Mahsül fiyatları çiftçiyi zor durumda bırakıyor

Mahsül fiyatları çiftçiyi zor durumda bırakıyor
Türkiyenin tahıl ambarı Konyada Buğday hasadı geride kalırken bu yılki mahsulden memnun olan çiftçiler fiyatlardan mutlu etmedi.

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’da Buğday hasadı geride kalırken bu yılki mahsulden memnun olan çiftçiler fiyatlardan mutlu etmedi. Alınan verimden memnun olduklarını belirten Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, fiyatların düşük olduğunu söyledi.

Çiftçinin kıraç alanlarda ortalama 350, sulu alanlarda da ortalama 600 kilogram verim elde ettiklerini ifade eden Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, devletin buğdaydaki protein değerini yüzde 9’dan yüzde 11,5’a çıkarmasıyla mahsullerinin yemlik fiyatına satıldığını vurguladı.
‘ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA KALIYOR’
 Bu yılki mahsulden alınan verimlerin çiftçileri mutlu ettiğini belirten Kağnıcıoğlu,” Bu sene çiftçilerimiz aldığı verimden memnun fakat mahsul fiyatları yeterli değil. Devletin buğdaydaki protein değerini yüzde 11,5’a çıkarmasıyla birlikte ürünlerimiz yem fiyatına gidiyor. Mazotun ve gübrenin bu kadar pahalıyken çiftçi ürettiği ürünü yeterli fiyata sayamayınca dolayısıyla zor durumda kalıyor. Çiftçi ektiğinin karşılığını alamıyor. Devletin verdiği fiyattan biz buğdayımızı satamıyoruz. Devlet bu konuya bir an önce el atmalı. Biz hükümetimizden burada iyileştirici tedbirler istiyoruz. Çiftçimizin mağdur edilmemesi için, üretimde devamlılığın sağlanması için, çiftçimize, ürettirmemiz için mutlaka bu sıkıntıyı göz önüne almamız gerekiyor. “ diye konuştu.
‘YÜKSEK FİYATLAR ZARAR ETTİRİYOR’
Geçen yıla oranla bu yıl verimlerin daha yüksek olduğunu belirten Bekir Kağnıcıoğlu, “Geçen yıla oranla bu yıl ilçemizde verimler oldukça yüksek olması bizleri oldukça sevindirdi. Geçen yıl 300 ile 350 kilogram civarında dekardan ürün almışken, bu yıl 400 ile 600 kilogram civarından dekardan ürün aldık. Ancak verimlerin bu kadar yüksek olmasına rağmen fiyatların geçen yılla aynı olması bizleri üzüyor. Çünkü mazot ve gübre fiyatları sürekli artış gösterirken, buğday fiyatlarının geçen yılla aynı olması çiftçiyi zarar ettiriyor.” Dedi.
‘BUĞDAY'A SAHİP ÇIKALIM’
Tarım ve buğday’ın stratejik bir ürün olduğunu dile getiren Kağnıcıoğlu, “Özellikle bu ürünümüze, bu imkânımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Çünkü bundan sonraki sıkıntılar gıda ile enerji ile olacak. Biliyorsunuz buğday gıdanın yanında bir enerji ham maddesi. Dolayısıyla dünya devletleri arasında buğdayın önemi gittikçe artıyor. Bunun içinde kendi halkımıza özellikle öz mesleğimiz olan nüfusumuzun yüzde 40’ının ilgilendiği bu kesime mutlaka gerekli desteği vermemiz gerekiyor. Çiftçimize ürettirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. İSMAİL POÇAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.