Konya AB'ye BALO İle Girecek
Yayınlanma:
Balo Projesinin başlayacak olması nedeniyle KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KSO Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve KTB Başkanı M.Uğur Kaleli ortak bir açıklama yaptı.
Sanayici ve üreticilerimizin taşıma maliyetlerini azaltarak, uluslararası piyasada rekabet güçlerini artırmak amacıyla hayata geçirilen Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) Projesi'yle Konya demir ağlarla Avrupa’ya bağlanıyor.
Balo Projesi’nin başlayacak olması nedeniyle KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KSO Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve KTB Başkanı M.Uğur Kaleli ortak bir açıklama yaptı.
KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KSO Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve KTB Başkanı M.Uğur Kaleli yaptıkları ortak açıklamada, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde başlatılan Balo Projesi’nin, Anadolu’yu Avrupa’ya en hızlı ve ekonomik olarak ulaştıracağı dile getirildi. KTO, KSO ve KTB başkanlarının ortak açıklamasında, özel sektörün ve ihracatın önünü açan istikrarlı bir hükümet ile gelişen Türk ekonomisi ve ihracatının % 38’ini Avrupa’ya yapan Konya için BALO’nun çok daha değerli olduğu vurgulanarak “BALO Projesi özellikle Avrupa'ya yönelik dış ticaretimizin gelişmesinde etkin bir lojistik imkan olacaktır. Proje’yi Konya Lojistik Köy ile de ilişkilendirilerek lojistik gücümüzü doğru ve etkin olarak kullanabileceğiz. Proje faaliyete geçtikten sonra Avrupa'da daha fazla noktaya ulaşılmasıyla bu etkinliğimiz daha da artacak. Bu sayede bölgesinde önemli tarım, sanayi ve ticaret potansiyeli olan Konya’nın gelişimine önemli katkı yapacaktır. Balo Projesi ile Konya’nın bu dinamizm ve potansiyeli harekete geçecektir” denildi.
AB’nin Kota Uygulaması By- Pas Edilecek
Ortak açıklamada şimdiye kadar AB’nin tarife dışı engel uygulamakta olduğu ifade edilerek, “AB bizlere ‘Mal Hareketi Serbest’ diyordu ama bunu taşıyacak kamyonlara kota uyguluyordu. Proje ile hem maliyetimizi ucuzlatacak, hem de kotanın üstüne geçebilecek bir noktaya geleceğiz. Bu proje sadece Anadolu’yu Avrupa’ya bağlama projesi olarak değerlendirilmemeli. Proje İslamabad’ı Londra’ya bağlayacaktır. Dolayısıyla Türkiye ve Konya bu işin merkezinde olacaktır. Ürettiğimiz ürünler yükselen pazarlar olan İslamabad’a da, Hindistan’a da ekonomik olarak gidecektir” denildi.
Taşıma Maliyetleri Yarıya İnecek
Balo Projesi'nde ilk yüklerin 2013 yılında taşınmaya başlanacağı belirtilen açıklamada, lojistik merkez ile Balo Projesi'ne bağlantı kurulmasının Konya ve KOP Bölgesi için bir dönüm noktası olacağı belirtilerek “Tren yolu ile taşımada Avrupa’nın merkezine denizyoluna göre daha efektif taşımacılık yapmanın önü açılacak ve maliyet kara yoluna göre %55 düşecektir” ifadelerine yer verildi.
Ekonomi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.