Küçüklere büyük yük!
Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla öğrenciler sırtlarındaki çantalarda ders araç ve gereçlerin yükünü taşımaya başladı. Günlük ortalama 8–12 kilogram yük taşıyan ilköğretim 1–5 sınıf öğrencilerin çantalarını ise velileri taşıyor. İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, dokümansız eğitimin yapılamayacağını belirterek, öğrencilerin yüklerini hafifletmesi için ders müfredatına uyması gerektiğini aktardı.
OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN
Konuyla ilgili eğitim sendikalarının görüşü ise, sınıflara öğrenci dolaplarının yapılması. Eğitim-Bir-sen Konya Şube Başkanı Latif Selvi ve Türk Eğitim-Sen Konya Şubesi Sekreteri Hasan Karayılan, okullarda fiziki şartlar sağlanarak ve normal eğitime geçilerek öğrencilerin ders araç ve gereçlerini koyabileceği dolaplarının yapılması gerektiğini belirtiyor. Latif Selvi ayrıca dolapların yapılması için ikili öğretimin sorun olmayacağını da söyledi.
AĞIR ÇANTALAR SAĞLIK SORUNLARINA YOLAÇIYOR
Öğrencilerin sırtlarında ağır çantalar, bel, sırt ağrısına, boy kısalığına, akciğer yetmezliğine, estetik görünüm bozukluğuna ve kireçlenmeye neden olabiliyor. BSK Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Nadir Hansu, sağlık sorunlarının yaşanmaması için 12 yaşından küçük çocukların en fazla 4, 12–15 yaş arasındaki çocukların ise 5 kilo ağırlığındaki çantaları taşıması gerektiğine dikkat çekti.
Zorunlu müfredattan dolayı öğrenciler günlük 8 ila 12 kilogram arasındaki çantalarıyla okula gidip gelmek zorunda kalıyor
Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla ders başı yapan ilköğretim öğrencileri, her yıl olduğu gibi sırtlarındaki çantalarla ders araç ve gereçlerinin yükünü taşımaya başladı. Zorunlu müfredattan kaynaklanan nedenlerden dolayı öğrenciler günlük 8–12 kilogram arasındaki ağırlığı taşımak zorunda kalıyor. Özellikle ilköğretim birinci sınıf öğrencileri, kitapların ağırlığını taşıyamazken, çok sayıda öğrencinin çantasını okula kadar veliler taşıyor. Aynı zamanda ağır çantalar öğrencilerde ciddi sakatlanmalara da yol açabiliyor. Eğitim uzmanları ise öğrencilerin bu yükten kurtulmasının tek yolunun okullara öğrenci dolaplarının yapılması yönünde.
DÖKÜMANSIZ EĞİTİM OLMAZ
Dokümansız eğitimin yapılamayacağını ve zorunlu araç ve gereçlerin mutlaka öğrencilerin yanında bulunması gerektiğini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, öğrencilerin yüklerini hafifletmesi için ders müfredatına uyması gerektiğini aktardı. Öğrencilerin ders araç ve gereçlerini eve götürmeden koyabileceği dolapların okullarda yapılmaya başlandığına değinen Halil Şahin, “Bu dolaplar bazı okullarda yapılmaya başladı. Dolapların büyük bir bölümü ise Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bütçesi yetmediği için, okul aile birlikleri, bakanlık, İl Özel İdaresi ve veliler tarafından yapılıyor. Bu sayede öğrenci ders çıkışı eşyalarını dolaba bırakıyor, ders başında ise tekrar kullanacağı ders gereçlerini alarak eğitime başlıyor” dedi. Öğretmenlerin öğrencilerden mutlaka günlük müfredattaki kitapların getirilmesini istemesi gerektiğini anlatan Şahin, velilerinde bakanlığın verdiği ders materyalleri harici kitap, dergi gibi ürünleri çocukların çantalarda taşınmasına izin vermemelerini açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı da konuyla ilgili olarak 2006 yılında ilkokul öğrencilerinin belini büken ağır sırt çantalarını hafifletmeyi amaçlayan yeni bir proje başlatmıştı. Planlanan projeye göre, ders kitapları 4-6 parçalık fasiküllere bölünecekti. Öğrenciler de, gün içinde işlenecek derslere ait fasikülleri okullara götüreceklerdi. Projenin şimdiki ders kitabı dağılımından daha fazla maliyetli olması nedeniyle uygulamaya geçilemediğini bildiren Şahin, ileri ki yıllarda derslerin teknolojinin yardımıyla okullardaki bilgisayarlarda işlenebileceğine işaret etti.
İKİLİ ÖĞRETİM KALDIRILSIN
Mareşal Mustafa Kemal İlköğretim Okulu Müdürü Ertan Dündar ise, sorun ortadan kalkması için tek yapılması gereken yolun ikili öğretime son verilip normal öğretime devam edilmesi olduğunu ifade etti. İkili öğretim olduğu zaman öğrenci dolaplarının yapılmasının olanaksız olduğunu anlatan Ertan Dündar, “Sınıflarda 40 öğrenci okuyor. İkili öğretim olduğu için her sınıfa 80 tane dolap lazım. Bunun için ise okulda ve sınıflarda yer yok. Üstelik ders müfredatıyla da bu sorun bitmez çünkü. Öğrenicinin her gün zorunlu göreceği Türkçe, matematik, hayat bilgisi gibi derslerin kitabını getirmek zorunda. Ama normal öğretime geçildiği zaman dolapları yapmak daha kolay olur” dedi.
OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN
Konuyla ilgili eğitim sendikaların görüşü ise okullara fiziki şartlar sağlanarak ve normal eğitime geçilerek öğrenci dolaplarının yapılması yönünde. Türk Eğitim-Sen Konya Şubesi Sekreteri Hasan Karayılan, okullarda ayrı bir bölüm açılarak, öğrencilere yönelik dolapların yapılması gerektiğine dikkat çekti. Sözlerine şöyle devam eden Hasan Karayılan, “Okullarda öğrenciler nereden baksa 12–15 kilogram arasında günlük yük taşıyor. Oysa okullarda ders dolapları yapılarak, öğrenciler ders harici kitaplarını dolaplara koyabilir. Böylece günlük yükleri hafifler. Aynı zamanda burada öğretmenlere ve velilere büyük görev düşüyor. Öğretmenler öğrencilerin ders harici kitapları getirmesine izin vermemeli. Yine veliler çocuklarının günlük program harici kitapları okula götürmesine izin vermemeli.”
Eğitim-Bir-sen Konya Şube Başkanı Latif Selvi de, öğrenci dolaplarının yapılması gerektiğini vurguladı. Şimdiye kadar çantasız eğitimin yapılmasını savunduklarını açıklayan Latif Selvi, “Okullara öğrenci ders dolapları yapılarak, öğrenciler ders araç ve gereçlerini bu dolaplara koyabilir. Böylece yük taşımaktan kurtulmuş olurlar. Öğrenciler, ders kitapları, kaynak kitaplar ve dershane kitaplarını bazen yanlarında taşıyabiliyorlar. Bu onlara aşırı bir yük getiriyor. Bu yüzden öğrenciler nerede eğitim görüyorsa, o eğitim kuruma mutlaka bu dolaplardan yapılması gerekiyor” dedi. İkili öğretimin okullara yapılacak dolapların engel olmadığını aktaran Selvi, normal öğretimin daha uygun olacağını fakat sınıflara yapılacak dolapların 80 değil 100 öğrenciye bile yetebileceğini dile getirdi.
SAĞLIK AÇISINDAN RİSK TAŞIYOR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.