Karatay Halk Eğitim'den konferans

Karatay Halk Eğitimden konferans
Karatay Halk Eğitim Merkezi tarafından ''Diyabet ve Kişisel Bakım'' konferansı düzenlendi.
Karatay Halk Eğitim Merkezi tarafından ''Diyabet ve Kişisel Bakım'' konferansı düzenlendi. 
 Karatay'da düzenlenen konferansa, konuşmacı olarak, Karatay Halk Eğitim Merkezi Müdürü Osman Öz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Ergun ve Konya İl Sağlık Müdürlüğü'nden Eğitim Hemşiresi Nuray Çelik Yongacı katıldı.
    
Diyabet hastalığı hakkında geniş bir sunum yapan Yongacı, ''Diyabeti Durduralım Projesi'' kapsamında, diyabetle mücadelenin öneminin vurgulanması ve toplumsal bilincin oluşturulmasının amaçlandığına işaret etti. Konya'da da Diyabeti Durduralım Projesi kapsamında akran eğitimlerinin devam ettiğini belirten Yongacı, ''Her yıl dünyada 8-14 milyon insan diyabet, kanser gibi kronik hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. 2009 sonu itibarı ile tüm dünyadaki diyabetli nüfusu 285 milyon iken bu sayının 2030 yılında 438 milyona ulaşması beklenmektedir. ölüme neden olan hastalıklar içinde diyabet beşinci sırada yer almaktadır. Diyabetin getirdiği komplikasyonların bireye ve topluma getirdiği maliyet oldukça yüksektir. Çeşitli ülkelerde toplam sağlık hizmeti harcamalarının yüzde 3-12'sini diyabet giderleri oluşturmaktadır'' dedi. Diyabetin, yaşam suresini 5 ile 10 yıl arasında kısalttığını vurgulayan Yongacı, diyabet hastalığını ise şöyle tarif etti: 
 ''Şekerin vücutta enerji olarak kullanılması ve depolanması için insüline gereksinim vardır. İnsülin şekerin kanda yükselmesini önleyen bir hormondur, midenin arkasında pankreas adlı organın beta hücrelerinde yapılır ve kana salgılanır. Yemekten sonra kan şekeri yükselince pankreastaki insülin yapan hücreler uyarılır ve kana insülin verilir. İnsülin kan şekerinin hücre içine girmesini sağlar. Böylece kan şekeri normal düzeyde tutulur, yükselmez. Hücrelere giren şeker burada yakılır ve enerji olarak kullanılır.''
Yongacı, diyabetin en sık görülen belirtilerini, ''Aşırı su içme, aşırı idrara çıkma, gece normalden fazla idrara çıkma, sık acıkma, aşırı yemek yeme, yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı, cilt enfeksiyonları, bulanık görme, iyileşmeyen yaralar'' olarak sıraladı. 
 Tedavinin en önemli parçasının ''diyet'' olduğunu belirten Yongacı, ''Diyete uyulmadığı takdirde, ilaçlar yeterince etkili olamazlar. Diyet, hastanın diyabetinin tipine, yaşına, kilosuna, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon gibi ek patolojilerinin olup olmamasına ve hastanın kullandığı ilaçlara göre doktor ve beslenme uzmanı işbirliği ile hazırlanır'' diye konuştu.
Konferans katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.   AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.