Japonlar ile her alanda işbirliğine ihtiyaç var
Konya Aydınlar Ocağının Sille Kültür Evinde her Salı akşamında düzenli olarak yapılan sohbetinin bu haftaki konuğu Konya Türk-Japon Derneği Başkanı M. Ali Arpacı idi.
Arpacı Türk-Japon dostluğunun temelini teşkil eden Ertuğrul Firkateyninin hazin yolculuğunu belgesel eşliğinde anlattı. Çok geniş bir katılımın yaşandığı toplantıda konuşan Arpacı, Japon milletinin 1850 yılına kadar dışa kapalı olduğunu bu nedenle de öz kültürlerinin bozulmadan muhafaza edebildiğini söyledi. Dünyada batılılaşmadan modernleşme çabalarını en doğru biçimde Japonların yaptığını ifade eden konuşmacı Arpacı, Türklerle Japonların birçok ortak özelliklerini sayarak, Türk-Japon işbirliğinin siyasi sosyal kültürel ekonomik sanayi gibi her alanda artarak devam etmesi gerektiğini söyledi.
Osmanlı hafiye teşkilatı üyesi,1857 doğumlu Kazan Türkü Abdürreşit İbrahhim in 1944 yılında Tokyoda vefat ettiğini belirten Arpacı, Ertuğrul Firkateyninin hazin macerasını belgesel eşliğinde dinleyicilere sundu.
M.Ali Arpacı bu hazin olayı şöyle anlattı;
“Sultan Abdülaziz tarafından 1863 yılında İngilizlere yaptırılan gemi 1865’te Kosova ve Hüdavendigâr gemileriyle birlikte İngiltere’den yurda getirilip Dolmabahçe Sarayı önünde demirli kalmış, bir süre sonra da Haliç’e çekilmiştir.
Gemi, 11 ay sonra 7 Haziran 1890 tarihinde Japonya’nın Yokohama Limanı'na vardı.
Japon İmparatoru, Türk amiralini ve heyetini görkemli bir şekilde karşıladı. Şehir halkı Türk amiralinin saray arabası ile İmparatorun yanına gidişini sevgi gösterileriyle takip etti.
Yola çıkılacağı gün Japon Bahriyesinin tayfun uyarısına rağmen, Ertuğrul Fırkateyni planlandığı gibi 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı’ndan ayrıldı. Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Fırkateyni 16 Eylül 1890’da kayalara çarparak battı. Kazadan sadece 69 denizci kurtulabildi, Amiral Osman Bey de dahil diğer mürettebat hayatını kaybetti.
Ertuğrul Fırkateyni’nin trajik sonu Türk-Japon halklarını yakınlaştırdı. Yöre halkı, kazadan kurtulanlara büyük yardım ve yakınlık gösterdi. 1937’de Türkiye tarafından restore edilen anıt önünde her yıl düzenli olarak anma törenleri yapılmaktadır.
Kuşimoto kasabası Mersin ve Yakakent ile kardeş şehirdir. Kuşimoto’da bir de müze bulunmaktadır. 1974 yılında inşa edilen "Türk Müzesi"nde Ertuğrul Fırkateyni’nin maketi, gemideki asker ve komutanların fotoğrafları ve heykelleri bulunmaktadır.
Şehitler arasında Hasan Âli Yücel'in annesi Neyyire Hanım tarafından dedesi ve Can Yücel'in büyükdedesi Kaptan Âli Bey de bulunmaktaydı.
Ertuğrul firkateyninde bulunan 655 kişiden 69 kişi kurtulurken diğer bahriyeli Osmanlılar şehit oldu”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.