur. Kilise asırlar boyu onarımlar görerek günümüze kadar gelmiştir. Kilisenin iç kapısının üstünde Yunan harfleriyle yazılmış Türkçe bir tamir kitabesi kilisenin tarihi hakkında bilgi vermektedir. Bu kitabe 1833 tarihlidir. Aynı kitabenin üzerinde ise kilisenin dördüncü tamiratının Sultan Mecit döneminde gördüğünü belirten üç satırlık bir kitabe daha bulunmaktadır. Kilise düzgün kesme Sille Taşı ile yapılmıştır. Avlusunda kayalara oyulmuş odalar bulunmaktadır. Kilisenin kuzeye açılan kapısından dış nartexe girilir. Burada kadınlar mahfeline çıkan iki yönlü taş merdivenler yer almaktadır. Kilisenin ana kubbesi dört fil ayağı üzerinde olup, kilise üç sahınlıdır. Kilisenin içerisinde ahşaptan içerileir alçı süslü bir vaaz kürsüsü ile apsidle ana mekanı ayıran ahşap alçılı kafes bir sanat şaheseridir. Kubbe geçişlerinde ve taşıyıcı ayaklarda Hz. İsa, Hz. Meryem ile havarilere ait resimler bulunmaktadır.
EFLATUNPINAR HİTİT ANITI: Konya İli, Beyşehir İlçesi, içinde bulunmaktadır. Anıt W.J. Hamilton (1849) da bilim dünyasına ilk haber veren kişidir. Daha sonra F.Sarreve J. Garstang ayrı ayrı yayınlamışlardır. Anıt bir su kaynağıdır. Kenarında dikdörtgen taşlar üzerinde kabartmalardan oluşmaktadır. Niteliğin kaybetmeyen kabartmalar ön kısmındaki14 adet taş bloklar üzerine oyulmuştur. Anıtın ilk planı bilinmemektedir. Bu anıt açık hava anıtlarından daha küçüktür. Doğal bir kayaya oyulmamış, her parçanın üzerinde figür bulunan blok taşların örülmesiyle oluşmuştur. Su kaynağının yanında bulunan bu anıtın su toplama havuzunun ilk yapılış tarih araştırılmamıştır. Eflatunpınar Anıtı'nın blok taşları üzerendeki figürler; üstte güneş kursu, ortada tanrıça ve tanrı diye kabul edilen figürerin arasında, yanlarıda ve en alttaki figürler elleri yukarıya doğru kaldırıp tanrı ve tanrıçayı selamlamaktadır. Bu anıt Hitit Krallık dönemine tarihlenmektedir. 1996 yılında Konya Müze Müdürlüğünce Anıt çevresinde temizlik ve kazı çalışmaları başlamıştır. Çalışmalarda anıtın 3.34x3 m. ölçülerinde dikdörtgen planlı bir havuzun parçası olduğu ortaya çıkmıştır. 1998 yılı çalışmalarında anıtın alt kısmında beş adet daha tanrı kabartması tesbit edilmiş olup, ilerideki yıllarda kazı çalışmaları devam ettirilecektir.
KİLİSTRA ANTİK KENTİ: Kilstra Antik Kenti Konya'nın 34 km. güney batısındaki Hatunsaray Bucağının 16 km. kuzey batısındaki Gökyurt Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Yapılan çalışmalarda M.Ö. III. Y.y. kadar yerleşim olduğu anlaşılmıştır. Listradan (Hatunsaraya gelip Mistiya'ya Beyşehir'e doğru devam eden tarihi kral yolu (Vig Seboste) üzerinde yer almaktadır. Kilistra Antik kentinin M.S. 7. y.y. da Kapodokya benzeri yumuşak kayaların oyulması ile bir çok kaya yerleşmesi oluşturulmuştur. 1998 yılında giderleri İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından karşılanmak üzere Konya Müze Müdürlüğü adına yapılan kurtarma kazısı çalışmalarında, Haç Planlı Şapel, Sümbül Kilise, Büyük Su Sarnıcı ve Şırahanelerde temizlik restorasyon, çevre düzenlemesi yapılmıştır. Haç planlı Şapel iç ve dışı yekpare kaya oyuğu olması nedeniyle eşine az rastlana nitelikte olup M.S. 8.y.y.'a aittir.
