Meram'daki tarihi evler gün yüzüne çıkıyor

Meramdaki tarihi evler gün yüzüne çıkıyor
Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla Türkiye'ye örnek olan Meram Belediyesi, restorasyon çalışmalarıyla da tarihi dokuyu gün yüzüne çıkarıyor.
Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla Türkiye'ye örnek olan Meram Belediyesi, restorasyon çalışmalarıyla da tarihi dokuyu gün yüzüne çıkarıyor. Sokak sağlıklaştırması ve restorasyon çalışmaları kapsamında Şükran Mahallesi'ndeki tarihi evlerin restorasyonuna düzenlenen törenle ilk harç konuldu.
 'Tarihe Altın Dokunuş' sloganıyla başlatılan restorasyon çalışmaları törenine Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Saim Arıtan, Ak Parti İl Başkan Vekili Serpil Yakut, Ak Parti Meram İlçe Başkanı Ulvi Bezirci, Ak Parti Karatay İlçe Başkanı Ömer Ünal, İl Genel Meclisi Üyeleri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
 Restorasyon çalışmalarından dolayı Başkan Kalaycı'ya teşekkür eden Şükran Mahalle Muhtarı Ömer Büyüksamancı, "Mahallemiz Konya'nın en eski mahallelerinden biridir. Meram'ın dünyaya açılan ilk kapısı ve Konya ticaretinin merkezidir" dedi.
 "TARİHE NOT DÜŞÜYORUZ"   
Göreve geldikleri günden itibaren çöküntü alanı olarak tabir edilen bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmalarına start verdiklerine dikkat çeken Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı, "Kentsel dönüşüm çalışmalarımız sadece şehrimizde değil ülkemizdeki örnek çalışmalar arasında gösterilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar, Zonguldak'taki bir toplantıda belediyemizin kentsel dönüşüm çalışmalarını örnek göstermiştir. Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla Meram'ın geleceğini planlarken restorasyon çalışmalarıyla da tarihimize not düşüyoruz. Hatunsaray yolu üzerindeki Pamukçu Han ve Çeşmesi ile İstasyon karşısındaki tarihi otelin restore çalışmalarını tamamladık. Pamukçu Han'ın restorasyonu 500 bin, Augustus Otel'in restorasyonu ise yaklaşık 2,5 milyon TL'ye mal olmuştur. Şimdi de Şükran Mahallesi'ndeki tarihi evlerin restorasyon çalışmalarına start veriyoruz" dedi.
"156 VARİSLE GÖRÜŞTÜK"
 Şükran Mahallesi'ndeki bu tarihi yapıları ekip arkadaşlarıyla birlikte inceleme yaparken, gece keşfettiklerini belirten Başkan Kalaycı, "Köşedeki cumbalı evin restorasyonuna başlayabilmek için 156 varisle görüştük. 30'u yurt dışında yaşadığı için Dışişleri ve İçişleri Bakanlıklarımız nezdinde 7-8 ay süren yazışmalarımız oldu. Yine bu evin varisleri arasında yer alan ve vefat eden 10 kişinin de nüfusla olan işlemlerini bitirdikten sonra restorasyon projesini hazırladık.
 Bu iki evin satın alınması ve restorasyon bedeli yaklaşık 1.5 milyon TL. Bu evlerin hizasındaki diğer evleri de restore ederek Konyamıza kazandırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.   
 
Başkan Kalaycı, konuşmasını, Şükran Mahallesi'ni de içine alan kentsel dönüşüm çalışması müjdesiyle tamamladı: "7 -8 aydır araştırma ve projelendirme çalışmaları devam eden bu kentsel dönüşüm projesi; Anıt'ın karşısından Alaaddin Tepesi ve Yeni Larende Caddesi arasındaki 550 bin metrekarelik alanı kapsamaktadır. 7 bin bağımsız bölümün bulunduğu bu alanda projelendirme çalışmaları tamamlandıktan sonra vatandaşlarımızla görüşme süreci başlayacak" dedi.
 Daha sonra Ak Parti Meram İlçe Başkanı Ulvi Bezirci, Ak Parti İl Başkan Vekili Serpil Yakut, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli de birer konuşma yaptı.Protokol mensupları ve mahalle sakinleri, yapılan duadan sonra restorasyon çalışmalarının ilk harcını koydular.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.