'Kanola satışı garanti bitki olacak'

Kanola satışı garanti bitki olacak
Kanola bitkisi hasat töreni yapıldı. Konya Şeker tarafından çiftçiye teşvik kapsamında Dünyanın çeşitli bölgelerinden getirilen 100 adet kanola tohumundan 3 çeşidi verimlilik sağladı.
Konya Şeker tarafından çiftçiye verilen 13 bin dekar alana ekilen kanola bitkisinin hasat töreni yapıldı. Ülkemizde petrolden sonra gelen 3,5 Milyar Dolar civarında yağ açığı bulunuyor. Konya Şeker bu ürünle yağ açığını gidermeyi hedefleyerek, ülkenin dışa aktarılan parasının bir nebze de olsa ülkemizde kalmasını sağlayacak.
Her yıl olduğu gibi bu yılda yine bir kanola bayramında, kanola’nın ilk hasat edildiği tarlada bir arada olmaktan mutluyuz diyerek sözlerine başlayan Konya Şeker Genel Müdürü Yavuz Erence ‘‘Kanola 2003 yılı itibariyle Başkanımız Recep Konuk’un yurtdışı seyahatinde dikkatini çekmiş, fakat Üniversitenin ve diğer tarım kuruluşlarının orta Anadolu bölgesinde kanola ile ilgili iklim değerlerinin farklı olduğu ve verim alınamayacağı yönünde bir kanı oluşmuştu. O dönemde bu dile getirilmişti. Sayın Başkan Recep Konuk talimat verdi, ‘bu kanola Orta Anadolu’da olacak şekilde dünyanın neresinde dayanıklı bir bitki varsa getirilecek ve bu bitki burada olacak’ dedi. Ben o dönemde arge müdürüydüm. Dünya’nın bütün ülkelerinden yaklaşık 100 çeşit kanola’yı getirdik ve yıllarca denedik.  Bakıldığı zaman Trakya bölgesinde ekilen çeşitlerin burada olmadığını gördük. Avrupa’da ekilen çeşitlerin burada olmadığını gördük. Gerek Kanola üreten firmaları, gerekse dünyanın bütün ülkelerinde Kanada dahil olmak üzere Kanola’ları getirdik. Bugün itibariyle 3 ayrı Kanola çeşidinin diğer Avrupa ülkeleriyle eşdeğerde verimlilik ve yağ oranına kavuştuğunu gördük. Bu verimliliği gördüğümüz gün Recep Konuk’un talimatı şu oldu, ‘hemen yağ fabrikası kuralım’ Altınekin’de yağ fabrikasının temelini attık, inşallah hasat döneminde, önümüzdeki 1 ay içerisinde yetiştirmiş olacağız. Yani bu bölgede hem ay çiçeği hem de kanola’nın bütün alımlarında fabrikanın kapasitesi noktasında işin içinde olacağız.’’ şeklinde konuştu.
Buğdayın ve arpanın çok az verim verdiği çok fazla etkilendiği dönemde, sizlerin de gördüğü gibi kanola bitkisi diğer ürünlere göre iklimden daha az etkilendi diyen Erence, ‘‘Daha az su verilmesine rağmen, daha az işçiliğe rağmen verimliliği buğday ve arpaya göre daha yüksek oldu. Bugün hasat ettiğimiz ürünün yaklaşık %40 yağ oranı, %9 nem oranıyla yaklaşık olarak Kanola’yı 1100 liradan almayı düşünüyoruz. Bunu avans fiyatı olarak açıklıyoruz. Kanola bitkisi artık Orta Anadolu’nun alternatif bitkisi olarak girmiştir. Devletin Kanola bitkisine ciddi oranda desteği vardır. Bu bitki buğday ve arpaya göre çok ciddi avantajlı bir bitki olmuştur. Sonbaharda dikimi yapılmak üzere çok fazla emeğe ihtiyaç duymayan, ot mücadelesi olmayan, fazla işçiliği olmayan, bir bitkidir. Kanola Orta Anadolu’nun olmazsa olmaz bitkisi olacaktır. Bütün köylerde bu sene 13 bin dekar olarak çiftçilere ektirdik. Tohumunu biz verdik. Bundan sonrada pancar nasılsa, patates nasıl alınıyorsa, Kanola’da alıcısının garanti olduğu bir bitki olarak tarlalara ekilecek.’’ Dedi.
Kanola’nın Altınekin yağ fabrikasında işlenerek yatırıma dönüşeceğini dile getiren Yavuz Erence Konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
Kanola, Altınekin yağ fabrikasına gidecek. Fakat biz farklı yerlerde alım noktaları oluşturacağız. Yağ fabrikası yeni bir yatırım. Temmuz ortasında faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Yağ fabrikasının kapasitesi ve durumuna göre yağlı bitkilerden alımı başlatacağız. Kanola aynı zamanda biodizelde de kullanılıyor. Ülkenin petrolden sonra en büyük açığı 3,5 Milyar dolar yağ açığı bulunuyor, yağa para ödeniyor. Kanola ile birlikte ülkenin yağ açığını kapatıp dışa giden paranın önüne geçmiş olacağız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.