KARAHÖYÜK: Konya il Merkezine 15 km. güney doğusunda Harmancık mahallesindedir. Ulaşım belediye otobüsleri ile sağlanır. Ord. Prof. Dr. Sedat ALP başkanlığında 1953 yılında başlayan kazılar halen devam etmekte olup, üzerinde en az uzun süren çalışma en eski Türk kazılarındandır. Karahöyük'te yapılan araştırmalarda höyüğün M.Ö. 3000 (Eski Tunç Devri-M.Ö. 2000 Asur ticaret kolonileri devri) de iskan edildiği anlaşılmış olup, 27 yerleşik katı tespit edilmiştir. Konya bölgesinin M.Ö. 3000 ve 2000 yıllarının tarihe ışık tuttuğu bilinmektedir. Eski Anadolu'nun en önemli şehir harabeleri arasındadır. Karahöyük kazılarında çıkan buluntular devrinin kültürel ve ticari ilişkileri anlatan belgelerdir.
BOLAT ÖRENLERİ: Bolat yaylası ören yeri, Hadim, ilçesi Bolat köyü sınırları içinde kalan Temaşalık mevkiindedir. Literataüre adı Astra olarak geçmiş olan antik kent, Hadim ilçesinin kuzey batısında ve Hadim'e 17 km. uzaklıktadır. Hellenistik, Roma ve Bizans devirlerinde iskan gördüğü yüzey buluntularından anlaşılmaktadır. Kentte ait önemli sayılabilecek kalıntılar; nekropol alanı, bouleterion, kilise ve büyük yapıdır. 1992-93-94 yıllarında Konya Müze Müdürlüğü'nce kurtarma ve temizlik çalışmaları yapılmıştır.
NEKROPOL ALANI
Kentin güneyindedir. M.S. 3.yy'a ait bol miktarda mezar steli ve lahit parçaları bulunmaktadır. Stellerde; boğa başları, asma dalı, üzüm salkımları ve medusa başları işlenmiştir. Stellerde insan figürü işlenmiştir.
BOULETEFERİON
Kentin batısındadır. Yüksek bir noktada kurulmuştur. Cave alanının bir bölümü ayakta kalabilmiştir.
SELÇUKLU KÖŞKÜ
Alaaddin Tepesini çeviren iç kalenin kuzey eteğindedir. Sarayın II. Kılınçaslan'a ait olduğu kuvvetle muhtemeldir. Köşk, Alaadin Keykubat I zamanında genişletilerek tamir edilmiş, kare bir plan üzerine harç ve tuğlalarla iki kat olarak yapılmış, altı kat kerpiç ve molozlarla takviye edilmiştir. Köşk bugün harap olmuş bir duvar parçasından ibarettir. Son defa 1961 yılında bu tek duvarın beton bir şemsiye ile muhafazası yoluna gidilmiştir.
KUBADABAD SARAYI
Beyşehir Gölü'nün güneybatı kıyısında, Heyran Köyü yakınındaki alanlardan biri üzerindeiri.1236 Selçuklu Sultanı I. Alaadin Keykubat tarafından yaptırılmış 35x50m. boyutunda yazlık bir saraydır. 1950-1953 yılları arasında Mehmede Önder ve Zeki Oral tarafından yapılan arkeolojik kazılarda bulanan çiniler ve panolar Konya'daki Çini Eserler Müzesi'ne kaldırılmıştır. Saray, Kız Kalesi, tersane, hamam vs.'nin kalıntıları bulunmaktadır. 35x50 m. boyutundaki saraya ait kalıntılar arasında göl kıyısı tarafından ancak sarayın terası yer almıştır.
