Konya'dan, dünyaya meydan okuyacak

Konyadan, dünyaya meydan okuyacak
Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk Haziran ayında yapılacak oda seçimleri öncesinde Konya ve Türkiye ekonomisi için yaptıkları hizmetleri anlattı. "Dünyayla kıyasıya rekabet edebilen...

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk Haziran ayında yapılacak oda seçimleri öncesinde Konya ve Türkiye ekonomisi için yaptıkları hizmetleri anlattı. "Dünyayla kıyasıya rekabet edebilen bir Konya" söylemi ile yola çıkan Öztürk başkanlığın en güçlü adayı...


Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk Haziran ayında yapılacak oda seçimleri öncesinde Konya ve Türkiye ekonomisi için yaptıkları hizmetleri anlattı. Öztürk hedeflerinin "Konya'yı 2023'e hazırlamak" olduğunu söyledi. Konya'ya mesleki eğitimde Almanya modelini getireceklerini anlatan Öztürk 100 milyon dolarlık Konya'nın ihracatını 1.3 milyar'a çıkardıklarını hatırlattı ve Öztürk, Konya için 15 milyar dolar hedef koyduklarını açıkladı.
Nüfus olarak Türkiye'de altıncı, ihracatçı firma sayısı olarak beşinci olan Konya kişi başı ihracatta ve ihracatçı firma sayısında Türkiye ortalamasının çok altında yer alıyor. Öztürk bu tabloyu değiştirecek projelerini anlattı. Konya'yı lojistik merkez yapacaklarını ve fuarlarlarla Konya'yı dünyayla rekabet eder konuma getireceklerini iddia etti
 Öztürk "Dünya ile rekabet edecek bir Konya" için projelerini Haber 7'ye anlattı....
Öztürk yaptığı açıklamada "Oda olarak 2011 yılı haziran ayı seçimlerinden sonra her platformda bu gerçeği dile getirerek 2023 hedeflerine ulaşılması için çalışma yapılması gerektiğini dile getirdik. Anadolu özel sektörünü temsil eden en büyüklerden biri olarak Konya'nın 2023 vizyonu çerçevesinde faaliyetlerimizi gerçekleştirdik. Konya Ticaret Odası olarak hedefimiz Konya'nın en köklü kurumu olarak şehrimizi 2023 hazırlamak" dedi.
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ
2023 hedefine ancak özel sektörle ulaşılabileceğini ifade eden Öztürk, hem ülke hem de Konya olarak dünya ile rekabet edeceklerini ve bu rekabette öne geçmek için daha yüksek katma değerli bir üretim ve ihracat yapısına gidilmesi gerektiğini vurguladı. Öztürk  böyle bir gelecek vizyonuna ulaşmanın yolunun, yetişmiş insan gücünü rekabetin merkezine almaktan geçtiğini söyledi. 
Öztürk "Bir tarafta işsizlik varken, sanayimizin uygun eleman bulmakta sorun yaşaması ülkemizde eğitim ve istihdam köprüsünün kopuk olduğunu, işsizlikten çok mesleksizlik sorunu yaşandığını görmekteyiz. Mesleksiz nüfusa nitelik kazandırmak zorundayız"dedi. 
"Sadece Konya'nın değil Türkiye'nin problemi olan nitelikli eleman sorunu 2023 Türkiye'sine giderken çözülmesi gereken en önemli problemlerden biridir" diyen Öztürk sürdürülebilir ve yüksek oranlı büyüme için işgücüne, iş dünyasının talepleri doğrultusunda beceri kazandırmak zorunda olduklarını söyledi. Öztürk'e göre bunun da yolu, mesleki eğitimin kalitesini artırmaktan ve yaygınlık kazandırmaktan geçiyor.
Mesleki eğitim ile ilgili önemli bir eksikliğin de okul-işyeri bağlantısındaki kopukluk olduğunu hatırlatan Öztürk "Mesleki eğitimle ilgili her konuda özel sektör olarak bizlere de büyük bir görev ve sorumluluk düşmektedir" dedi
ALMANYA MODELİNİ KONYAYA GETİRECEK
Konya Ticaret Odası olarak üretim merkezi Konya'nın mesleki eğitim ihtiyacına yönelik Mesleki Eğitim Merkezi projesi başlattıkları bilgisini veren ve model olarak Almanya'yı örnek aldıklarını aktaran Öztürk "Odamız öncülüğünde hazırladığımız proje için Kalkınma Bakanlığı'ndan ön onay alınmıştır. 2013 yılı içerisinde hayata geçirilecektir. Projenin hazırlık aşamasında Almanya sistemini inceledik. Almanya sistemini şehrimizin ihtiyaç ve şartlarına uyarlayacak bir model uygulayacağız" dedi
Mevlana Kalkınma Ajansı'nın Güdümlü projeleri kapsamında Konya Ticaret Odası önderliğinde hazırlanan projeyle Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya İl Özel İdaresi, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, KOP Bölge Kalkınma İdaresi, Konya Ticaret Borsası, Konya Sanayi Odası, Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinin ortaklığı planlanlanıyor. Projenin toplam maliyeti 15 milyon TL ve MEVKA'nın katkısı 6 milyon TL olacak.
