Konya, Türkiyenin Neresinde?

Elbette, coğrafi açıdan Konya Türkiye’nin merkezinde yer alıyor. Peki, Konyamız; ekonomiden, sağlığa, tarımdan ihracata, eğitimden kültüre ve daha birçok başlıkta Türkiye’nin neresinde yer alıyor?
2023 Türkiye’si için “Dünya’nın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak” temel vizyonu ile yola çıkan ülkemizde, her alanda bu vizyona katkı sağlayan ve başı çeken iller arasında olmalıyız. Şimdiden yer alacağımız pozisyonumuz noktasında yapılacak çalışmaların neler olacağının önemli olduğu kadar, şu an ki mevcut durum ve konumumuzun ne olduğuna da bilmemiz büyük önem arz etmektedir.
Bu vesile ile, Konya’mızla ilgili verileri, rakamları ve mevcut durumu ortaya koyan yazılarımıza devam niteliğinde, fakat bu kez biraz daha farklı olarak, karşılaştırma ve sıralama ile bilgilendirmeye çalışacağım.
Mümkün olduğunca ulaşabildiğim ve en son yayınlanan verilerle hazırladığım 66 başlıkta Konya’nın 81 il içerisindeki sıralamasına ilişkin çalışmamı sizlerle paylaşıyorum:
Alan büyüklüğü ile Türkiye’de 1. sırada yer alan Konya, 2010 yılı verilerine göre km2’ye düşen insan sayısında 52. sırada yer alıyor. Belediye sayısından 1., ilçe sayısında 2., köy sayısında  ise 13. sırada yer alan ilimiz nüfus bakımından 6. sıradadır. Şehir nüfusu ele alındığında sıralamada 7. iken şehir nüfusunun toplam nüfusa oranında 15.’yiz. Nüfus artış hızımız ile 31., aldığımız göç sayısında 9., verdiğimiz göç sayısında ise 7.’yiz. 2009 yılı verilerine göre ise doğum sayısında 9. sıradayız.
2001 verileri 43. olduğumuz kişi başı milli gelirde 2010 sonunda daha iyi olduğumuzu umuyorum. 2009 yılı verilerine göre, istihdam oranında 31., işgücüne katılım oranında 33. olan Konya, işsizlik oranın da ise 51. sırada yer almakta.
2010 yılı verilerine göre, mesleki ve teknik öğretim okul sayısında ve bu okullarda öğrenim gören öğrenci sayısında 5. sıradayız. Okul sayısında 9. olan Konya, öğrenci sayısında 5. sırada yer alıyor. 2009 yılında Üniversite öğrencisi sayısı ile de 5. sırada yer alan Konya için, 159 binden fazla öğrencisi olan ve açıköğretim fakültesini bünyesinde barındıran Anadolu Üniversitesi’ni hariç tutarsak, 4. sırada diyebiliriz. 2009 yılında öğretim elemanı sayısında 4. sırada yer alan Konya, 2010 yılı verilerine göre doktora mezunu sayısında 4. sırada yer alıyor. Ancak doktora mezununu nüfusa oranladığımızda 12. sıraya iniyoruz. 2009 yılında Selçuk Üniversitemiz ise yayın sayısı bakımından Türkiye’de 9. sırada yer alıyor.
2009’da kurulan şirket sayısında 15. iken aynı yıl kapanan şirket sayısında 9. sıradayız. 2009 yılına göre iş kayıtlarına göre girişim sayılarında ise 6. sıradayız.
2010 yılı ihracat rakamlarımızla 15. sırada iken kişi başına ihracatta 29. sıradayız. Ancak ihracat yapan firma sayısı açısından 6. iken firma başına düşen ihracat rakamında 64. Sıradayız(!) İthalat rakamlarımızla ise 17. sırada iken kişi başına ithalatta 28. sıradayız. İthalat yapan firma sayısı açısından 9. iken de firma başına düşen ithalat rakamında 45. sıradayız. Dış ticaret fazlası veren bir şehir olduğumuzu da belirtmeden geçmeyelim.
Enerji tüketimi de üretimi de oldukça önemli. Kişi başına elektrik tüketimi, gelişmişlik göstergesi kabul ediliyor. 2009 yılında, toplam elektrik tüketiminde 9. sırada iken kişi başı toplam elektrik tüketiminde 27. sıradayız. Veri 2005 yılına ait olmasına rağmen toplam elektrik üretimi kapasitesi sıralamamızı da verelim: 37.’yiz.
2009 yılında, buğday ve şekerpancarı üretiminde 1. olan ilimiz, organik tarımla uğraşan çiftçi sayısında 6. sırada.
2010 yılı verilerine göre, otomobil sayısında 6. iken bin kişi başına düşen otomobil sayısında 18., havayolu toplam yolcu sayımızla da 17. sıradayız.
2009 yılında, sinema seyircisi sayısında 15., tiyatro seyircisi sayısında 10., müze ziyaretçi sayısında da 2. sıradayız. 2011 yılı verilerine göre dernek sayımızla 6. sıradayız. 2010 yılı, Kamu yatırımlarından aldığımız payda ve vergi tahsilatımızda 11. sıradayız.  2010 yılı, Marka patent tescilinde 5. patent tescilinde 8., endüstriyel tasarımda 7., faydalı model tescilinde ise 6. sıradayız. Firma sayısı açısından ise en büyük 3. teknokente sahibiz. 2010 yılı, Aktif sigortalı sayısında 8. olan Konya, 2009 yılında sağlık ocağı başına düşen nüfus sıralamasında 16.’dır. Geçtiğimiz yıllarda sağlanan AB hibelerinde kazanan proje sayımızla 2. iken alınan fon noktasında 3.’yüz.
2009 yılı verilerine göre, Konya, banka şube sayısı ile 8. iken mevduat hacmi ile 10. sıradadır. Kredi hacmiyle ise 10. sıradadır. Kişi başı mevduatta ve kişi başı kredi sıralamasında ise 43. sıradayız.
Büyükşehir’in çok beğendiğim sloganı olan “Geçmişi kadar büyük ve görkemli bir geleceğe” taşımak istediğimiz Konyamız için hepimize düşen görevler olduğu bir gerçek. Bunların başında da; bu ili gerçekten çok sevmek, şehre inanmak ve daha çok çalışmak geldiğini düşünüyorum.

 

Önemli NOT: TÜİK başta olmak üzere DTM, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Türkiye Bankalar Birliği, Gelir İdaresi Başkanlığı, ABGS, SGK, TPE, DPT, DHMİ, YÖK verilerinden yararlanılmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsmail Ünver Arşivi