YERKÖPRÜ MAĞARASI
Konya, İli, Hadim İlçesi sınırının yakınlarında, Göksu Vadisinde bulunmaktadır. Mağaraya Konya-Karaman yoluyla Kayaağzı-Habibler Köyleri üzerinden 116 km.'lik bir yolculukla ulaşılmaktadır. Ayrıca mağaranın bulunduğu Göksu Vadisine Mersin-Silifke üzerinden de ulaşılabilmektedir. Köy yolları stabilizedir.Mağara tamamen bir traverten tüfün içinde yer almaktadır. Türkiye'nin doğası en güzel mağaralarından birisidir. Göksu Nehrinin, bu traverten tüfünün altına oluşturduğu mağara 5000 m. kadar uzunluktadır. Suyun battığı yerde mağara sifolanmaktadır. Mağaranın çıkış ağzında, Göksu Nehrinin, dışarıdan akan bir bölümü mağaradan çıkar. Diğer bölümüne bir şelaleler ile birleşirken bir doğa harikası oluşturmakta ve derin, mavi göller oluşturarak Göksu Nehri devam etmektedir.
BALATİNİ MAĞARASI
Mağara Konya İli, Beyşehir İlçesine bağlı Çamlık Beldesi ile Derebucak ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Konya - Beyşehir - Üzümlü-Manavgat yolunun 45. km'sinden ayrılan yolla Çamlık veya Derebucak üzerinden, bu iki yerleşim merkezini bağlayan stabilize karayolu ile ulaşılmaktadır. Çamlık'a 5 km. Derebucak'a 6 km. uzaklıkta bulunmakta olup Körükini ile Suluin mağaralarının 3 km. kuzeybatısınadır. Toplam uzunluğu 1830 m olan mağaranın düden ve kaynak konumunda iki girişi vardır. Balatini mağarası üst üste bulunan iki farklı seviyeden oluşmuştur. Üst katı oluşturan fosil kolun emini tamamen mağara kili ile kaplıdır. Alt kat olan su taşıyan asıl galeri de ise suyun az olduğu dönemlerde su içinden yürünerek ilerlenebilmektedir. Sadece bir 5 m'den daha derin olan 3 adet Cadıkazanı geçiş tekniği yada bot kullanılarak geçilebilir. Traverternleri, Heykel Odası, ve Dev Cadı kazanları mağaranın görülmeye değer güzellikleridir.
KÖRÜKİNİ MAĞARASI
Kona İli Beyşehir ilçesine bağlı, Çamlık Beldesinin 500 m. Güneybatısında bulunan mağaraya stabilize yola ulaşılmaktadır. Toplam uzunluğu 1250 m. olan Körükini Mağarasının içinden Uzunsu Deresi geçmektedir. Mağaradan çıkan su değirmen vadisine daha sonra da Değirmen Mağarasına girmektedir. Tamamıyla aktif olan mağarada bot kullanımı hatta büyük kaya blokları arasında şelaleler yapan suyu geçmek ayrıca bir deneyim gerektirmektedir. Mağaraya giriş için yaz ve sonbahar ayları en uygun zamanlarıdır. Bahar ayları aşırı su, sifonlara, şelaleler nedeniyle tehlikeli olabilir.
SULUİN (DEĞİRMEN İNİ) MAĞARASI
Konya İli Beyşehir İlçesine bağlı Çamlık Beldesinin 500 m. Güneybatısında bulunan mağaraya stabilize yolla ulaşılmaktadır. Körükini Mağarasından çıkan Uzunsu Deresi 100 m. Uzunluktaki Değirmen Vadisi boyunca kayalıklar arasında akarak Değirmenini Mağarasına girmektedir. Buradan su dev kaya blokları arasından şelaleler yaparak ilerlerken, mağara çok geniş ve yüksek bir galeri halinde devam eder ve 150 m. sonunda büyük göle ulaşır.
SAKALTUTAN MAĞARASI
Konya iline bağlı Seydişehir İlçesi yakınlarındadır. Mağaraya Seydişehir, Süleymaniye Köyü-Mortaş yolu ile ulaşılır. Dikey bir mağara olan Sakaltutan Mağarasının toplam derinliği 303 m. dir.
