'Medreseler toplumda yanlış tanıtılıyor'

Medreseler toplumda yanlış tanıtılıyor
TYB Konya Şubesi havuzlu bahçesinde Ramazan ayının ilk etkinliği gerçekleştirildi.
TYB Konya Şubesi havuzlu bahçesinde Ramazan ayının ilk etkinliği gerçekleştirildi. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof.Dr. Ali Osman Koçkuzu, Ramazan İkliminde Geleneksel Huzur Sohbetleri isimli etkinlikte “İslam İlim Tarihinde Medreseler” konulu bir konuşma yaptı.
 
Geniş bir coğrafyaya yayılan medreselerin tarihi süreçte uğradığı değişmelere değinen Koçkuzu,“Medrese Türk illerinde kullanılan bir tabirdir. Medresede ilim tahsil edenler o günkü hayatın tüm şartlarını öğrenirler. Medreseyi bu güne uyarlayacak olursak, medrese 2 fakülteden bir eğitim kurumudur. 5-5.5 yaşında ilim tahsil etmeye başlayan bir çocuk, 8 yaşında iptidai okula başlar. 14 yaşındaki genç, medresenin kapısına gelir. Ardından 9 ya da 12 yıllık bir eğitim süreci başlar. Hem dini, hem teknik, hem de mesleki eğitim medreselerde gerçekleşir. Sayıdan çok, kalite üstünde durulur. Medrese eğitim ders geçme esasına dayanır. Medresede okuyanlar, alt sınıftakilere de ders verir. Alt sınıflara hocalık yapmak için öğrenci daha çok çalışır”.diye konuştu.
 
1925’de Konya’da 635 medresenin kapatıldığını, Konya’da kapatılan medrese sayısının o dönemde İstanbul’dakinden fazla olduğunu söyleyen Koçkuzu, medresenin toplumumuzda yanlış tanıtıldığını, halbuki medreselerin dönemin çok önemli fonksiyonlar icra eden eğitim kurumları olduğunu söyledi.
 
Konya eğitim-öğretim tarihinin bilinmesinin, bugünkü eğitim sistemine katkılarının olacağını belirten Prof. Koçkuzu, kayıpların hatırlanmasının zamanının geldiğini ifade etti.
 
TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu programın sonunda Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu’ya günün anlamını ifade eden bir plaket takdim etti.

             

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.