Öztürk projenin neler getireceğini bu sözlerle özetledi: "Mesleki Eğitim Merkezi, Konya'nın öne çıkan sektörleri olan toptan perakende ticaret, imalat, inşaat ve ulaştırma depolama sektörlerinin yanı sıra diğer sanayi ve hizmet sektörlerini geliştirecek, bölge ve ülke çapında Konya'yı sektörlerin iş hacminin büyük olduğu önemli bir merkez haline getirecektir. bölgede yaşayanların sosyo-ekonomik gücü artacaktır…"
KONYA İHRACATTA 15 MİLYAR DOLARI HEDEF KOYDU
Ekonomi Bakanlığı verilerine göre ihracatta üretim çeşitliliğinde 4'üncü, orta ve ileri teknolojili ürün ihracatında 9'uncu olan Konya 2023 Türkiye'sinde üretim merkezi olma yolunda ilerliyor.
Konya Ticaret Odası olarak "15 milyar dolar ihracat yapan bir Konya" hedefi koyduklarını ifade eden Öztürk "Son on bir yılda ihracatını 100 milyon dolardan 1.3 milyar dolara çıkartarak 13 kat büyüme yakalayan Konya önümüzdeki on yıl içerisinde 15 milyar dolar rakamını aşacak potansiyele sahiptir." dedi
İHRACATÇI FİRMA SAYISINDA 5. SIRADAKİ KONYA ORTALAMANIN ALTINDA
İhracat artışında Türkiye üzerinde bir başarı yakalamasına rağmen "iki rakam daha çok çalışmamız gerekliliğini ortaya koymuştur" diyen Öztürk "Nüfus olarak Türkiye altıncısıyız, ihracatçı firma sayısı olarak Türkiye'de beşinciyiz. Fakat önemli bir kriter olan kişi başı ihracatta ve ihracatçı firma sayısına göre ihracatta Türkiye ortalamasının çok çok altındayız."dedi
İhracatı artırmaya yönelik "İhracatı Geliştirme Merkezi" projelerini anlatan Öztürk projenin ihracatı artırmak için yapılan tüm organizasyonları koordine edeceğini ve programlı bir şekilde faaliyetleri senkronize edeceğini söyledi.
Öztürk İhracat Geliştirme Merkezi'nde, ihracatla ilgili eğitim, danışmanlık, bilgilendirme, pazar araştırması, yurtdışı-yurtiçi ikili iş görüşmeleri, yurtdışı-yurtiçi fuar organizasyonları, gümrük işlemleri, lojistik hizmetleri, kanun ve yönetmeliklere yönelik görüş ve öneri getirme faaliyetleri yürütüleceğini anlattı.
Proje sayesinde Konya bölgesindeki KOBİ'lerin uluslararası rekabetçiliği, ihracatçı firma sayısı, bölgenin ihracat kapasitesinin artacağı bilgisini veren Öztürk "Konya İhracat Geliştirme Merkezi" projesinin ilk aşaması olan "Konya İli İhracat Analizi" projesi başlamıştır. T.C. Kalkınma Bakanlığı ve Mevlana Kalkınma Ajansı işbirliğinde, Konya Ticaret Odası tarafından yürütülen projede, ilk etapta 250 ihracatçı firma ile mevcut durum ve sorunları ortaya çıkarmak için anket çalışması yapılmaktadır. Yapılacak işbirlikleri ve girişimlerle oluşturulan eylem planı adım adım uygulanacaktır. Bu projeden sonra İhracat Geliştirme Merkezi'nin kurulum çalışmalarına başlanacaktır" diyerek süreci özetledi.
KONYA LOJİSTİK MERKEZ OLACAK
2023 hedeflerinin gerçekçi bir zemine oturtulması bakımından, genelde Orta Anadolu'nun ve özelde de Konya'nın dinamik gücünden ve geniş üretim potansiyelinden yararlanmak gerektiğinin altını çizen  Öztürk bunun tek yolunun Konya'nın üretim gücünü destekleyecek lojistik yatırımlar olduğunu ve Konya'nın lojistik bir merkez olması için en yakın liman olan Mersin limanına ulaşım maliyetinin düşürülmesine yönelik Ekonomi Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunduklarını anlattı.