SUSUZ MAĞARASI
Mağara, Seydişehir ilçesine bağlı Susuz Köyünde yer almaktadır. Aktif olan mağara, biri yatay diğeri ise 60 m.'lik dikey bir iniş olan iki girişe sahiptir. Mağaranın toplam uzunluğu yaklaşık 2000 m.'dir. Mağara boyunca yer altı nehrinin akışı gözlenmektedir. Özellikle ilkbahar aylarında mağaraya girilmesi tehlikeli olabilir.
TINAZTEPE MAĞARASI
Mağaraya Konya-Seydişehir-Manavgat yolunda Seydişehir'den 35 km. mesafede bulunmaktadır. Toplam uzunluğu 1650 m. Derinliği 65 m. olan mağara Tınaztepe'nin güneybatı yamacında yer almaktadır. Fosil ve aktif olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Fosil bölümüne bahar aylarında girilecek olursa, sayısı 5'i bulan göllerin botla geçilmesi gerekecektir. Sonbahar aylarında suların azalması sonucu aynı galeri yürünerek geçilebilir. Beşinci gölden sonra mağarada 30 m.'lik bir inişle Büyük Salon'a gelinmektedir. Bu salon gölle son bulmaktadır.
PINARBAŞI MAĞARASI
Beyşehir gölü güneyinde bulunan Kızılova Polyesinin güneybatı yamacında yeralır. Beyşehir-Derebucak karayolundan ayrılan bir yol, Kızılova polyesinden geçerek Pınarbaşı Köyüne varırı. Mağara, köyün hemen yakınındadır.Pınarbaşı, Krestase kireçtaşlarındaki belirgin bir fay üzerinde gelişmiş yatay bir mağaradır. İçinden büyük bir karstik kaynak çıkan mağarada geçmesi zor sifon ve göller yer alır. Bu nedenle araştırması zor bir mağaradır. Ayrıca damlataş birikimi yönünden son derce zengindir.
BÜYÜK DÜDEN MAĞARASI
Mağara Konya İli Derebucak İlçesindedir. Konya-Beyşehir-Derebucak yolundan sonra, Derebucak'dan ibradi yönünde, 18'nci km.'de, Kembos Ovası batı kıyısında yer almaktadır.Genişliği 1 km. uzunluğu 15 km. olan Kembos Ovası, bahar aylarında eriyen kar suları ve özellikle Uzunsu Deresi ile gelip toplanan suları bir başka düden olan Feyzullah Düdeni ile birlikte drene etmektedir. Bu düdenlerden batan su Atınbeşik Düden suyu Mağarasından geçerek Manavgat çayına karışmaktadır. Mağarasının turistik bir önemi olmamakla birlikte, speolojik açıdan önem taşımaktadır. 714 m. uzunluğundaki düden de çok sayıda göller, dev cadı kazanları ve sifonlar
1. Yerköprü Şelalesi
Hadim İlçesindedir. Şelale olmasının yanında bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Çayirbagi
Sehir merkezine 20 km. uzaklikta olup tabii güzelligi ile ünlü mesire yerlerimizdendir. Yerli ve yabanci turistlerin dolup tasdigi Çayirbagi suyunun civari güzel bir mesire yeri olmasinin yanisira tatli billur suyunda sehrimizin su ihtiyacini karsilamakta önemlilik arzetmektedir. Devrin çaliskan valisi Avlunyali Ferit Pasa Çayirbagi suyunu sehir merkezine akitmak için yol parasindan 18 bin altin lirasini 1317 mali yili su isine sarfedilmesi için padisahtan izin almis ve o tarihlerde bu güzel su sehrimize akitilmistir. Bu güzel mesire yerimizde herhangi bir turistik tesis kurulmamis ancak; eski tabiligini bugüne kadar muhafaza etmistir.
Hatip Suyu
Sehir merkezine 17 km. mesafede bulunup, güzel manzarasi, bag ve bahçe, billur gibi suyu ile özellikle üzümleri ile meshurdur. Piknik yapacak aileler kendi imkanlariyla bu bag ve bahçelerden yararlanirlar.
