İstihbarata ilk kez denetim
MİT yasası TBMM'de oylanarak kabul edildi. Yasanın görüşmelerinde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, teklife yeni madde ihdas edilmesine ilişkin önerge verdi. Kabul edilen önergeye göre, istihbarat birimlerine Meclis denetimiyle ilgili olarak Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu kurulacak. 17 üyeden oluşacak komisyon MİT, Emniyet, Jandarma ve MASAK'ı denetleyecek ve çalışmalarını gizli yürütecek. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, önergeye ilişkin olarak 'Bu Türkiye'deki istihbarat örgütlerini Meclis denetimine açan çok ciddi bir demokratikleşme adımlarından biri' diye konuştu.
ÇÖZÜM SÜRECİNE GÜVENCE
Bu arada TBMM'de kabul edilen yasa ile MİT'in şimdiye kadar gizli yönetmeliklerle sürdürdüğü görev ve yetkileri kanunla belirlendi. Kanuna göre, MİT, dış güvenlik, terörle mücadele ve milli egemenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulu'nca verilecek görevleri yerine getirecek. MİT mensupları, milli güvenliği tehdet eden terör örgütleri de dahil, yerli ve yabancı her tür kurum ve örgütle doğrudan ilişki kurabilecek. Kanunla, MİT'e tırlara savcıların operasyon düzenlemesi gibi skandalların tekrarlanması da önlenecek. Savcılar MİT'in görevlerilişkin ihbarlarda MİT'le iletişime geçecek ve konunun görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunu belirlemesi veya belgelendirmesi halinde işlem yapılmayacak.
Genç'e protesto
MİT Yasası'nın görüşülmesi sırasında AK Partili TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'ya hakaret eden CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'e iki birleşim dışarı çıkarma cezası verildi. Genç'in kürsüden savunmasını yaptığı sırasında çok sayıda AK partili Genel Kurul'dan ayrılırken, salonda kalanlar da protesto için Genç'e arkasını döndü.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.