Küresel ısınmaya karşı ortak hareket edilmeli
Yayınlanma:
''İklim Değişikliğinin Güvenliği ve Doğal Kaynak Yönetimine Etkileri Uluslararası Çalıştayı'' Konya'da başladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Uluslararası Kurak Alanlar Tarımsal Araştırma Merkezi (ICARDA) ve Japonya Tottori Üniversitesi tarafından düzenlenen ''İklim Değişikliğinin Güvenliği ve Doğal Kaynak Yönetimine Etkileri Uluslararası Çalıştayı'' Konya'da başladı.
Konya Ticaret Borsasında başlayan çalıştaya Japonya, Çin, Özbekistan, İtalya, Suriye, Ürdün, Mısır, Sudan, Etiyopya ve Türkiye başta olmak üzere 12 ülkeden 60 uzmanın katılacağı ve 40 bildirinin sunulacağı belirtildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Yardımcısı Kudbettin Arzu, çalıştayın açılış konuşmasında, etkinliğin Konya'da yapılmasının büyük önem arz ettiğini söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Yardımcısı Kudbettin Arzu, çalıştayın açılış konuşmasında, etkinliğin Konya'da yapılmasının büyük önem arz ettiğini söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalar neticesinde, Türkiye'nin son 10 yılda tarımdaki büyümede dünya sıralamasında 11. sıradan 7. sıraya yerleştiğini ifade eden Arzu, ''Bu da hükümetimizin ve Tarım Bakanlığımızın tarıma ve sürdürülebilir kalkınmaya verdiği desteği göstermesi açısından son derece önemlidir. Son 10 yılda tarım ihracatının 4 milyar dolardan 13 milyar dolara yükselmesi, tarımdaki çalışmalarımızı ve tarımdaki büyümemizi gösteriyor'' dedi. Sürdürülebilir kalkınma ve kuraklığın zararlarının azaltılmasıyla ilgili, Hükümetin çok ciddi çalışmalar yaptığını söyleyen Arzu, bu çalışmalardan birinin de Konya'daki Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Kuraklık Test Merkezi olduğunu dile getirdi.
Tarımsal sulamada yapılan yanlışların önüne geçilmesi anlamında Hükümetin son dönemde önemli çalışmaları olduğunu vurgulayan Arzu, Hükümetin tarımın büyümesi anlamında adımlar attığını belirtti.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise küresel ısınmaya karşı insanoğlunun ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Küresel ısınmaya karşı başlatılan çalışmaların, kuraklıktan en çok etkilenen bölgelerden başlanması gerektiğini açıklayan Doğan, bu ortak problemin birlikte çözümünün herkese yararı olacağını bildirdi.
Her ülkenin kendi geleceğini tayin ettiğine değinen Doğan, her ülkenin kendi imkanlarını elverdiği ölçüde kullandığını, Türkiye'nin bu konuda çalışmalarını yürüttüğünün altını çizdi.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise küresel ısınmaya karşı insanoğlunun ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Küresel ısınmaya karşı başlatılan çalışmaların, kuraklıktan en çok etkilenen bölgelerden başlanması gerektiğini açıklayan Doğan, bu ortak problemin birlikte çözümünün herkese yararı olacağını bildirdi.
Her ülkenin kendi geleceğini tayin ettiğine değinen Doğan, her ülkenin kendi imkanlarını elverdiği ölçüde kullandığını, Türkiye'nin bu konuda çalışmalarını yürüttüğünün altını çizdi.
Ancak bu çalışmalar sırasında uluslararası temasın eksik kalması halinde sorunlarla baş edebilmenin imkansız olduğunu aktaran Doğan, ''Küresel düzeydeki sorunlarla nasıl baş etmemiz gerektiğini bilmemiz lazım. İnsanoğlu doğaya haddinden fazla müdahale ediyor. Bu dengesiz müdahale şu anda yaşayanlar için bir refah toplumu oluşturuyor ama sürdürülebilirliği imkansız kılıyor. Dolayısıyla sürdürülebilir bir politikanın oluşturulması bakımından bu toplantıların önemi vazgeçilmezdir'' diye konuştu.
Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Kaleli de sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesi, çevrenin korunması ve iklim değişikliği ile mücadele konularının bugün olduğu gibi geleceğin de temel sorunları olacağını savundu.
''Çevre Faslına'' uyum konusunda Türkiye kadar cesur bir ülkenin olmadığını anlatan Kaleli, şunları kaydetti: ''Ülkemiz hali hazırda enerjinin yüzde 20'sinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması hedefine çoktan ulaşmıştır. 2020'ye kadar yüzde 30 gibi bir orana ulaşmak amaçlanmaktadır. Bu olumlu bir gelişmedir. Yaşadığımız çevre, doğal kaynaklar ve kültürel değerler, sonraki nesle devretmek üzere bizlere emanettir. İş dünyası olarak bu emaneti bizden sonraki nesillere devretmeye, bunun için de kalkınmaya 'sürdürülebilir bir kalkınma' anlayışıyla yaklaşmaya devam edeceğiz. Çevreyle uyumlu sanayileşme politikalarının izlenmesi yanında, tarımda sulama konusunda gerek bitki ve gerekse de sulama yönetimi seçiminde çok titiz davranılması gerekmektedir. Yerüstü ve yeraltı su kaynakları azaldığından buna karşı önlemler alınmalıdır.'' ...
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.