Mayıs ayı ekonomik göstergeleri

Mayıs ayı ekonomik göstergeleri
Konya Ticaret Odası, Mayıs ayı Konya İli Ekonomik Göstergelerini yayınladı.
Konya Ticaret Odası, Mayıs ayı Konya İli Ekonomik Göstergeleri’ni yayınladı. Konya Ticaret Odası tarafından aylık yayınlanan Konya İli Ekonomik Göstergeleri bülteninde Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE), KTO İstihdam İzleme Bülteni ve Konya Dış Ticaret Bülteni yer alıyor.
 
- KOPE MAYIS’TA 2,6 DEĞERİNİ ALDI
Türkiye’nin yerel düzeyde perakende sektöründeki eğilimlerini ölçen ilk gösterge olan Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE)’ye göre, Konya perakende sektöründe Mart ve Nisan aylarında görülen güven artışı mayıs ayında düşüş gösterdi. Bu dönemde Konya Perakende Güven Endeksi 2,6 değerini alırken TEPAV Perakende Güven Endeksi sıfırın altında 1,8 değerini almıştır. Böylelikle KOPE, dördüncü ayında da TEPE’den daha yüksek bir değer aldı. KOPE geçen aya göre 5,3 puan düşerken, TEPE geçen aya göre 1 puan düşmüştür. Konya perakendesi Mart ve Nisan ayında yükseldikten sonra Mayıs ayında düşmüştür.
Konya’da perakende sektöründe Mayıs ayında da en iyi performansı tekstil, hazır giyim ve ayakkabı alt sektörü sergilemiştir. En olumsuz performansı ise motorlu taşıtlar alt sektörü sergilemiştir. Geçen aya göre en fazla artış elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar alt sektöründe olurken, en fazla düşüş motorlu taşıtlar alt sektöründe olmuştur.
Konya’daki perakendecilerin yüzde 50,3’ü önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını, yüzde 37,3’ü ise önümüzdeki üç ayda tedarikçilerden siparişlerinin artacağını beklerken yüzde 48’i geçen 3 aya göre bugün işlerin kötüleştiğini,  yüzde 50,3’ü ise geçen yılın aynı dönemine göre bugün işlerin kötüleştiğini ifade etmiştir. 
Konya ve Türkiye karşılaştırıldığında Konya’nın mevcut stok durumu dışında tüm beklenti ve durumlarda Türkiye’ye göre daha olumlu bir durumda olduğu görünmektedir. Konya özelinde Mayıs 2012’de, Nisan 2012’ye göre geçtiğimiz 3 aya göre ve geçen yılın aynı dönemine göre işlerin bugünkü durumunda ve önümüzdeki 12 ayda mağaza sayısı beklentisinde olumlu gelişmeler yaşanmıştır. Ancak önümüzdeki 3 ayda tedarikçilerden sipariş beklentilerinde, satış hacmi ve satış fiyatı beklentilerinde, istihdam beklentilerinde düşüş, mevcut stok düzeyinde ise artış olmuştur.
 