Öztürk bu alandaki projeleri "Konya-Karaman-Mersin demiryolu hattı 2015 yılında hayata geçirilecektir. Konya-Karaman-Mersin Demiryolu hattının çift hatlı, sinyalizasyonlu, işletme hızı yüksek altyapı projesi Konya'nın Mersin Limanına erişim süresini ciddi ölçüde azaltarak ihracat performansının artmasında belirleyici rol oynayacaktır" dedi.
2013 yılında faaliyete geçecek olan KTO ortaklığında hazırlanan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) Projesi konusunda da bilgilendiren Öztürk "BALO yük taşımacılığında limanlara yakın olmayan Anadolu'nun üretim merkezlerini, demiryoluyla, Orta Avrupa'ya, doğrudan bağlamayı amaçlamaktadır. BALO projesi ihracatının yüzde 38'ini Avrupa'ya yapan Konya için çok önemlidir. Proje Lojistik Köy ile de ilişkilendirilerek lojistik gücümüzü doğru ve etkin olarak kullanabilmemizi sağlayacaktır" dedi.
Öztürk'ün aktardığına göre BALO sisteminde; ihracatçıların kapılarından konteynerlerle alınacak yükler, İzmir, Manisa, Denizli, Bursa, Kütahya, Eskişehir, Ankara, Konya ve Kayseri'deki yük toplama merkezlerinden blok trenlerle öncelikle demiryolu ile Bandırma'daki (Okçugöl İstasyonu) Konsolidasyon Merkezi'ne ulaştırılarak Avrupa'daki varış noktalarına göre tasnif edilecek. Daha sonra yükler demiryolu vasıtasıyla Bandırma Limanı'na getirilerek, tren ferisi ile Tekirdağ üzerinden Orta Avrupa'daki nihai varış noktalarına ulaştırılacak. BALO projesi 2013 yılında hizmete girecek.
FUAR ALANI
2013 yılında yapacakları işlerden birinin de mevcut fuar alanının büyütülmesi olduğu bilgisini veren  Öztürk "2012 yılında düzenlediğimiz tarım fuarında yabancı ülkelerden gelen ziyaretçi sayısının yüzde 50'den fazla arttı. Konya, 2012 yılında Türkiye'nin en çok uluslararası fuara ev sahipliği yapan 7. şehridir. Konya'da 2012 yılında 10 fuar düzenlenmiştir. Uluslararası Fuar Merkezi, Tarım Fuarı ile birlikte Makine, Döküm ve Tohum Fuarları ile marka fuarlara ev sahipliği yapmaktadır. Mevcut fuar merkezi, ihtiyaca cevap verememektedir.  Geçtiğimiz Şubat ayında 412.000 m² inşaat alanının imar izni alındı. Otopark sorununun çözümü için 130 bin metrekare alanda otopark oluşturuldu" dedi.
412.000 m² inşaat alanında 4 holün proje ihalesi gerçekleştirildiğini aktaran Öztürk yakın zamanda 70.000 bin m² kapalı alana sahip 4 holün yapım ihalesine çıkılacağını ve TÜYAP ve KOP İdaresi Başkanlığı'yla görüşmelerin sürdürüldüğünü belirtti.
ÜYE VERİ TABANI
Türkiye'nin Anadolu'da kurulan ilk odası olan Konya Ticaret Odası, 17 bin faal üyesiyle Türkiye'nin en büyük 6. Odası.. Veri tabanı güncelleme çalışmalarını 2013'te tamamlayacaklarını aktaran Öztürk "3 bine yakın üyemizin anketle görüşlerini aldık. NACE sistemi ile tüm üyelerimize ulaşarak, hem iletişimimizi kuvvetlendireceğiz hem de Konya'nın ticari envanterini çıkarmış olacağız. Proje tamamlandığında internet sitemiz bir arama motoru olarak kullanılacak. Yurt içinden ve yurt dışından mal alım talepleri ve ortaklık teklifleri olan firmalar internet sitemizi kullanarak, Konyalı tüm firmalara daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde ulaşabilecekler " dedi
Öztürk, KTO olarak Konya'nın ihracatta yaşadığı en büyük sorun lojistik ve ulaşım konusunda merkezi hükümeti harekete geçirmeye çalışırken diğer taraftan firmaların yaşadığı pazar ve tanıtım sıkıntısı ve de finans sorunlarına çözüm olacak faaliyetler gerçekleştirdiklerini ihracat konusunda eğitim ve seminerler verdiklerini söyledi.
