Konya düşmanlığı
Yayınlanma:
Bir televizyon programına konuk olan Prof. Dr. Binnaz Toprak ile Gazeteci Can Ataklı, Konya'daki muhafazakârlık ve alkol tüketimiyle ilgili asılsız iddilarda bulundu
CNN Türk’te Tarafsız Bölge adlı tartışma programında konuşan sosyolog Prof. Dr. Binnaz Toprak ile gazeteci Can Ataklı, Konya hakkında asılsız iddialarda bulundu. Prof. Dr. Binnaz Toprak, Konya’da içkili mekanlara izin verilmediğini, insanların kadınlı-erkekli özgürce dolaşamadığını iddia etti. Programın konukları arasında yer alan Prof. Dr. Yasin Aktay ise Konya’da insanların en az İstanbul ve Ankara kadar özgür olduğunu söyledi.
Konya’ya ilişkin yorumları değerlendiren Prof. Dr. Yasin Aktay, Konya, muhafazakârlık, alkol tüketimi ve kadınlı erkekli ortamlar üzerine değerlendirmelerin çok manidar olduğunu ifade etti. Yasin Aktay, “İçkinin her yerde alınıp satılıyor olmasını doğalmış gibi göstermeye çalışmak yerine çocuklarımızın ve geleceğimizin böylesine kötü bir alışkanlıktan korunması için çaba harcamak gerekir” dedi.
LOKANTACILARDAN TEPKİ
Öte yandan Konya Lokantacılar Odası Başkanı Karamercan, Konya'da içkili restoranlara baskı yapıldığı iddialarını yalanladı. Konya'da 70'e yakın içkili mekân bulunduğu bilgisini veren Karamercan, “Konya'da böyle bir sıkıntı yok” diye konuştu. Bar yöneticisi Recep Cici de Konya'da içki içenlerin herhangi bir baskıya maruz kalmadığını, yasal kurallara uydukları sürece hiçbir sorunla karşılaşmadıklarını anlattı.
CNN TURK televizyonunda önceki akşam yayınlanan ve Ahmet Hakan’ın moderatörlüğünü üstlendiği Tarafsız Bölge adlı tartışma programına katılan Prof. Dr. Binnaz Toprak ve gazeteci Can Ataklı, Konya’ya yönelik asılsız ithamlarda bulundu. ‘Ötekileştirme’ konusunun ele alındığı programda Prof. Dr. Binnaz Toprak, Konya’da içki tüketenlere ve kadınlara yönelik baskıların olduğu iddiasında bulunurken programın diğer konuğu Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay, iddiaların asılsız olduğunu örneklerle ortaya koydu. Konya’nın da dahil olduğu Anadolu şehirlerine yönelik yaptığı yanlı ‘mahalle baskısı’ araştırmasıyla da bilinen Prof. Dr. Binnaz Toprak, Konya’da alkol alınabilecek mekanlara izin verilmediği, kadınlı-erkekli ortamların yadırgındığı iddiasında bulundu. Toprak, Konya’da Fuar alanında içkili mekanın belediye tarafından kapatıldığını öne sürdü. Oysa söz konusu mekan, Kültürpark düzenlemeleri kapsamında yıkılmıştı.
Gazeteci Can Ataklı ise asılsız olduğu içki firmalarının verileriyle de ortaya çıkartılan bir iftirayı canlı yayında yineleyerek, Konya’nın alkol tüketiminde ilk sırada yer aldığını iddia etti. Ataklı ve Toprak’a cevap, Prof. Dr. Yasin Aktay’dan geldi. 18 yıldır Konya’da yaşadığını hatırlatan Aktay, Konya’da insanların İstanbul ve Ankara’daki kadar özgür olduğunu, kadınların istedikleri saatte dışarı çıkabildiklerini, Konya’nın güvenli bir şehir olduğunu vurguladı. Bütün şehirlerin birbirine benzemek zorunda olmadığını bildiren Aktay, alkol tüketimi ile ilgili iddianın da asılsızlığına dikkat çekti. Aktay, Konya’nın kolonya üretiminde iller arasında ilk sırada yeraldığını hatırlattı. Alkol tüketimi ile ilgili son veriler, Konya’nın en alt sıralarda yeraldığını, Trakya illerinin ise ilk sıralara yerleştiğini ortaya koymuştu.
‘ALKOLÜN HER YERDE SATILMAMASI BİR EKSİKLİK DEĞİLDİR’
Tartışmayı değerlendiren Prof. Dr. Yasin Aktay, Konya’nın mahalle baskısında, hoş görüsüz davranan bir toplum yapısın sahip gibi gösterilmeye çalışıldığını söyledi. Konya üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Binnaz Toprak’ın sadece belli bir kesimle görüşerek taraflı bir araştırma sonucunda bu kanıya vardığını ifade eden Yasin Aktay, “Muhafazakarlık eleştirilerinin geldiği yer aslında çok manidardır. İçkinin her yerde tüketiliyor, alınıp satılıyor olması sanki olması gereken bir şeymiş, her yerde satılmaması ise büyük bir eksiklikmiş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Bu, içki içme takıntısından başka bir şey değildir. Oysaki içkinin her yerde alınıp satılıyor olmasını doğalmış gibi göstermeye çalışmak yerine çocuklarımızın ve geleceğimizin böylesine kötü bir alışkanlıktan korunması için çaba harcamak gerekir. İçki içilmemesi, alkol satılmaması bir şehir için kesinlikle bir eksiklik değildir. Alkole bu kadar büyük bir anlam yüklemeye çalışmak çok manidardır” diye konuştu.
LOKANTACILAR: 70 İÇKİLİ MEKAN VAR, BASKI YOK
Öte yandan Konya Lokantacılar Odası Başkanı Karamercan, Konya'da içkili restoranlara baskı yapıldığı iddialarını yalanladı. Konya'da 70'e yakın içkili mekân bulunduğu bilgisini veren Karamercan, “Konya'da böyle bir sıkıntı yok. Sıkıntısı olanlara da yardımcı oluyoruz. Vatandaşlar aile restoranlarına ve içkili mekânlara gidebiliyor” diye konuştu. Bar sahibi bilgisayar mühendisliği mezunu Ali Orhan Bildik, ise 5 yıldır Konya'da içkili restoran işlettiğini kaydetti. Hiçbir sorunla karşılaşmadığını dile getiren Bildik, “Aile, öğrenciler ve gençler geliyor. Konya'da alkollü mekânlar kapanmıyor. Güven ortamı var herkes rahatça yemeğini yiyip, içkisini içebiliyor” dedi. Bar yöneticisi Recep Cici de Konya'da içki içenlerin herhangi bir baskıya maruz kalmadığını söyledi. Opera Bar'ın akşamları dolduğunu dile getiren Cici, yasal kurallara uydukları sürece hiçbir sorunla karşılaşmadıklarını anlattı.
merhaba
Medya-Magazin
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.