Kudüs'teki Şu'fat Kampı'nda yaşam savaşı

Kudüsteki Şufat Kampında yaşam savaşı
Kudüs İçinde 1966'da Açılan Şu'fat Mülteci Kampında 20 Bin Kişi 203 Dönümlük Arazide Yaşam Savaşı Veriyor
Kudüs İçinde 1966'da Açılan Şu'fat Mülteci Kampında 20 Bin Kişi 203 Dönümlük Arazide Yaşam Savaşı Veriyor
Şu'fat Mülteci Kampı Kamp Müdürü Cemal Avad: "Kampa 1966'da gelenlerin tamamı Filistin genelindeki 55 şehir, köy ve kasabadan zorla göç ettirilen Filistinli mültecilerden oluşuyor" Kudüs içinde 1966 yılında açılan Şu'fat Mülteci kampında 20 bin kişi, 203 dönüm arazi üzerindeki alanda yaşam savaşı veriyor. Duvarlar arkasındaki yaşama hapsolmuş kamp hayatında, mezbelelik içinde yaşamaya çalışan insanlar ve diğer yanda bunlar hiç umurunda olmadan top oynayan küçük çocuklar dikkati çekiyor. Sokak aralarındaki çöp ve kanalizasyondan kaynaklanan kokular insanlara ciddi anlamda sıkıntı veriyor.
Açıklama yapan Şu'fat Mülteci Kampı Müdürü Cemal Avad, "Kamp, bölgedeki son kamp olarak 1966 yılında açıldı. İlk açıldığı sırada 3 bin 200 yüz kişiyi ağırlarken, bugün 203 dönümlük arazi üzerindeki nüfus 22 bin kişiye ulaştı. Kampa ilk getirilen mülteciler Kudüs'ün eski şehir bölgesindeki kamptan getirilen mültecilerdir, kampa gelenlerin tamamı Filistin genelindeki 55 şehir, köy ve kasabadan zorla göç ettirilen Filistinli mültecilerden oluşmaktadır" dedi.
Avad, Türkiye'nin BM'ye bağlı Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) üzerinden yürütülecek rehabilitasyon ve yardım programlarına destek vermesinin burada yaşayan Filistinlilere çok büyük destek olacağını ve bu desteğe gerçekten ihtiyaçlarının olduğunu belirterek, "Şu'fat Mülteci kampında birincil derecede sorun diğer kamplarda olduğu gibi, aşırı kalabalık, yetersiz kanalizasyon sistemi ve yükü kaldıramayan diğer alt yapı hizmetleridir" dedi.
-Filistinli mültecilerin eve dönüş hakkı-
Ortadoğu-da sürekli ve kalıcı bir barışın sağlanması için çözümü şart olan mülteciler sorunu, Filistin-İsrail sorununu oluşturan diğer meselelerin çözümüyle de birebir ilgili. Kağıt üzerinde mültecilerin hakları uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler'in uygulamaları ile garanti altına alındığı için, Filistinlilerin geri dönüş hakkını kullanmasından yalnızca İsrail değil, uluslararası toplum da insani, yasal ve siyasi anlamda sorumlu tutuluyor. Ancak uygulamada Filistinlilerin bu haklarını kullanabilecekleri mekanizmalar konusunda son 50 yıldır bir ilerleme sağlanamadı.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, 5 milyon Filistinli halen mülteci durumunda. Ancak bu kimselerin pek çoğu birgün evine dönebileceği inancını yitirmiş bulunuyor. Taner Aydın / Kudüs / AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.