Dutlu Kiri
Manzarasi ve yesilligiyle ünlüdür. Güzel yaz aylarinda her agaç altinda bir aile ve grup görmek mümkündür.
Hidirlik
Aksehir ilçesi sinirlarina dahil olup, sehre uzakligi 135 km., su, piknik sahasi, el degmemis tabiat güzelligi, çamlik ve piknik yerleri ve Belediye Dag Oteli mevcut olup güzel bir dinlenme yeridir.
Beysehir Gölü
Beysehir'in önemli tarihi ve turistik yerleri, Esrefoglu Cami ve Türbesi, Tas Medrese, Çifte Hamam, Bedesten, Kubad-abad Sarayi ve köskü, göl içindeki tarihi ve turistik degerleri olan adalar.
Eflatun Pinari
Eflatunpinari, Hititler döneminde kurumus kutsal Hitit Anitidir. Beysehir'e 22 km. mesafededir. Anit, gögü tasiyan ve yerle gök arasinda iliski kuran Tanrilari tasvir etmektedir.
Sille
Sille Barajı halk tarafından oldukça rağbet gören bir yer. Konya'ya yakın bir yer olması nedeniyle (8 km) gezi ve piknik alanı olarak değerlendiriliyor. Hemen yanında tarihi Sille köyü bulunuyor.
Meram
Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte piknik sezonu da açılmış oldu. Özellikle hafta sonlarında piknik alanları dolup taşıyor. Ailesi ve arkadaşları ile birlikte şehir merkezinden uzaklaşarak, bir haftanın yorgunluğunu ve stresini atmak isteyenler, piknik yerlerinde yoğunluk oluşturuyor. Peki Konya’da piknik nerede yapılır? Herkes tarafından bilinen belli başlı yerlerin dışında son dönemde yapılan yeni parklar ile birlikte piknik alanlarının sayısı arttı. Fakat bu artışa rağmen piknik yerlerindeki yoğunlukta bir eksilme olmadı.
Birçok vatandaş da şehir merkezindeki piknik yerlerine gitmek yerine şehirden uzak bir yerlere gidip buralarda dinlenmeyi tercih ediyor. İşte Konya’da piknik yapılabilecek yerler:
Birçok vatandaş da şehir merkezindeki piknik yerlerine gitmek yerine şehirden uzak bir yerlere gidip buralarda dinlenmeyi tercih ediyor. İşte Konya’da piknik yapılabilecek yerler:
KOZAĞAÇ PİKNİK ALANI
Meram'da Seydişehir Çevre Yolu’nu geçtikten sonra Hatıp Caddesi üzerinde bulunuyor. Kozağaç Parkı'na, Kayalıpark veya Alaeddin Tepesi'ndeki otobüs duraklarından Kozağaç otobüsüne binerek gidebilirsiz. Türlü ağaçlarla bezeli, süs havuzları olan bu parkta gölgede piknik yapmanın tadını çıkarabilirsiniz. Konya’nın en büyük parklarından biri olan Kozağaç Parkı, özellikle temiz havası, geniş park alanı, mangal yakmaya uygun ortamları ve çocuk oyun alanları ile en çok tercih edilen parklar arasında yer alıyor.
Meram'da Seydişehir Çevre Yolu’nu geçtikten sonra Hatıp Caddesi üzerinde bulunuyor. Kozağaç Parkı'na, Kayalıpark veya Alaeddin Tepesi'ndeki otobüs duraklarından Kozağaç otobüsüne binerek gidebilirsiz. Türlü ağaçlarla bezeli, süs havuzları olan bu parkta gölgede piknik yapmanın tadını çıkarabilirsiniz. Konya’nın en büyük parklarından biri olan Kozağaç Parkı, özellikle temiz havası, geniş park alanı, mangal yakmaya uygun ortamları ve çocuk oyun alanları ile en çok tercih edilen parklar arasında yer alıyor.
