Konya'da bayram heyecanı

Konyada bayram heyecanı
Kurban alımından şeker alımına, kolonyadan kahveye alımına kadar alışverişlerin başladığı Konyada vatandaş soğuk havaya aldırış etmeden alışverişini yapıyor.
Kurban alımından şeker alımına, kolonyadan kahveye alımına kadar alışverişlerin başladığı Konya’da vatandaş soğuk havaya aldırış etmeden alışverişini yapıyor. Çocuklarda bayramlık sevinci her bayram olduğu gibi bu bayramda gözlerden kaçmıyor.
 
Şeker ve çikolata satıcısı Turgay Kol, eskiye göre satışların düştüğünü fakat yinede satışların yüz güldürdüğünü ifade etti. Fiyatların geçen yıla göre değişmediğini dile getiren Turgay kol, “Geçen yıl 6 liraya sattığımız şeker bu yıl 5 lira. Hava şartlarından dolayı vatandaş kapalı marketlere yöneldi. Yinede satışlarımız yüksek seviyelerde” dedi.

BIÇAKLARINIZI BİLETMEYİ UNUTMAYIN

Kurban Bayramının simgesi haline gelen kurban bıçaklarını biletme bu yılda son hızıyla devam ediyor. Bıçakları biletmeden kesim yapılmaması gerektiğini söyleyen bıçak bileyicisi Murat Aydoğdu, “Bıçaklar bilenmediği takdirde hem insanı kesim sırasında yorar, hem de hayvanın daha fazla acı çekmesine sebep olur. Bu yüzden bıçakların bilenmesi şart” diye konuştu.
Kurban bayramında et arzının artması nedeniyle satışlarında belirgin bir düşüş bekleyen şarkütericiler de ürün satış miktarlarında normal zamanlara göre yarı yarıya azalma beklediklerini kaydetti.
    
 Bayramın hemen öncesinde müşteri yoğunluğunun artacağını düşünen şarküteri esnafı, yine de normal dönemdeki satış miktarlarını yakalayamayacaklarından endişe duyuyor. Fiyatlarda bayram öncesi döneme göre belirgin bir farklılık gözlenmezken bir kilo pastırma 34-54, bir kilo sucuk ise 13-25 lira arasında satılıyor.
    
Her bayramda olduğu gibi bu bayramda da özellikle tekstil ürünleri en çok ilgi gösterilen ürünler arasında yer alıyor. Orta ve düşük gelir gruplarına hitap eden mağazalardaki kıyafetler, geçen yılki kurban bayramındaki fiyatlarını koruyor. Buna göre, takım elbise, gömlek, kravat ve kabandan oluşan bir kıyafet grubu 400 liraya alıcı buluyor.
    
Bayramı yeni kıyafetlerle karşılamak isteyen kadınların ise 90-100 liraya pardösü, 100-150 liraya kaban, 30-50 liraya ise etek bulmaları mümkün. Mağaza yetkilileri bu fiyatların bir yıl önceki fiyatlarla aynı olduğunu, hatta bazı ürünleri geçen yıla göre daha ucuz bedellerle sattıklarını dile getirdi. Bayramın bir başka gelenekleri arasında kahve ve kolonya ikramı da bulunuyor.
 
 Özellikle kolonya ikramı bayramın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kolonya satıcısı Muhammet Hatip, “ Satışlarımız iyi seviyede vatandaşın kolonyaya olan talebi bu yılda devam ediyor. En fazla satılan çeşit ise her yıl olduğu gibi bu yıl da limon kolonyası. Bu yıl vatandaş kolonyanın yanında, et kokusuna karşı genel olarak oda spreyi de alıyor” dedi.
 
Bayramda yemeğin üstüne içilen Türk kahvesi ise bayramın kaçınılmazlarından. Türk kahvesi satışları ise bayram geleneğini bozmuyor. Uzun yıllardır kahve satışı yapan Mehmet Karakaya, “Vatandaş 40 yıl hatırı var diyerek kahve almayı unutmuyor. Özellikle bayramda artan talep hem geleneğimizin hem de bizim mesleğimizin devamını sağlıyor” ifadelerini kullandı.
 
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.