Köksal, Nijer izlenimlerini anlattı
Yayınlanma:
Aydınlar Ocağında Nijer izlenimlerini anlatan Dosteli Derneği aktivisti İsmail Köksal, Afrikada insanlık ayaklar altında sürünüyor dedi.
Konya Aydınlar Ocağı’nda Afrika ülkesi Nijer’i anlatan Dosteli Derneği aktivisti İsmail Köksal, “Afrika’da insanlık ve medeniyet ayaklar altında sürünüyor” dedi .
Sille Kültür Evi’nde gerçekleştirilen Salı Sohbetleri’nde, sunumlu olarak Nijer İzlenimlerini dinleyiciler ile paylaşan aktivist İsmail Köksal, İstanbul’dan 36 kişiden oluşan (24’ü sağlık)ekiple yaptıkları uçak yolculuğunun (Fas aktarmalı olarak) 20 saat sürdüğünü belirterek resmi rakamlara göre 17 milyon, resmi olmayan rakamlara göre 40 milyon nüfusa yaklaşan Nijer’de insanlık ve medeniyetin ayaklar altında olduğunu söyledi.
Afrika ülkelerinin çoğunun Müslüman olduğunu ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile TİKA’nın, bu ülkelerde STK’lar ile birlikte çalışmalar yaparak güzel hizmetler götürdüklerine işaret eden Köksal, Nijer’de nüfusun çoğunluğunu kadınların oluşturduğunu belirtti. Gittikleri Tesova ile Aguva bölgesinde insanların kabileler halinde mezralarda ve baraka evlerde yaşadıklarını, sağlık ile hijyen şartlarının son derece kötü olduğunu ifade eden Köksal, sıtma hastalığının yaygın olduğunu kaydetti. Dosteli Derneği’nin Konyalı yardımsever ve hayırseverlerden topladıkları ilaç, para ve diğer yardımları Nijer’de keçi ve ilaç olarak yerlerine ulaştırdıklarını belirten Köksal, Müslümanların geçimlerini seyyar satıcılık yaparak temin etmeye çalıştıklarını, aç ve yardıma muhtaç olmalarına rağmen hırsızlık olayının yok denecek kadar az olduğunu dile getirdi.
Avrupa ve Fransa’nın Afrika ülkelerinde etkisinin büyük olduğunu ve sömürgeciğin ise halen devam ettiğini ifade eden aktivist Köksal, günde 300-500 çocuğun sıtma hastalığından öldüklerini, 10 nüfusa ise ayda 3 dolar düştüğünü belirtti. Resmi dili Fransızca olan Nijer’de kabile dillerinin de yaygın olduğuna işaret eden Köksal, Batı’lı ilaç tröstleri ve organ mafyası tarafından Afrika insanının 50 dolar karşılığında kobay olarak kullanıldığına dikkati çekti. Köksal ayrıca, Güney Afrika ülkelerindeki resmi ve gayrı resmi olmak üzere sivil toplum örgütlerine, Dünya Gıda Bankası’na üye olmadıkları taktirde hiçbir yardımda bulunulmadı acı gerçeğini de sözlerine ekledi.
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.