MERAM DERESİ
Altınapa Barajından gelen Meram Deresi etrafındaki çamlıklar, çay bahçeleri, piknik alanları ve dinlenme tesislerinden oluşan bir mesire yeridir. Yazın en sıcak günlerindeki serin, esintili ve çam kokulu havası, akarsuyu, gül bahçeleri ve ormanlık alanlarıyla yerli ve yabancı misafirlerin dinlenme yeri olmuştur. Meram’daki bu güzel mesire alanı Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sine de konu olmuştur. Evliya Çelebi Seyahatname’sinde, “Peçevi şehrinin Baruthane mesiresi, Kırım’ın Sudak Bağı, İstanbul’un 175'ten fazla bahçe ve yanında gülistanları, Tebriz'in Şehcihan Bağı, bu Konya’nın Meram mesiresinin yanında bir Çemenzâr bile değildir” demiştir.
DUTLU KIRI PARKI
Dutlu Kırı Parkı, Meram ilçesi sınırlarında, şehir merkezinin biraz dışındadır. Dutlu Kırı Parkı’nda spor tesisleri, piknik alanları, koşu ve yürüyüş parkurları bulunmaktadır. Hem piknik hem de spor yapmak isteyenler için ideal bir yer olan Dutlu Kırı Parkı da piknik yapmak isteyenlerin en çok tercih ettiği yerler arasında bulunmaktadır.
Dutlu Kırı Parkı, Meram ilçesi sınırlarında, şehir merkezinin biraz dışındadır. Dutlu Kırı Parkı’nda spor tesisleri, piknik alanları, koşu ve yürüyüş parkurları bulunmaktadır. Hem piknik hem de spor yapmak isteyenler için ideal bir yer olan Dutlu Kırı Parkı da piknik yapmak isteyenlerin en çok tercih ettiği yerler arasında bulunmaktadır.
ALAEDDİN TEPESİ
Şehrin merkezinde bulunan Alaeddin Tepesi alelade bir toprak yığını olmayıp bir iskan yeri (Hüyük) olduğu, bu iskanın Bakır Devrine kadar ulaş¬tığı arkeolojik araştırmalar neticesinde anlaşılmış¬tır. Dünyanın en büyük göbeği olma unvanına da sahip olan Alaeddin Tepesi, belediye tarafından ağaçlandırılmış, çay bahçeleri ile birlikte şehre bir mesire yeri kazandırılmıştır.
Şehrin merkezinde bulunan Alaeddin Tepesi alelade bir toprak yığını olmayıp bir iskan yeri (Hüyük) olduğu, bu iskanın Bakır Devrine kadar ulaş¬tığı arkeolojik araştırmalar neticesinde anlaşılmış¬tır. Dünyanın en büyük göbeği olma unvanına da sahip olan Alaeddin Tepesi, belediye tarafından ağaçlandırılmış, çay bahçeleri ile birlikte şehre bir mesire yeri kazandırılmıştır.
ÇAYIRBAĞI MAHALLESİ
Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta olup doğal güzelliği ile ünlü mesire yerlerindendir. Yerli ve yabancı turistlerin dolup taştığı Çayırbağı suyunun civarı güzel bir mesire yeri olmasının yanında tatlı billur suyunda şehrin tatlı su ihtiyacını karşılamakta önemlilik arz etmektedir. Bu güzel mesire yerinde herhangi bir tesis kurulmamış ancak, Çayırbağı doğallığını korumuştur. Çayırbağı, Meram’ın bir mahallesi olduktan sonra belediye otobüsü seferleri koyulmuştur.
Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta olup doğal güzelliği ile ünlü mesire yerlerindendir. Yerli ve yabancı turistlerin dolup taştığı Çayırbağı suyunun civarı güzel bir mesire yeri olmasının yanında tatlı billur suyunda şehrin tatlı su ihtiyacını karşılamakta önemlilik arz etmektedir. Bu güzel mesire yerinde herhangi bir tesis kurulmamış ancak, Çayırbağı doğallığını korumuştur. Çayırbağı, Meram’ın bir mahallesi olduktan sonra belediye otobüsü seferleri koyulmuştur.