- KONYA’DA SON 1 YILDA İSTİHDAM YÜZDE 12 ARTTI
KTO İstihdam İzleme Bülteni’ne göre Ocak 2012’de sigortalı ücretli çalışanların sayısı
Türkiye genelinde 10 milyon 845 bin olurken Konya’da ise 218 bin olmuştur. Şubat 2011’den Şubat 2012’ye sigortalı ücretli sayısı Türkiye’de 875 bin (yüzde 8,8) artarken Konya’da 23 bin (yüzde 12) artmıştır. Şubat 2009’dan Şubat 2012’ye Türkiye’deki sigortalı ücretli çalışan sayısı yüzde 29,7 artarken Konya’da artış oranı ise yüzde 35,4 olmuştur. Mevsimsellikten arındırılmış serilerde ise son 1 ayda sigortalı ücretli çalışan sayısındaki artış Konya’da yüzde 1,1 olurken Türkiye genelindeki artış yüzde 0,5’te kalmıştır.
Konya, sigortalı ücretli çalışan sayısı en fazla olan iller arasında 8. sıradadır. Konya, 3 büyük şehrin yanı sıra Bursa, Antalya, Kocaeli ve Adana’nın arkasında yer almaktadır. Konya’yı Gaziantep, Tekirdağ ve Mersin takip etmektedir. Son 1 yıldaki sigortalı ücretli artışına en fazla katkı sağlayan iller arasında ise Konya 9. sırada yer almıştır.
Konya’da son 1 yılda işyeri sayısının yüzde 11 artış gösterdiğini kaydeden bültene göre, Şubat 2012’de işyeri sayısı Türkiye genelinde 1 milyon 440 bin olurken Konya’da ise 35 binin üzerine çıkmıştır. Şubat 2011’den Şubat 2012’ye işyeri sayısı Türkiye’de 116 bin (yüzde 8,8) artarken Konya’da 3 binden fazla (yüzde 10,8) artmıştır. Şubat 2009’dan Şubat 2012’ye Türkiye’deki işyeri sayısı yüzde 26,1 artarken Konya’da artış oranı ise yüzde 35,3 olmuştur. Mevsimsellikten arındırılmış serilerde ise son 1 ayda Konya’da işyeri sayısındaki artış Türkiye genelinde olduğu gibi yüzde 0,8 olmuştur.
Konya, işyeri sayısı en fazla olan iller arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’nın ardından 6. sırada yer almıştır. Konya, son 1 yıldaki işyeri sayısı artışına katkıda bulunan iller arasında, üstteki illerin yanı sıra Adana’nın gerisinde kalarak 7. sırada yer almıştır.
 
- 2012 YILININ İLK 4 AYINDA İHRACATIMIZ GEÇEN YILA GÖRE %19,3 ORANINDA ARTTI
Konya, 2012 yılının ilk dört ayında toplam 422,328 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, geçen yılın ilk dört ayına göre artış oranı ise %19,3 olmuştur. Aynı dönemde ithalatımız ise %9,6 oranında azalarak 358.617 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Konya 2012 yılının ilk dört ayında 63 milyon dolar dış ticaret fazlası vermiştir. Yılın ilk dört ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı %117,7 olurken, bu rakam 2011 yılının aynı döneminde %89,6’da kalmıştı. 2012 yılının ilk dört ayında ülkemizin ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre %8,4 oranında artarak 46.7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde Konya’nın ihracat artış oranı ise %19,3 olmuştur. Konya’nın ihracat hızı Türkiye’nin ihracat hızının ortalama 2,5 katı düzeyindedir.

Sektörel olarak Konya ihracatında ilk beş içinde yer alan sektörler, toplam ihracatın %75’ini karşılamaktadır. Konya ihracatında en yüksek paya sahip olan taşıt araçları ve yan sanayi sektörünün ihracatı 2012 yılının ilk dört ayında bir önceki döneme göre %56,7 oranında artış göstererek 97.5 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
İlk beş sektör içerisinde en fazla artış oranı ise Taşıt Araçları ve Yan Sanayi sektöründe görülmüştür. Sektörün ihracatı bir önceki döneme göre %57 oranında artarak 62 milyon dolardan 97 milyon dolara yükselmiştir. Savunma ve Havacılık Sanayi sektöründeki ihracat artışı apaçık göze çarpmaktadır. Sektörün ihracatı bir önceki döneme göre %145 oranında artarak 3.7 milyon dolardan 9.1 milyon dolara yükselmiştir.
Ülke bazında Konya ihracatına bakıldığında ise 2012 yılının ilk dört ayında ilk sırada 87,5 milyon dolarlık ihracat değeri ile Irak yer almaktadır. Irak’a ihracatımız 2011 yılının Ocak-Nisan döneminde 46,6 milyon dolar iken, 2012 yılının aynı döneminde %88 oranında artarak 87,5 milyon dolara ulaşmıştır.
Irak’ın ardından 25,7 milyon dolarlık ihracat değeri ile Almanya ve 23,1 milyon dolarlık ihracat değeri ile İtalya gelmektedir. İlk on ülke içerisinde Libya 5. Sırada yer almaktadır ve Libya’ya olan ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre %415’lik yüksek bir artış göstererek 2,9 milyon dolardan 15,1 milyon dolara yükselmiştir. İran’a olan ihracatımız ise geçen seneye göre %29 oranında azalmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.