Kolesterol Nedir?

Kolesterol Nedir?
Kolesterol Nedir?

            Vücudumuzun bütün hücrelerinde bulunan yağ benzeri maddeye denir. Kolesterol hücre zarının ve bazı hormonların yapımında, üretiminde kullanılır. Ancak kanda fazla miktarda bulunması zararlıdır.

 

            Vücudumuzda karaciğerimizde üretilir fakat dışarıdan alınan besinlerle de vücudumuza girer. Et, süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal gıdalarla almamız mümkündür. Meyve, sebze ve tahıllarda bulunmaz.

 

            Kolesterolün yüksek olması kalp ve damar hastalıklarının riskini arttırır. Kişinin kanındaki oran ne kadar yüksekse kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski o kadar yüksektir. Ülkemizde erkek ve kadın ölümlerinde başta gelen sebep; kalp ve damar hastalığıdır.

 

 İyi (HDL-Kolesterol) - Kötü (LDL-Kolesterol) Nedir?

 

            Karaciğerden hücrelere ve hücrelerden tekrardan karaciğere taşınan kolesterolün kanda erimesi gerçekleşmez. Bu yüzden lipoprotein adı altındaki paketler halinde taşınır. Bunlardan kötü olarak bilinen LDL-Kolesterol ve iyi olarak bilinen HDL-Kolesteroldür.

 

            LDL kanda kolesterolü taşıyan başlıca pakettir. Kandaki oranı yüksek olduğu zaman damarın duvarlarına yapışır ve buralarda plaklar oluşturur. Bazı maddelerin de eklenmesiyle bu plaklar büyür ve damarları tıkamaya başlar.

 

            Çağımızın en büyük sorunlarından birisi olarak bilenen bu hastalık damar sertliği olarak bilinir. Damar tıkanıklığı kalp damarlarında olduğu zaman kalp krizi, beyin damarlarında olduysa felç gibi ciddi sorunlara yol açmaktadır.

 

            HDL-Kolesterol damarlardaki yağ birikimini önler. Yapılan araştırmalar sonucu HDL-Kolesterolü yüksek olan kişilerin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma şansının çok düşük olduğunu gösterir. Sigara içmek, alkol kullanmak ve dengesiz beslenme HDL-Kolesterolü düşürürken egzersiz yapmak yükseltir.

 

            HDL-Kolesterol, LDL-Kolesterol'ün yaptığı işin tam tersini yaptığından dolayı iyi olarak adlandırılır.

 

 Hangi Sıklıkla Ölçüm Yaptırmalıyız?

 

            Hekimimiz aksi bir şey söylemediği sürece 20 yaş üzerindeki herkesin en az 5 senede bir kan değerlerini kontrol ettirmesi gerekmektedir. Genç bireylerin bile bu konuyu ciddiye alması gerekmektedir.

 

 Nasıl Önleyebiliriz?

 

            Düzenli ve sağlıklı beslenmek bu konuda çok önemlidir. Alacağınız gıdaların değerlerini bilmek ve ona göre beslenmek gerekmektedir. Günümüz şartlarında hepimizin çalışması gerektiğinden dolayı bunun kontrolü pek mümkün olmuyor. Bunun dışında egzersiz yapmanın faydaları da çok fazladır.

 

            Bunların hiç birisini yapamıyorsak eğer bir hekime başvurmak gerekmektedir. Ölçümlerden sonra bize ilaç verebilir. Fakat ciddi bir sorun olmadığı sürece ilaç tedavisine başlanmamalı, bu ilaçlar ömür boyu kullanılmamalıdır.

Kolesterolünü Düşürmeye Hazır Mısın…

Kolesterolünüzü düşürmek için destek almaya bugün başlayın. Appvice Online Diyetisyen Uygulaması Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinin.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.