Konya eğitimde marka olacak
Yayınlanma:
YÖK'ün Konya'ya yeni bir devlet üniversitesi kurulması için Milli Eğitim Bakanlığı'na teklifte bulunması şehirde sevinçle karşılandı.
YÖK'ün Konya'ya yeni bir devlet üniversitesi kurulması için Milli Eğitim Bakanlığı'na teklifte bulunması şehirde sevinçle karşılandı. Biri devlet, ikisi özel olmak üzere üç üniversitesi bulunan Konya'ya dördüncü üniversitenin kurulmasının ile sosyal, ekonomik ve kültürel olarak önemli katkı sağlayacağı vurgulanıyor.
Yükseköğrenim Kurulu'nun, devlet üniversitesi kurulacak 5 il arasına Konya'yı da eklemesi, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşları memnun etti. 85 bin öğrencisi ile Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden biri olan Selçuk Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, yeni bir üniversite kurulmasının şehrin gelişimine büyük katkı yapacağını söyledi.
Selçuk Üniversitesi olarak yeni üniversitelerin kurulmasını desteklediklerini belirten Rektör Okudan, Konya'nın birkaç üniversiteyi daha kaldırabilecek kapasiteye sahip olduğunun altını çizdi. Süleyman Okudan, şunları söyledi: "Yüzölçümü itibariyle dünyanın bazı ülkelerinden büyük olan Konya'nın, bünyesinde çok daha fazla üniversiteyi rahatlıkla çıkarabileceği kanaatindeyim. Şunu özellikle belirtmek isterim ki şehirlerle birlikte ülkelerin ve dolayısıyla da toplumların bilimsel, kültürel, ekonomik ve sosyal anlamda gelişmesi her şeyden önce yüksek öğrenime verilen önemle mümkün olmaktadır. Üniversiteler şehri olmayı hak eden Konya'nın da önümüzdeki birkaç yıl içinde, dünyanın örnek şehirlerinden biri olacağına yürekten inanıyorum."
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise Konya'nın eğitim ve kültür şehri olması, eğitim kalitesinin yükseltilmesi için yürütülen çalışmaların meyvelerini almaya başladığına dikkat çekti. Selçuk Üniversitesi; Konya'nın sosyalleşmesine, ticaret ve kültür hayatının gelişmesine katkısının çok büyük olduğunu anımsatan Tahir Akyürek, üniversitelerin bulundukları şehirlerin üretiminin artmasına ve kalitenin yükselmesine önemli katkıları olduğunu dile getirdi.
Konya'da 500 binin üzerinde 20 yaş ve altı gencin olduğunu açıklayan Akyürek, "85 bin gencimiz üniversitede okumaktadır. O nedenle şehrimize kurulan ve kurulacak olan üniversiteler büyük önem taşıyor. Konya'daki eğitim seviyesinin yükselmesinde yerel yönetimlerin konuya sahip çıkmalarının büyük katkısı olmuştur. Konya, Türkiye'de büyükşehirler arasında en ucuz ulaşım imkânlarına sahip şehirdir. Öğrenci kardeşlerimiz, elkart kullanarak düşük fiyatlarla toplu ulaşım araçlarından yararlanmaktadır. Son yıllarda Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerimizin ve TOKİ'nin şehrimizde yaptırdığı konutlarla şehrimizde konut sıkıntısı asgariye düşmüştür. Ayrıca, yurt imkânları, sosyal ve kültürel imkanlar, ulaşım kolaylığı gibi ayrıntılar Konya'yı cazip kılmaktadır." dedi.
Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez de geçmişte ilim ve kültür şehri olan Konya'da üniversite sayısının çok daha fazla olmasını istediklerini açıkladı. Konya'nın yüksek öğretimde Türkiye'de en avantajlı illerin başında geldiğini dile getiren Hüseyin Üzülmez, şöyle dedi: "Üniversiteler şehirlere ekonomik katkılarının yanında sosyo-kültürel alanda da çok önemli katkılar sağlar. Marka şehir olma koşullarından biri de günümüzde artık üniversitedir. Yeni kurulacak üniversiteler şehrimize çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Biz Konya'da yeni vakıf üniversitelerinin yanında yeni devlet üniversitelerinin kurulmasını arzu ediyoruz."
Öte yandan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Konya'ya bir Tarım Üniversitesi'nin kurulması için çalışma başlattıklarını ifade etmişti.
Eğitim
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.