YURT DIŞI FUARLAR - B2B ORGANİZASYONLARI
Uluslararası fuarlara önem verdiklerini anlatan Öztürk "Son 1 yılda KOSGEB desteğiyle 12 uluslararası fuara 280 üyemizle katıldık. Bu dönemde Konya Ticaret Odası olarak Türkiye'de bir ilk olarak Ekonomi Bakanlığı desteğiyle Fas'ın ticari başkenti Kazablanka'da düzenlenen Konyalı tarım makine imalatçılarının katıldığı B2B organizasyonu düzenledik. 2013 yılında 5 B2B düzenleyeceğiz" dedi.
2013'ün ilk B2B organizasyonunu "Tarım Makineleri" sektöründe Kırgızistan ve Kazakistan'da gerçekleştirecekleri bilgisini veren Öztürk "Haziran ayında ayakkabı sektöründe Almanya, Ağustos ayında çikolata-şekerleme sektöründe Güney Afrika'da düzenlenmesi planlanan B2B ikili iş görüşmeleri için ön hazırlıklarımız devam ediyor. 2013 yılı için en önem verdiğimiz organizasyonu otomotiv yan sanayi sektöründe Brezilya'da gerçekleştireceğiz. Otomotiv yan sanayi sektörümüzde Güney Amerika'ya açılmayı hedefliyoruz" dedi.
Öztürk odanın 334 üyesiyle başta Almanya olmak üzere 8 ülkenin farklı şehirlerinde düzenlediği 15 organizasyonla Konya'nın ve Konyalı firmaların tanıtımını sağladıklarını da sözlerine ekledi.
YABANCI HEYETLER
 Konya'ya davet edilen Aşağı Saksonya Ekonomi Bakanı Jörg BODE ve Baden-Württermberg Eyaleti Maliye ve Ekonomi Bakanı Nils Sehmid ile beraberindeki heyetle görüşmelerinin verimli geçtiğini aktaran Öztürk ziyaret sonucunda Konya Ticaret Odası ve Hannover Sanayi ve Ticaret Odası arasında işbirliği protokolü imzalandığını veBaden-Württermberg Eyaleti Maliye ve Ekonomi Bakanı Nils Sehmid Konya'da eğitim, teknoloji ve fuar alanları konusunda işbirliği imkanlarını görüştüklerini aktardı.
Konya'da dünyanın önde gelen traktör üreticilerinin oluşturduğu satın alma heyeti ile ‘'B2B Traktör'' organizasyonu düzenlediklerini söyleyen Öztürk  "Almanya, İtalya İngiltere, Polonya, Pakistan ve Hindistan'dan 13 firma temsilcisinin katıldığı görüşmelere Konya'dan 55 firma katılmıştır. Kamerun İkili İş görüşmeleri toplantısı ise farklı sektörlerden 20'ye yakın Kamerunlu işadamı ve girişimcinin katılımıyla gerçekleşti" dedi.
İHRACATÇI ÜYELERE HİZMET
DEİK Oda temsilciliğinin kendilerinin yönetimde olduğunu dönemde alındığını vurgulayan Öztürk DEİK'in iş konseyleri vasıtasıyla yurt dışındaki faaliyetlerden daha aktif bir halde yararlanıldığını ve ihracatçı firmalara finansman katkısı sağlamak amacıyla KTO bünyesinde Eximbank temsilciliği açıldığını da söyledi.
Öztürk, ihracat yapan veya ihracat yapmayı planlayan üyelerin pazar araştırmalarında kullandıkları uluslararası ithalatçı ve ihracatçı firmaların iletişim bilgilerinin bulunduğu e-ticaret sitelerinden en yaygın olanı olan KOMPASS'a KTO olarak üye oldukları ve bunu üyelerin kullanımına açtıklarını  Öztürk ayrıca Konya Organize Müdürlüğü'nde oda temsilciliğinin açıldığını da sözlerine ekledi.
ATEŞELİKLERE LİSTE, VİZELERDE KOLAYLIK
İmalat ve ihracat yapan firmalarımızın iletişim bilgilerini güncelleyip yurt dışında bulunan yaklaşık 140'a yakın Ticaret Müşavir ve Ticaret Ataşeliklere gönderip onların vasıtasıyla bulundukları bölgelerdeki Ticaret Odalarına, ihracat veya ithalatçı birliklerine, meslek kuruluşlarına gönderilmesinin sağlandığını anlatan Öztürk "Ticari Müşavirliklerden" ve Ataşeliklerden de ithalatçı firma arşivlerini istediklerini söyledi. Oda olarak ellerinde dünyanın çeşitli ülkelerine ve çeşitli sektörlere göre bir ithalatçı arşivi oluştuğunu anlatan Öztürk bu arşivi üyelerine açtıklarını ifade etti.
