Kendi değişim modelini uyguluyor
Yayınlanma:
''Arap Baharı'' süreciyle kamuoyunun gündemine gelen 20 Şubat Hareketi, Fas'ta son 10 yıldır değişim talebini dile getiren en büyük muhalif hareket olarak kabul ediliyor.
20 Şubat Hareketi'nin 'gösteri çağrısı yapan' kuruluş bildirgesi, gençliğin isteklerini ifade ediyor olması, Tunus, Libya ve Mısır'da devrimlerin yaşandığı bir zamanda ortaya çıkması ve bu sayede halkın reform isteklerinin genişleyip rejimin devrilmesi talebine dönüşmesi, gösterileri Fas için önemli kıldı.
''Arap Baharı''nın yaşandığı ülkelerde rejimler halklarıyla karşı karşıya geldiğinde, Fas yönetimi verilmek istenen mesajı hızlı bir şekilde kavradı. Fas Kralı VI. Muhammed, 6 Mart 2011'de yaptığı açıklamada halkın isteklerini kabul ettiğini ilan etti. Hükümetin yürütme yetkisi ile meclisin yasama yetkisi artırılırken, yargı bağımsızlaştırıldı. Bütün bunlar yapılırken kraliyet sistemine hiç dokunulmadı.
Bugün 20 Şubat Hareketi'nin kuruluşunun üzerinden 2 yıl, hükümetin göreve başlamasının üzerinden de 1 yıl geçti. Uzmanlar Fas siyasetine hareketlilik kazandıran 20 Şubat Hareketi'nin artık tükenmek üzere olduğunu öne sürüyor.
Bütün bu verilerin ışığında, Fas'ın değişim dalgasını fazla hasar almadan atlattığı ve kendi değişim modelini uyguladığı belirtiliyor.
Dünya
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.