Milli otomotiv Uveyk tanıtıldı
TURCOTO markası tarafından prototipi üretilen, bir ton taşıma kapasiteli mini ticari araç ‘Uveyk’, Türkiye’nin Anadolu’da yerli araç üretimi hedefine heyecan kattı. Konya Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda ‘Uveyk’in Konya işbirliği ile üretilmesi ve tedarik işbirliği yapılması konusu tartışıldı. TURCOTO Uveyk Projesi ve Cadem A.Ş’nin Sahibi Saffet Çakmak, Türkiye’nin bu yüzyılın yükselen değeri olduğuna vurgu yaparak, “İstanbul fethedildiyse, yerli otomobil de yapılabilir” dedi.
Yerli tasarım, yerli mühendislik ve yerli sermaye ile yüzde 85 oranında Türk Malı olarak seri üretimine başlanacak olan ‘TURCOTO Uveyk’ Konyalı sanayicilerin katkılarıyla üretilecek. Konuyla ilgili TURCOTO yetkilileri ve Konyalı sanayicilerin katıldığı KSO’daki toplantıda ‘Türkiye’nin otomotiv sanayinde rüştünü ispatladığı, artık kendi markasını da üretebileceğine’ dikkat çekildi.
Toplantıya TURCOTO yetkilileri, KSO Yönetim Kurulu Tahir Büyükhelvacıgil ve Yönetim Kurulu Üyeleri, KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk ve Yönetim Kurulu üyesi Fatih Mehmet Yavuz, Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi Başkanı Mehmet Tekelioğlu ile sanayiciler katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Türkiye’nin 2000’li yılların başından bu yana çok önemli mesafeler katettiğini, bugün yerli otomobilini üretmeyi, 2023’te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini söyledi. ‘Keşke yıllar önce ürettiğimiz Anadol’u halen üretebiliyor olsaydık” diyen Büyükhelvacıgil, TÜMOSAN’ın Konya’ya kurulmasının Konya için çok önemli bir milat olduğunu, ayrıca motor üretebiliyor olmasının da bir şans olduğunu söyledi. Konya Otomotiv Sanayi hakkında bilgi veren Büyükhelvacıgil, “Konya otomotiv yan sanayinde üretimde önemli bir güç. Öte yandan TÜMOSAN’ın motor üretebiliyor olması bir şans. Bu noktada geriye sadece destek ve dizayn konuları kalıyor” dedi.
Öztürk: “Üretimi, on yıllarca ihmal ettik”
Türkiye’de üretimin on yıllarca ihmal edildiğinin altını çizen Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, konuşmasında üretimin önemine dikkat çekti. Türkiye’nin cari açığının azaltılması için daha fazla üretmesi gerektiğini anlatan Öztürk, “Artık kendimize özgüvenimiz var. Biz bunu üretebiliriz diyebiliyoruz. Konya Ticaret Odası olarak ülkemiz ve şehrimiz adına atılacak her doğru adımın yanındayız” şeklinde konuştu.
Tekelioğlu: “Bölgenin kalkınmasında aktörlerden biri olmak için çalışıyoruz”
Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi Başkanı Mehmet Tekelioğlu, otomotiv sanayisinin ihracat, istihdam, yatırım ve büyüme konularında dünya ekonomileri için çok önemli olduğunu ifade ederek, Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi hakkında bilgi verdi. Tekelioğlu, “Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi, Türkiye’nin en önemli kümelerinden birisidir. Küme üyesi firmaların çıkarlarını korumak, bölgenin kalkınmasında aktörlerden biri olmak için çalışıyoruz” dedi.
Kanca: “Uveyk Projesinin Konya’ya iş ve aş olarak yansımasını arzu ediyorum” FATİ Danışmanlık Mühendislik Dış Ticaret Ltd. Şti. Genel Müdürü Fatma Kanca, Konya’nın Uveyk Projesi için çok uygun bir yer olduğunu ifade ederek, “Çalışma hayatım boyunca, diğer şehirlerle kıyasladığımda Konya’nın potansiyelinin yüksek olduğunu gördüm. Bu yüzden Uveyk Projesi’nin Konya’ya gelmesini, Konya sanayisine katma değer sağlamasını, Konya iş ve aş olarak yansımasını arzu ediyorum. Bunun için, bugüne kadar verdiğim mücadeleyi bundan sonrada devam ettireceğim” şeklinde konuştu.
Çakmak: “Allah bu ülkeye tekrar bir fırsat daha verdi”
TURCOTO Uveyk Projesi ve Cadem AŞ’nin Sahibi Saffet Çakmak ise, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için kendi öz markaları olması gerektiğini belirterek, “Türkiye, bu yüzyılın yükselen değeri. İnanıyorum ki; 5 yıl içinde hem otomotiv sektöründe hem de diğer sektörlerde daha nice markalar yaratacaktır” dedi. “İstanbul fethedildiyse, yerli otomobil de yapılabilir” diyen Çakmak, “Yerli otomobil çok güzel bir haber. Çok güzel işler yapacağız. Türkiye, şu an çok doğru bir zamanda. Allah bu ülkeye tekrar bir fırsat daha verdi. Bu fırsatı değerlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.
Emre: “Halkın aracı Uveyk”
Programda söz alan TURCOTO Genel Müdürü Ali Serdar Emre, TÜBİTAK’ın da ‘patpat’ denilen motor ve tekerlekten bozma araçların önüne geçebilmek amacıyla Uveyk Projesi’ne destek verdiğini ifade etti. Bugün yollarda 20 yaşını aşkın 160 bin civarında araç olduğunu belirten Emre, “Bu araçlar ekonomik ömrünü tamamlamıştır. Biz; düşük maliyetli, esnafın, tüccarın ve çiftçinin iş aracı olabilecek, ailesiyle gezebileceği bir araç olsun istedik. Bu amaçla halkın aracı olan Uveyk’i geliştirdik” diye konuştu.
UVEYK Hakkında Bilgi
Yol testlerine başlanan Uveyk, bin kilograma kadar taşıma kapasitesine sahip. 20 beygir gücündeki dizel motoru 100 kilometrede 3.5 litre yakıt sarfiyatı yapıyor. Maksimum hızı saatte 75 kilometre. Aynı zamanda kamyonetlerin giremeyeceği yerlere de girebilen, esnafa yönelik bir araç. Araç yüzde 85 yerlilik oranına sahip. 3 kişilik kabine sahip olar aracın 15 bin TL’nin altında satışa çıkarılması öngörülüyor.
Sürdürülebilir ve yaşanabilir kentler için tasarlanmış, sürati sınırlandırılmış, enerji dostu ve çevreye duyarlı TURCOTO Uveyk, yerli tasarım, yerli mühen¬dislik ve yerli sermaye ile Türk Malı olarak üretilecek. Uveyk'in adı ise, fonksiyonlarına uygun olarak, zarif hareketleri ve yumu¬şak tavırları dolayısıyla güvercin ailesi üyeleri arasında insanlara sevimli görünen kuştan alınmıştır. Görev Kuşu olarak da bilinen Uveyk'in aldığı görevi yerine getirinceye kadar dinlenmeden uçtuğu bilinir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.