İhraç ürünlerinin yurt dışı pazarlarda tanıtımı için kullanılan ATA Karnesi verme yetkisini alarak ihracatçı firmaların hizmetine sunduklarını anlatan Öztürk vize başvurularında yaşanılan sıkıntıyı önlemek amacıyla Türkiye genelinde Konya haricinde 8 şubesi bulunan VSF Global ve Gateway Firması'nın Konya'ya da şube açması konusunda girişimlerinin olumlu sonuçlandığını söyledi.
Öztürk Konya için önemli gördükleri, Konya Karaman Mersin Demiryolu Projesi, Konya'ya Özel Ekonomi Bölgesi Kurulması, Konya'ya Ulaştırma Bölge Müdürlüğü Kurulması gibi konularda da merkezi hükümet nezdinde girişimde bulunduklarını söyledi.
KONYA EKONOMİSİNİN AYLIK ANALİZLERİ
Öztürk Konya şehrinin istatistiklerini oda olarak "Konya İli Temel Ekonomik Göstergeleri Bülteni" başlığı altında Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE), KTO İstihdam İzleme Bülteni ve Konya Dış Ticaret Bülteni olmak üzere düzenli olarak üç çalışmayla duyurduklarını anlattı.
KTO, Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) ile Türkiye'nin, yerel düzeyde perakende sektöründeki eğilimleri ölçen ilk göstergeyle her ay Konya'da faaliyet gösteren perakendecilerin nabzını tutuyor.
İstihdam İzleme Bülteni ile Konya'daki kayıtlı istihdama ilişkin tespitler yapılıyor ve istihdam piyasasında Konya'nın Türkiye genelindeki yeri tespit ediliyor. Konya ekonomisinin aylık gelişimini inceleyebildiklerini anlatan Öztürk sıkıntı gördükleri noktada müdahale şanslarının olduğundan bahsetti..
ÜYE DANIŞMANLIĞI
Dönemlerinde önemli hizmetlerden birinin de "Üye Danışmanlığı Sistemi" olduğunu anlatan Öztürk "Sıkıntıların çözülmesi amacıyla KTO'da danışmanlık hizmeti vermeye başladık. Üyelerimiz internet sitemiz üzerinden direk olarak danışmanlarımıza soru sorabilecekleri gibi yüz yüze görüşerek hizmet de alabilmektedirler. Ayrıca danışmanlık hizmetimiz sayesinde kanunların uygulanması noktasında yaşanılan sıkıntıları tespit ederek kaynak oluşturuyoruz" bilgisini verdi.  
Konya Ticaret Odası, "Ticaret Hukuku", "İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku" ve "Denetim, Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları" "Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu" konularında eğitim düzenliyor ve bu bugüne kadar 320 üyesi bundan faydalandı.
EĞİTİMLER, SEMİNERLER, BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI, ANKETLER
Öztürk, Danışman Kurulu ile birlikte tüm servislerin üyelere ilgili konularda danışmanlık yaptığını üyelerini ticari, ekonomik ve sosyal konularda bilgilendirdiklerini ve güncel gelişmeleri takip etmelerini sağlamak amacıyla bilgilendirme toplantıları, seminer, eğitim gibi faaliyetler düzenlediklerini söyledi.
E-ODA
MEVKA ile gerçekleştirilen proje kapsamında KTO'nun WEB sitesi yenilendiğini aktaran Öztürk kurumsal web sitesi ile üyelerine online hizmet vermeye başladıklarını aktardı.  Öztürk "Üyelerimiz web sitemiz üzerinden belge talebi ile istenilen belgeler imzalı olarak kurye yolu ile üyelerimize ulaştırılmaktadır. Bununla birlikte Dijital Arşiv olarak adlandırdığımız ticaret sicilde kayıtlı bütün firmaların dosyada saklanan evraklarının dijital ortama aktrılması projesi tamamlanmıştır" diyerek sözlerini tamamladı.
***
Dur durak bilmeden özelde Konya genelde Türkiye ekonomisi için sayısız başarılı projeye imza atan ve yenileri için de hazırlık içinde olan Konya Ticaret Odası, yeni dönemde Başkan Selçuk Öztürk ile Konya'yı dünya ile rekabet eden yıldız şehirler arasına sokmak için çalışıyor. Konyanın geleceği için aday olan projeleri ile de dikkat çeken Öztürk şimdiden başkanlığın en güçlü adayı…. Hakan GÖKSEL / Haber7.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.