AKYOKUŞ PARKI
Meram’da bulunan piknik alanlarından bir tanesi de Akyokuş Parkı’dır. Akyokuş Parkı Beyşehir Yolu üzerinde bulunmaktadır. Takkeli Dağ’ın hemen yamacında bulunan park yeri Konya’yı ayaklarınızın altına sermektedir. Temiz havası ve güzel manzarası ile bilinen Akyokuş, gece ayrı, gündüz ayrı bir güzelliğe sahiptir. Akyokuş’ta Büyükşehir Belediyesi tarafından kısa bir süre önce çalışma yapılmış ve park yerleri yeniden düzenlenmiştir.
Meram’da bulunan piknik alanlarından bir tanesi de Akyokuş Parkı’dır. Akyokuş Parkı Beyşehir Yolu üzerinde bulunmaktadır. Takkeli Dağ’ın hemen yamacında bulunan park yeri Konya’yı ayaklarınızın altına sermektedir. Temiz havası ve güzel manzarası ile bilinen Akyokuş, gece ayrı, gündüz ayrı bir güzelliğe sahiptir. Akyokuş’ta Büyükşehir Belediyesi tarafından kısa bir süre önce çalışma yapılmış ve park yerleri yeniden düzenlenmiştir.
MERAM HOBİ BAHÇELERİ
Meram Hobi Bahçeleri, Meram Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından Karahüyük Mahallesi’nde yapılmıştır. Hobi bahçesinde vatandaşlar bir sözleşme ile kendilerine geçici mülk edinmekte ve burada bahçe ve toprak ile uğraşmaktadır.
KARATAY ADALET PARKI
Karatay Belediyesi tarafından yaptırılarak hizmete sunulan Karatay Adalet Parkı da özellikle yaz döneminde piknikçilerin uğrak mekanlarından bir tanesi olmuştur. İçinde minyatür Boğaz Köprüsü ve Mevlana Müzesi’nin de bulunduğu Adalet Parkı, şehir merkezinde bulunan en büyük parklardan bir tanesidir.
OLİMPİYAT PARKI
Taşra Karaaslan Üzümcü Mahallesinde yapımı tamamlanan Karaman yoluna 1200 m uzaklığında Karaaslan Villaları Bitişiğinde 161 Bin 900 m2 lik Karatay’ın en Büyük Parkı olma özelliğini taşıyan Olimpiyat Parkı tamamlanarak açılacağı günü bekliyor. 100 bin m2 çim alanının haricinde Osmanlı bahçesi, uzakdoğu bahçesi, batı bahçesi ve çocuk oyun bahçeleri, gokart pisti, otopark, müzikle hareket eden ışıklı havuzlar ve birçok aktivitenin yer alacağı olimpiyat parkında vatandaşların bir taraftan ata binebileceklerini, bir taraftan bisikletleri ile gezinti yaparak yürüyüş yapabileceklerini dile getirerek en önemlisinin de Fairplay müzesinin içinde bulunduğu seyir kulesinden Olimpiyat Parkı’nın rahatlıkla izlenebileceğini ifade etti.
HOBİ BAHÇELERİ
Ereğli Çevre Yolu üzerinde bulunan 800 parsel ve Karaaslan Mahallesinde hizmet veren 252 parsellik Hobi Bahçelerinde her parsel sahibine tahsis edilen 200 m2 lik alanda domates, biber, patlıcan, salatalık, fasulye gibi birçok ürünü yetiştirme fırsatı bulan vatandaşlar, doğa ile iç içe olmanın huzuruyla, hem aile bütçesine katkıda bulunuyor hem de kendi yetiştirdiği ürünleri tüketme imkanı buluyor. Sıkı yapılaşma ve Büyükşehirde yaşamanın getirdiği yoğun stresi ortadan kaldırmak amacıyla oluşturulan Karatay Belediyesi Hobi Bahçeleri özellikle memur, işçi, esnaf ve emekli vatandaşların yanı sıra toplumun her kesimi tarafından kullanılırken hobi bahçelerini daha çok emekliler tercih ediyor.
