Konya'daki hava kirliliğin nedeni
Yayınlanma:
Özellikle kış aylarda yakıt tüketiminin artmasıyla hava kirliliği de buna oranla artmış durumda.
Özellikle kış aylarda yakıt tüketiminin artmasıyla hava kirliliği de buna oranla artmış durumda. Kömür, fueloil, gibi yakıtların kullanımı hava kirliğini artıran büyük etmenlerin başında geliyor.
Sadece fiili yönden değil meteorolojik yönden de hava kirliliğini artıran etmenler de var. Bunun başında şehrin yerleşim yerinin bulunduğu yerin önemi. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr Şükrü Dursun, hava kirliliğinin kış aylarında artmasının sebebinin yakıt tüketiminin artması olduğunu ifade etti.
Şükrü Dursun, “Hava kirliliğinin artmasını büyük ölçüde etkileyen sebepler, kış aylarındaki kullanılan yakıt türleridir. Bunlardan bazılar kömür, fueloil, mazot gibi yakıtlar. Genellikle ısınmada kullanılan bu yakıtların çevreye verdiği zarar çok fazladır. Hava kirliliğini azaltacak bazı tedbirlerde var. Bunların en başında, vatandaş kömür kullanıyorsa kalorisi yüksek kömür kullanmalıdır” dedi.
Hava kirliliğinin en fazla akşamları ve sabahın erken saatlerinde yoğunluk gösterdiğini ifade eden Dursun, “Vatandaş sabah uyanınca ve akşam işten gelince ısınma ihtiyacı için kalorifer veya sobalarını yakıyorlar. Bu sebeple de hava kirliliği en fazla bu saatlerde oluyor. O yüzden vatandaşlar ısınma araçlarını öğle vakitlerinde kullansın” diye konuştu. Fabrikalarında hava kirliliğini tetikleyen önemli sebeplerden biri olduğunu vurgulayan Dursun, fabrikaların bacalarının yönlerini rüzgarın şehre doğru estiği tarafa değil de şehir dışına doğru estiği tarafa yapılması önerisinde bulundu.
METEOROLOJİK OLARAK DA HAVA KİRLİLİĞİ OLUYOR
Hava kirliliğini sadece insanlara bağlı olmadığını ifade eden Şükrü Dursun, “Meteorolojik olarak Konya hava kirliliğine zemin hazırlıyor. Konya’nın zemin olarak alçakta olması kirli havanın yukarı çıkmasını engelliyor. Yukarı katmanlara çıkamayan kirli hava şehrin tepesinde tabaka halini alıyor. Eğer kirli hava yukarı katmanlar doğru çıksa dağılarak görünmez hale gelir. Maalesef Konya’da bu özellik yok. Bu yüzden Konya’da hava kirliliğine karşı önlem alınmalıdır” dedi.
Hava kirliliğine karşı alınacak önlemlerden bahseden Dursun, “Doğalgaz kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. Kükürt oranı düşük yakıtlar ve kalorisi yüksek kömür kullanılmalıdır. Özellikle araçların düzenli motor bakımları yapılmalı ve araçlarda çevre dostu yakıtlar kullanılmalıdır. Belediyeler bu yönde daha dikkatli denetim ve çalışmalar yaparsa hava kirliliği önemli oranda azalır. Konya konum olarak hava kirliliğine zemin hazırlayan bir yer. Bu konuda önlem alınmazsa hem sağlık hem de fiziki açıdan tehlikeli sonuçlar doğurabilir” diye konuştu.

Merhaba
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.