SELÇUKLU, KAYACIK BİRLİK PARKI
Konya-Ankara karayolunun 20. kilometresinde bulunan Birlik Parkı, temiz havası ve yeşil dokusu ile dikkat çeken ve özellikle hafta sonları dolup taşan bir yerdir. Hafta sonunda buraya gelenler hemen her ağacın altında bir aileyi görebilir.
RAHMET ORMANLARI
Rahmet Ormanları, Yazır Mahallesi’nde bulunan yapay bir ağaçlandırma sahasıdır. Buradaki ağaçlandırma sahasına dikilen ağaçların büyümesi ile birlikte burası özellikle bölge halkı için dinlenilecek, yeşilin ve temiz havanın tadı çıkarılabilecek bir yer haline gelmiştir. Piknik yapmaya oldukça müsait bir ortama sahip olan Rahmet Ormanları da hafta sonunun uğrak mekanlarındandır. Ayrıca Selçuklu ilçesinde Selahaddin Eyyubi Parkı, Bosna Hersek Parkı, Yazır Parkı, Muhammed İkbal Parkı gibi çok sayıda park da bulunmaktadır.
Rahmet Ormanları, Yazır Mahallesi’nde bulunan yapay bir ağaçlandırma sahasıdır. Buradaki ağaçlandırma sahasına dikilen ağaçların büyümesi ile birlikte burası özellikle bölge halkı için dinlenilecek, yeşilin ve temiz havanın tadı çıkarılabilecek bir yer haline gelmiştir. Piknik yapmaya oldukça müsait bir ortama sahip olan Rahmet Ormanları da hafta sonunun uğrak mekanlarındandır. Ayrıca Selçuklu ilçesinde Selahaddin Eyyubi Parkı, Bosna Hersek Parkı, Yazır Parkı, Muhammed İkbal Parkı gibi çok sayıda park da bulunmaktadır.
İLÇELER DE PİKNİK ALANLARI AÇISINDAN ZENGİN
Konya şehir merkezinde olduğu kadar ilçelerde de piknik alanları var. Birçok ilçedeki piknik alanları ise doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor. Bunlar arasında Beyşehir Gölü kıyısı, Beyşehir yolu üzerindeki Kızılören köyü, Seydişehir yolu üzerindeki Bulumya, Hadim ilçesi sınırlarındaki Yerköprü Şelalesi, Derbent ilçesindeki ormanlık alanlar da bulunuyor.
Altınapa Barajından gelen Meram Deresi etrafındaki çamlıklar, çay bahçeleri, piknik alanları ve dinlenme tesislerinden oluşan bir mesire yeridir. Yazın en sıcak günlerindeki serin, esintili ve çam kokulu havası, akarsuyu, gül bahçeleri ve ormanlık alanlarıyla yerli ve yabancı misafirlerin dinlenme yeri olmuştur.
Konya şehir merkezinde olduğu kadar ilçelerde de piknik alanları var. Birçok ilçedeki piknik alanları ise doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor. Bunlar arasında Beyşehir Gölü kıyısı, Beyşehir yolu üzerindeki Kızılören köyü, Seydişehir yolu üzerindeki Bulumya, Hadim ilçesi sınırlarındaki Yerköprü Şelalesi, Derbent ilçesindeki ormanlık alanlar da bulunuyor.
Altınapa Barajından gelen Meram Deresi etrafındaki çamlıklar, çay bahçeleri, piknik alanları ve dinlenme tesislerinden oluşan bir mesire yeridir. Yazın en sıcak günlerindeki serin, esintili ve çam kokulu havası, akarsuyu, gül bahçeleri ve ormanlık alanlarıyla yerli ve yabancı misafirlerin dinlenme yeri olmuştur.
Hobi Bahçe:Konya'dan ereğli istikametine giderken şehrin çıkışında hobi bahçeleri, hayvanat bahçesi ve karavan parkı bulunuyor.
RAMAZAN DÜŞÜNCELİ / KONYA
Kültür Sanat
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.